Verwarming op hout ter vervanging van elektrische accumulatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Sinds jaren zijn we aan het denken om een nieuwe verwarming te voorzien ter vervanging van onze elektrische accumulatie-vloerverwarming. Ons huis, gebouwd in 1994, is matig geïsoleerd. Er werd een energieaudit gedaan en hieruit bleek dat dit 'voor een huis van deze leeftijd' redelijk goed was.

De verwarming is het grootste problleem. De benedenverdieping van ons huis, die zou moeten verwarmd worden, is een open ruimte en heeft een oppervlakte van 100 à 120 m2.

De schouw staat redelijk centraal dicht bij een scheidingswand die de leefruimte afscheidt van mijn bureau.

Met de huidige verwarming (elektrische vloerverwarming en een inbouwcassette die hout verbrand) verbruiken we jaarlijks 15.000 kWh elektriciteit op nachttarief voor de verwarming en warm water en nog gemiddeld nog 4m3 brandhout en zo'n 1,5m3 houtbriketten. Niettegenstaande dit enorme verbruik is het tijdens de winter zelden meer dan 20°C in de leefruimte. In mijn bureau is het tijdens erg koude dagen niet eens 15°C.

Ik denk dat een warmte accumulerende houtkachel die bv.de warmte via een buis naar mijn bureau kan afgeven of waarom een radiator kan aangesloten worden, een goede keuze zou kunnen zijn voor ons.

Ik weet erg weinig over de bestaande verwarmingssystemen en zou graag jullie mening kennen omtrent efficiënte (en betaalbare) mogelijkheden en zou ook graag weten of jullie ervaringen hebben met installateurs uit de regio midden-West-Vlaanderen. Ik ben bang dat ik niet de correcte informatie krijg als ik deze vraag aan een verdeler.

We willen in geen geval een systeem waarbij elektriciteit nodig is. We zijn nu 100% afhankelijk van elektriciteit om te verwarmen, om te koken, om te werken (ik werk thuis),…

Ik ben misschien pessimistisch, maar met de huidige ontwikkelingen is het niet uit te sluiten dat de elektriciteitsbevoorrading vroeg of laat in het gedrang komt.

Kan iemand me helpen bij het maken van een goede keuze? Door de bomen zien we de bomen niet meer…

Alvast bedankt voor uw hulp,

Maccy

Reacties

Maccy, eerst isoleren!! Dak/plafond, buitenmuren, muur van de garage gekoppeld aan de living, glas van de ramen vervangen, luchtdichting. Als dat allemaal in orde is kan je de ruimte volledig verwarmen met een finoven met 1 stookbeurt per dag. De staanplaats van de kachel is quasie perfect, dwz. perfect in het midden van de woonkamer. Je verwarmt hiermee dan de volledige benedenverdieping en een gedeelte van de bovenverdieping erbij.

Mon

 

 Dag Mon,

 

Bedankt voor uw antwoord. De laatste jaren hebben we zoveel als mogelijk gekeken waar we kunnen (bij)isoleren. Niettegenstaande de zoldervloer reeds geïsoleerd was, hebben we nog het dak zelf ook nog bijgeïsoleerd met 16 cm rotswol. De vloer beneden is reeds geïsoleerd en ook de muren zijn voorzien van PU-platen van 4 of 5 cm dik. Het is niet mogelijk om hier nog extra isolatie aan te brengen. Het glas van de ramen vervangen zal momenteel (financieel) niet mogelijk zijn. Er is wel dubbel glas voorzien.

We zouden een lening willen nemen voor de nieuwe verwarming en hopen op de goedkope ecolening van de Provincie. Van zodra we wat kunnen sparen, zullen we het glas en eventueel de ramen ook willen vervangen.

Zijn er bepaalde merken en eventueel verdelers die u me kunt aanbevelen?

 

Mvg.

Maccy

Maccy, je zal dan toch best een warmteverliesberekening laten uitvoeren met de bestaande isolatie en de nog te nemen maatregelen zoals het plaatsen van het HR dubbelglas 1.1. Je kan anders nooit te weten komen welke geschikte kachel je nodig hebt om de woning te verwarmen. Je kan wel contact opnemen met een ervaren kachelbouwer zoals Tigchelaar die door hun enorme ervaring en expertise op bestaande gegevens een juiste geconfigureerde kachel kunnen aanbieden zonder dat je problemen gaat hebben van oververhitting of te lichte kachel om de ruimte te verwarmen. Er zijn ook nog een paar andere firma's maar daar heb ik heden geen enkele ervaring mee. Er zijn ook nog speksteenkachels Tulikivi en Nuaanuni, kachelofens Brunner, grundofens, bergkachels en nog een hoop andere producenten.  

Mon 

+1 voor de reactie van Mon.

ik heb 75m2 en had met mijn accumulatoren 12000 kWh verbruik + 1,5kuub hout maar haalde wel een hogere temperatuur.

verliesberekening en isoleren, dan pas verwarming.

kijk ook naar verborgen verliezen zoals een verticale luchtafvoer van een oude dampkap.  Enorm trekgat!

Ik weet het, jullie hebben 100% gelijk: eerst de ziekte aanpakken is de boodschap!

Blijkbaar is de aanbouw (bureau) erg slecht uitgevoerd. De aannemer nam 'AANBOUW' érg letterlijk en bouwde deze, zonder thermische onderbrekingen, tegen mijn oude woning  aan,  met enorme koudebruggen als gevolg. Ook de isolatie in het platdak is volkomen verkeerd uitgevoerd. Ik zal eerst deze oorzaken aanpakken en ook nog enkele ramen laten vervangen. Jammer genoeg zal het bedrag dat we opnieuw konden onlenen van onze hypotheek, hiermee voor een groot deel opgesoupeerd waardoor ik vrees dat er weinig budget zal overblijven voor een nieuw verwarmingssysteem.  In het beste geval zal het een bergkachel 8 worden, maar misschien moeten we 'tevreden' zijn met een nieuwe inbouwhaard. Hopelijk vinden we dan wel iets betaalbaar die redelijk rendabel is...