osb als dampscherm in hellend dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik ben zelf een bijgebouw aan het bouwen dat ik zo passief mogelijk wilde krijgen. Het is een houtskeletbouw met OSB-platen als verstijving aan de binnenzijde, zowel wanden als het hellende dak. Ik begrijp dat OSB (na afkleven) dampdicht is, maar twijfel over zijn performantie voor de dikte van isolatie die ik plaatste. In de wand is het skelet gevuld met 24cm+6cm (geschrankt) glaswol en in het dak 22+22cm glaswol. Dakopbouw is multiplex, leidingenspouw, OSB 18mm, 44cm glaswol tussen houten structuur, Delta V max waterscherm, verluchtingsspouw van 6cm, golfplaat. Zou in het dak een extra dampscherm nodig zijn?

Reacties

Hans,

"zo passief mogelijk" .... het is passief of niet hé ;-)

je moet opletten dat je 2 dingen niet met elkaar verwart : "luchtdichting" en "dampdichting" .

afhankelijk van de dikte is OSB meer of minder luchtdicht en dampremmend.

maar OSB is tegenwoordig niet (meer) gegarandeerd voldoende luchtdicht, zeker als het om relatief grote oppervlaktes gaat. het is een beetje een loterij : voldoet soms wel en soms niet, en je kunt het nooit op voorhand weten ...

best is van af te wachten tot de eerste (voorlopige) luchtdichtheidstest, en dan te bepalen of er bijkomende maatregelen nodig zullen zijn.

dat wil zeggen : leidingenspouw nog niet aanbrengen vóór de eerste luchtdichtheidsmeting.

qua dampremmendheid of liever vochtgedrag voldoet die opbouw vermoedelijk echter wel, maar je moet wel beseffen dat je eigenlijk 2 dampremmen plaatst : OSB en Multiplex, en daartussen leidingenspouw, wat dan weer niet echt ideaal is : zo kan je isolatielaag moeilijker naar binnen toe vocht afgeven.

ideaal zou zijn om ook aan de binnenkant de opbouw dampopen te houden, dan haal je het maximum uit je opbouw

 

vriendelijke groeten,

Bart Humbeeck

waw, wat een snelle reactie! Bedankt daarvoor, Bart. Als ik je goed begrijp, zou OSB voldoende dampremmend zijn om mijn structureel hout in het dak te beschermen. De redenering van vocht afgeven naar binnen vind ik wel vreemd: als de OSB dampremmend is zal dit vocht toch ook niet naar binnen kunnen migreren?

OSB is dampremmend en dus niet volledig dampdicht, kan in 2 richtingen werken.

ik neem aan dat je OSB plaatst op vraag van je stabiliteitsingenieur, anders zie ik daar niet veel reden toe...

normaliter ben je op bouwfysisch vlak het beste af met de gespecialiseerde luchtdichtingsfolies (al dan niet vochtgestuurd).

het belangrijkste is echter dat je onderdak zo dampopen mogelijk is, daarmee vermijd je al de grootste problemen ;

 

vriendelijke groeten,

Bart Humbeeck

bedankt voor de uitleg, Bart!