Drukvastheid vloerisolatie en pilasters onoverkomelijke koudebrug?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

als nieuweling stel ik heel waarschijnlijk een vaak gestelde vraag:
we zijn bezig met het renoveren van ons huis waarbij we trachten een lage energie woning te creeëren.
Momenteel bezig met de opbouw van de vloer, volgens het plan:
- 15 cm vloerplaat
- 10 cm uitvullaag (technische leidingen)
- 20 cm vloerisolatie
- chappe 9 cm met vloerverwarming

We twijfelen tussen URSA XPS of kingspan; kingspan is goedkoper omdat je dan voor éénzelfde isolatiewaarde slechts 12cm nodig hebben. Maar uit de technische fische leid ik af dat kingspan (0,1N/mm²) minder drukvast is in vergelijking met XPS (0,3N/mm²).
Mijn vragen:
-Hoeveel moet de drukvastheid eigenlijk bedragen voor vloerisolatie?
-Zou die kingspan voldoende zijn; ook voor puntlasten zoals een zware houtkachel of een boekenkast van vb L 60cmx B 30cmx H 250cm nokvol boeken.

Daarnaast komen er in onze woning op de gelijksvloer een viertal gewapende betonnen steunpalen (pilasters?) die enkele zware potrellen dragen, eigenlijk het volledige gewicht van één bovenverdieping.
Als deze pilasters onmiddelijk vannuit de fundering vertrekken vormen deze dan toch enorme koudebruggen, niet?

Hierbij de vraag: hoe kunnen we dit oplossen, ik dacht om de pilasters op de vloerisolatie te plaatsen maar op die punten geen xps of kingspan te gebruiken maar 1 laag yton (10cm) en 1 laag (10cm) foamglas met verhoogde druksterkte en daarop dan de pilasters te construeren.

hopend op enkele duidelijke antwoorden,

Peter

Reacties

betonnen palen, gemetste palen?

welke afmeting? breedte x diepte, hoogte?

Meer iets voor een studiebureau stabiliteit lijkt me.

gevaar voor knik, wegschuiven, te beperkte draagkracht...

voor thermische onderbrekingen bij terrassen bestaat volgend systeem. Mischien dat zulks ook bestaat voor kolommen: http://nl.plakagroup.com/website/plakabeton/assets/files/downloadcenterfiles/2539/1_Documentatie-nl/isotec_thermische_onderbrekening_be-nl1112.pdf

veel succes

uw idee voor u pilasters is goed, check wel de belastbaarheid van de ytong/cellumat en cellenglas af met uw architect of ingenieur, normaal is cellenbeton draagkrachtiger dan cellenglas. Kies wel het juiste type bv geen C2, daarnaast bestaat er zoiets als marmox

Voor zware lasten kan u een wapening aanbrengen in de chappe, een extra wapeningsnet op de plaats waar een extreem zware boekenkast (lijkt me zelfs iets wat normale chappe aankan wegens geen echte puntlast) zou moeten komen of een boiler lukt nog wel, desnoods giet je er een betonsokkel boven om de last wat meer te verdelen (weinig interessant in een woonkamer)

een zware massieve kachel type speksteen ed wordt normaal niet isolatieplaten geplaatst op chappe, google eens wat bouwblogs met dergelijke kachel en je zal foto's vinden, ook de luchttoevoer van buiten is in te werken ...een gietijzerenkachel al dan niet afgesteund op een metalen plaat lukt waarschijnlijk makkelijk, dus alles hangt af wat je zelf gaat plaatsen en hoe erg je puntlast wel zou zijn

als resolplaten een atg (google) hebben voor vloerisolatie dan zou ik ze overwegen, met hier en daar extra wapening, let wel als je XPS vervangt door resol, wat doe je dan met de vrijgekomen hoogte ? meer uitvulling ? heb je dit in je kost verrekend ? Of isoleer je wat meer ?

Vergelijk desnoods om je gemoed te sussen eens de draagkracht van resol, pur, pir, xps, neopor, ...

 

blijkbaar heeft matenet op ecobouwers een gelijkaardige opbouw voor zijn staalstructuur in zijn passiefhuis, misschien kan hij je beter te  woord staan op zijn fotoblog tref je al wat info

Wij hebben 20 cm gespoten PUR. Nu, anderhalf jaar na plaatsing, stellen we toch vast dat de vloer 1,5 tot 2 mm zakt.

Dit blijkt algemeen voor te komen bij grotere diktes van de vloerisolatie. Wat erger is , is dat op plaatsen waar een andere ( dunnere) vloerisolatie ligt, de zakking niet plaatsvindt, met als gevolg scheuren en uitbrokkelen van voegen tussen de tegels. Ook de voeg onder de muurplinten brokkelt uit.

Dit zijn zaken waar je zeker oog voor moet hebben.

Oostlandvaarder, heb je die 20 cm in twee dagen of in 1 dag laten spuiten? We hebben enkele maanden geleden offertes gevraagd voor onze 26 cm PUR isolatie. De ene was 721,52 eBTW duurder dan de andere. De duurste zei dat er zeker in 1 dag niet gespoten mag worden, omdat er later grotere kansen zijn op verzakkingen. Omdat we het risico op verzakkingen niet wensten te nemen, hebben we uiteindelijk de duurste genomen, gespreid dus over twee dagen.

 Ik heb ook offerte gevraagd voor 22cm gespoten PUR. Daar zieden ze toch ook het in meerdere keren te doen met minstens 1 dag tussen.

Hier is het in 1 keer gespoten. De uitvoerder nog de architect hadden daar een bezwaar tegen. Voor diktes meer dan 8 cm waren er geen

plaatsingsinstructies voorhanden.

Ik kan me voorstellen dat een dunnere laag sneller uithardt. Maar wij hebben meer dan een maand gewacht met chapé leggen op de PUR. Dus meer dan tijd genoeg om uit te harden.

Volgens sommigen is het lichtjes inzakken een normaal verschijnsel bij 'zwevende chapé'.

Iemand vertelt me bijvoorbeeld: 16 cm EPS-platen: na 1,5 jaar zakking van 1 mm.

In deze blogspot wordt ook melding gemaakt van verzakkingen. Of gaat het om jouw blog, Oostlandvaarder?

onze chapist wil daarom net nooit hoger spuiten dan 15cm

vaste platen bieden iets meer zekerheid daar ze minder persoons en van andere factoren afhankelijk zijn

uit te sluiten is het niet

 

Leest U ook de reacties, blijkt helemaal geen alleenstaand geval!

Hallo allemaal

is een "zwevende vloer" dan eigenlijk wel de beste oplossing? Is het niet beter om de beton boven de isolatie te leggen ipv er onder?

Een extra voordeel hiervan lijkt me de extra thermische massa...

Heeft er eigenlijk iemand ervarimg met beton boven isolatie als alteratief van zwevende vloer?

eddy