Passief huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben volop bezig met het plannen van mijn eerste huis,

En wil graag een energie zuinige woning heeft iemand enige ervaring met dit?

Ik ben al eens langs geweest bij het bedrijf Kalkuz...
Heeft er al iemand ervaring met dit bedrijf?
Hoe zit het qua kwaliteit daar, zouden jullie het mij aanraden?

Reacties

Ik heb geen ervaring met de betrokken firma, wel met energiezuinig wonen.

Wij wonen sinds enkele maanden in ons passiefhuis.
 

Tips:
in ontwerpfase: bouw zo compact mogelijk, oriëntatie is belangrijk maar zuidgericht hoeft niet, beter te veel dan te weinig isoleren, luchtdichting verzorgen, techniek en en snufjes zijn slechts de kers op de taart.
Gebruik zoveel mogelijk bio-ecologische materialen, bouw luchtdicht maar dampopen en zorg voor een goed ontworpen en degelijk uitgevoerde balansventilatie met deftige kanaaldemping, filters, rendement en ventilatiedebiet.

Ervaring:
het is eerder te warm dan te koud. Enkel de eerste twee weken dat we er woonden was het frisjes, sindsdien is het zonder verwarming quasi onafgebroken rond de 22°c, met het warme weer spijtig genoeg nog veel warmer. (hangt ook samen met bewonersgedrag natuurlijk... een afwasmachine of oven opzetten of een strijk doen zorgt voor merkbare opwarming van het huis.

Zorg voor voldoende zonnewering en bij een lichte bouw (zoals houtskeletbouw) is het wellicht niet slecht om in tegenstelling tot de meeste toch wat massa te introduceren in je huis (door een betonnen wand, of steen...). Wij ervaren de warmte binnen als droge warmte, zelden of nooit 'laf'.

Ben je tevreden met deze keuze, geen problemen gehad met de opbouw van uw project en dergelijke?
En bespaart uw passiefhuis genoeg of had u meer verwachtingen die niet vervult zijn?

Omdat er veel reclame wordt gemaakt over dit onderwerp maar niet altijd goede kwaliteit te vinden is..
Ik wil graag werken met een betrouwbare firma zoals Kalkuz omdat ze mij kwalitatief materiaal aanbieden voor een eerlijke prijs,maar welk firma zou u mij aanraden aangezien u ervaring heeft?

 

Sara,

in verband met de door jou genoemde firma zeg je :
"betrouwbare firma" : hoe heb je dat beoordeeld ?
"kwalitatief materiaal" : hoe heb je dat beoordeeld ?
"eerlijke" prijs : hoe heb je dat beoordeeld (bedoel je : "goedkoop" ?)
op verkoopspraatjes zou ik niet te veel afgaan, op ervaring des te meer ...

als je veel problemen wilt vermijden, kies dan vooral voor bouwpartners en architect die ervaring hebben met lage-energie of passiefbouw ...
laag-energie betekent maximum 30 kWh/m²a verwarmings-en koelingsbehoefte), NETTO bruikbaar vloeroppervlak , dat is met andere woorden bijna-passief ;

je vraagt of iemand op dit forum ervaring heeft met energiezuinig bouwen ?????
daar gaan hier zowat de meeste threads over : alvast veel leesplezier !

Met betrouwbaar bedoel ik een firma die er al bijna 12 jaar staat
Zelf werk ik in Mol waar ik dagelijks voorbij dit bedrijf rij maar zelf nog geen ervaring heb met hun materiaal.

Ben al een paar bedrijven langsgegaan waar ik offertes heb aangevraagt maar voor het materiaal die ik daar krijg, bieden ze zoals ik eerder al zei een 'eerlijke prijs' ik zal het anders fomulere erg goedkoop is het niet maar vergeleke met andere bedrijven staan ze tog hoog in mijn lijstje, ook omdat ze merken gebruiken die ze nog niet in belgie produceren leek het me aantrekkelijk,

Maar voor mensen die al een passief huis hebben staan en met andere firma´s hebben gewerkt, vraag ik mij af hoe dat verliep hoe zij het ervaren hebben 

 

ik weet niet of het gebruikelijk is op dit forum namen te noemen... je mag ook altijd eens langs ons passeren tijdens de passiefhuis opendeur dagen die er dit najaar aankomen.

