Zonnewering: Internorm I-Tec

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

we hebben ondertussen bij verschillende bedrijven offertes opgevraagd voor onze ramen + zonnewering.
De laatste die we gedaan hebben was internorm (pvc-hout).
Internorm heeft dit jaar het I-Tec zonnwering systeem op de markt gebracht.
Dit is een zonnewering die deel uitmaakt van het chassis.
http://www.interproject.be/pages/producten-txt.php?c=1&p=88&s=91

We hadden onlangs vrienden bezocht met 'gewone' zonnewering (aan de buitenkant) en zij hebben problemen omdat ze die niet kunnen gebruiken als er teveel wind is.
Dus dit systeem leek me op t eerste zicht ideaal,
* aangezien het achter glas zit en de wind er niet bij kan.
* We zijn van plan om aan de zuid-west kant (waar we zonnewering willen) een isolatie van 10cm aan te brengen. Ik heb begrepen dat die gewone kasten waarin de zonnewering zit, een tiental cm breed is, wat bij ons dus zal zorgen voor een koudebrug. Met dit systeem zou dit geen punt meer zijn (of veel minder)
* geen aansluiting op het electrisch circuit dus que luchtdichtheidproblemen lijkt dit ook veel beter.

Maar toch heb ik mijn vragen:
* in de documentatie die we hebben meegekregen is t niet echt duidelijk, maar ik neem aan dat dit systeem ook voor driedubbele beglazing gaat. In dit geval zou dus een 4 de glaslaag komen. Nergens lees ik de invloed op de lichttransmissie (als de zonnewering niet omlaag is)
* Deze 4de glaslaag kan open voor een gemakkelijk onderhoud van de zonnewering. Maar kunnen dan geen problemen ivm damp, condensatie, .. optreden.
* ik dacht dat t belangrijk was om je zonnewering volledig aan de buitenkant van je glasoppervlakte aan te brengen. Bij dit systeem kunnen de zonnestralen onbeperkt door die eerste glaslaag, maakt dit het zonnewerend gedrag niet minder efficient?

Heeft iemand al een dergelijk systeem in gebruik?

Reacties

er is een LEW kangoeroe woning in Oudenaarde ename die dit systeem heeft, ze waren vorig jaar een van de ecobouwers openhuis

Je kan bij hen eens navragen

 Wij hebben een gelijkaardig systeem geïnstalleerd; woning is in opbouw dus zonneweringen nog niet gestuurd en dus nog niet in gebruik. Dit is niet volledig dit systeem, maar wel Internorm met voorzetglas. Toen kon dit enkel op opendraaiende ralen, wellicht is dit hun antwoord op vaste, niet opendraaidende ramen (waar wij screens voorzien).

Om al te antwoorden op  je vragen:

- het is inderdaad een 4-glas systeem: het drievoudig glas is één stuk, daarvoor zitten de lamellen en als voorzetglas is er een vierde glaslaag. Deze vierde glaslaag kan je apart opendraaien; het is dus echt een voorzetglas. Deze zit in een soort apart kadertje, volledig los van de andere glaslagen. Zo kan je later steeds bij de lamellen moest er iets mee zijn. Dit is zeer solide uitgevoerd (alu).

- Er kan inderdaad damp of condens tussen, maar omdat je er dus aan kan, kan je dit eenvoudig verwijderen. Eventuele condens zal geen invloed hebben op het drievoudig glas. Dit drievoudig glas zit echt volledig afzonderlijk. Tot nu toe hebben wij nog nooit condens of damp gezien op dit glas.

- Er zijn technische fiches wat betreft dit systeem; ik onthoud (van de phpp berekenenaar) dat het goedkoper was dan een screen en even performant; omdat het inderdaad volledig aan de buitenzijde zit van het drievoudig glas waarbij het vierde glas eigenlijk nergens in meegeteld wordt (hoewel blijkbaar wel een kleine positieve invloed qua isolatie in de winter)

Het voorzetglas heeft mi. enkel voordelen (goedkoper dan screens in ons geval; geen zorgen bij wind, mooi geïntegreerd). Wij hebben dit elektrisch gestuurd, er is ook een handmatige versie.

Als je het in het echt wil zien in een woning; wij doen mee aan ecobouwers opendeur (http://www.ecobouwers.be/opendeur/gebouw/lokeren/lokeren) en hebben ook een blog (http://passiefhuis-lokeren.blogspot.com). Je mag ook gersut een PM sturen.

 

Maté

 

Een familielid van mij die onlangs nog gebouwd heeft, zette ook zonnewering het is nu al enkele maande geleden dat hij dat heeft bij zijn thuis, heb hem nog niet horen klagen.

Hij heeft er lang over nagedacht en is ook bij verschillende bedrijven informatie en offertes gaan aanvragen.
Hij nam zijn beslissing bij het bedrijf Kalkuz, waar ik ook een offerte heb laten maken voor een passiefhuis.

Je kan daar eens langsgaan om wat extra informatie en details opvragen zij hebben al jaren ervaring met zonneweringen vooral ook met 3 dubbel beglazing.