spouw of geen spouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Na jaren in een huis gewoond te hebben waar de spouwruimte tussen binnen- en buitenmuur het ideale verstoppersplaatsje vormde voor allerlei beestjes (muizen, mieren, ...) hadden we graag voor onze nieuwbouw deze ruimte uitgespaard en dachten daarom voor gevelbepleistering op isolatie te kiezen en niet voor de klassieke gevelsteen.

We vinden crepi heel mooi en hadden ook gehoopt hierdoor netto dunnere muren te kunnen hebben: het is een halfopen bebouwing en elke cm telt, en we hadden graag een deftig isolatiepakket (vb. 2 plaatlagen van elk 8cm dik) in de muren voorzien.

We hebben ondertussen al zoveel (negatieve) commentaar (vuil, scheuren, loskomen, ...) gekregen op de keuze voor crepi zonder spouw dat we op het punt staan het op te geven en gewoon dan toch een spouw met gevelsteen te zetten met daarop crepi ofwel een alternatief bekledingsmateriaal te gaan zoeken.

Wij waren ervan overtuigd dat het best moest lukken, maar overal waar ik aanbel (en de crepi er precies wel mooi uit ziet) zeggen ze geen van al die problemen te hebben, maar ofwel zijn het heel recente woningen ofwel bestaat de aannemer niet meer.

Is hier iemand die ons raad kan geven en die wel een positieve ervaring heeft met crepi zonder spouw?

Alvast bedankt,
AHL

Reacties

 Of er nu een spouw zit of niet, die crepie gaat daarmee niet sneller lelijk worden, scheuren,...denk ik. In tegendeel, die spouwmuur zal waarschijnlijk iets meer zetten en bewegen dan dat de cerpie en isolatie rechtstreeks op de buitenmuren geplaatst is.

 

Ik zou die spouw achterwege laten, ik dacht dit altijd zonder spouw geplaatst werd tenzij bij renovatie op een al bestaande spouwmuur. Persoonlijk zou ik de isolatie en crepie plaatsen rechtstreeks op de muur, uiteraard voldoende verankerd en/of verlijmd en voorzien van de nodige wapening in de crepie.

 

Zo kan je ofwel dikker isoleren of meer ruimte winnen. Eerst een muur metselen, dan isolatieplaatsen, spouw en een steen voor metselen om dan te bezetten lijkt me ook veel duurder dan cerpie te plaatsen rechtstreeks op de isolatie.

Hallo Bert,

Bedankt voor je reactie,

dit was ook wat wij in gedachten hadden: binnenmuur, isolatie, crepi.

Maar laatst heb ik nu gehoord dat isolatie bij flinke temperaturen serieus zou werken en dat zelfs wapening en siliconencrepi dit niet zouden kunnen opvangen. Daarom had die aannemer bij hemzelf een klassieke opbouw gedaan van binnenmuur+isolatie+spouw+goedkope gevelsteen+crepi. Vandaar mijn post.

Groetjes,

AHL

Zonder spouw is eigenlijk de standaard uitvoeringsmethode in Duisland, Oostenrijk,...

Daar heet het Wärmedämmverbundsystem of WDVS. Het is dus belangrijk om in onze streek een uitvoerder te vinden die hiermee vetrouwd is, dan zou er geen probleem mogen zijn (met lichte kleur crepi natuurlijk).

 Wij, Belgen en hun aannemers zijn nogal gehecht aan hun baksteen. Voor velen is het moeilijk om daarvan af te wijken en dan bv crepie gaan gebruiken als gevelbekleding. 

 

Zoals hier al gezegd is in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Slovenië, e.d. de standaard bouwmethode om crepie op de isolatie aan te brengen. Als deze landen dit doen heb ik er wel redelijk wat vertrouwen in. Uiteraard vind je wel hier en daar crepie met scheuren en vuil afzetting...maar ik kan je hier direct ook wel wat gevels tonen die hetzelfde probleem hebben.

 

Mocht je kiezen voor een spouw, gevelsteen + crepie kom je toch al snel op 13cm opbouw die eigenlijk niets doet. Als je die dikte zou benutten in isolatie + crepie bovenop uw isolatie die er al zit zou je aan het passief niveau komen.

 

En die spouw is niet nodig volgens mij want uw crepie wordt toch geacht van voldoende waterdicht te zijn.

Wat stelt je architect eigenlijk voor?

Indien je met een bepaald concept wil werken, zorg je er best voor dat de architect ervaring heeft met deze specifieke bouwmethodiek.

Voor elke bouwtechniek zijn specifieke voorzorgsmaatregelen. Er bestaat niet goed of slecht, maar wel goed uitgevoerd en slecht uitgevoerd.

Die spouw is nergens voor nodig en kan vnl negatieve gevolgen hebben. Indien je spouw bijvoorbeeld niet volledig luchtdicht is zal ze zelfs je isolatiewaarde van je opbouw sterk beperken. Een spouw dient om de binnenwand te scheiden van de buitenwand zodat deze droog blijft.

Niet alle isolatie werkt (uitzetten en krimpen) onder invloed van temperatuur. Pur heeft bijvoorbeeld een grote uitzettingscoëfficient, maar houtvezelisolatie dan weer niet. Deze werken eerder hygroscoop (oiv vocht), maar de gevelelementen zijn daar specifiek tegen behandeld.

Mijn gedacht: ga voor houtvezelisolatie (pavatex, gutex, homatherm,...) en vraag bij de fabrikant naar een erkende plaatser (stukadoor). Je kan ook kiezen om je wand op te bouwen uit cellenbeton (ytong,...). Je wand gaat net iets dikker worden, maar ideaal om te bepleisteren. 

Beste AHL,

Ik weet niet hoever uw ambities reiken qua isolatiewaarde: PH of LEW, maar misschien kan je volsteense muren uit kalkzandsteen (zoals Y***G) gebruiken met daarop rechtstreeks crepi? Ik heb dit in Duitsland al zien toepassen, wel flinke muren qua dikte... Maar supereenvoudig qua opbouw: binnenafwerking - volle muur - buitenafwerking. De meeste fabrikanten van zulke bouwmaterialen bieden nu ook een 'isolerende' versie aan met lambdawaardes in de buurt van 0.045, te combineren met gewone kalkzandsteen, zonder spouw.

 

 

 

 Wij hebben zelf Buitenmuren met 24cm Ytong (is geen kalkzandsteen maar cellenbeton uiteraard), plus isolatie en daarop crepi. Wij zijn supertevreden, ook van de kwaliteit van uitvoering van de crepi. belangrijk is een vakman te vinden, en best eens een paar van zijn uitvoeringen gaan bekijken.

de combinatie met cellenbeton levert ook een koudebrugvrije bouw op, of toch gemakkelijker.