Wij hebben met diverse firma's gewerkt.

Onze architect voor PHPP berekeningen, passiefhuis cocnept was Gert Camerlinck uit Mortsel, werfopvolging en architecturale aanpassingen gebeurden door Stefaan Feys van A33 uit Leuven.
Voor de onderbouw, beton, staal, graafwerken, riolering werkten we met Immobuild.
De hoofdbrok van het huis is gedaan door Eco-Home en daar zijn we uiterst tevreden over. Marc, de zaakvoerder kent zijn vak. Dat resulteerde onder andere in een heel goede luchtdichtingstest. Zij werken met een voor België uniek houtskeletbouwprincipe, dat vooral technieken en materialen uit Duitsland, Oostenrijk en de Scandinavische landen gebruikt.
Voor de ventilatie zijn wij tot tevredenheid bij de invoerder/installateur van Paul ventilatie toestellen langsgegaan.

Een goede bron is de vibe website met tal van passiefhuispartners en aannemers.

Materialen zijn dikwijls niet het probleem, wel de verwerking.

 

Bedankt voor je advies het heeft me zeker geholpen, en dat van die opendeuredagen zal ik zeker nog eens opzoeken, dan kan ik wat ideeën opdoen.

Duitse merken zijn ook een van de beste materialen die je kan gebruiken, aangezien jij ook tevreden bent over jouw materiaal zal dit geen toeval zijn. Ik had al vaker gehoord over Duitse merken maar dat vind je niet snel overal. Kalkuz is een van deze firma's. 
De keuze is dan snel gemaakt. 

Het vibe. ga ik snel eens opzoeken.

Mvg

 

 de planningsfase waarin je nu zit, is veruit de belangrijkste fase. goed dat je  tijd neemt om je terdege te informeren. Dat sxcheelt later een boel kosten. 

En eigenlijk zou je in die fase nog niet direct op firma's en hun verhalen af moeten gaan, want die spreken allemaal voor hunne winkel en ik heb ondervonden dat er weinig firma's zijn die ALLE materialen aanbieden en verwerken; wat betekent dat je eerst zelf je keuzes moet maken en met die plannen naar firma's/entrepreneurs zoeken die met deze materialen en technieken werken. 
Inderdaad is passiefhuisbouw uit de onbekendheid geraakt en vele bouwfirma's en zelfs architecten willen nu een graantje meepikken zonder echt kaas gegeten te hebben van koudebruggen (bouwknopen heet dat nu) en van luchtdichtheid. 
www.vibe.be is een enorm informatieve website, vooral voor materialen.
Je kan ook een kijkje nemen bij milieuadvieswinkel.be bij duurzaam bouwen, en passiefhuisplatform.be
Dit zijn 3 websites die niet aan commercie doen en uiterst betrouwbare info geven dat sommige architecten zelfs nog niet allemaal weten!!!

Alternatief voor websites ingeval je niet zo visueel / op lezen  ingesteld bent:  er gaan over heel Vlaanderen regelmatig cursuussen door "bouwteam", waar op 2 zaterdagen alle bouwfasen technieken en materialen uitvoerig aan bod komen zodat je volkomen mondig staat tegenover elke bouwfirma of architect.
aangezien het nieuwbouw betreft zou ik een architect onder de arm nemen die gespecialiseerd is in passiefhuisbouw. zij kennen de aannemers uit jouw streek die van passiefhuisbouw ervaring hebben. Want of een firma nu 12 jaar of 100 jaar bestaat, dat zegt niets over hun ervaring met passiefbouw en zeerlage-energie-bouw. trouwens oip de site van www.vibe.be staan hele lijsten van architecten, firma's, aannemers die in deze materie heeeel goed thuis zijn en dat al vele jaren... 

En als je dan nog vragen hebt (en die zullen er zeker zijn, tot dat je huis er volledig staat kuinnen details nog bijgestuurd worden), dan is dit forum veruit het uitgebreidste en betrouwbaarste van heel de BeNeLux.

 Sara, 

bouwen is in de eerste plaats een oefening in goede partners vinden om je bij de staan.  De eerste die je nodig hebt is een architect.  Daarom zou ik je aanraden in de eerste plaats een architect te zoeken.

Bouwfirma's kan je nadien samen met de architect kiezen.

Walter