Vloeropbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers,

 

Wij gaan een appartement passief en bio-ecologisch verbouwen. Kunnen jullie ons advies geven bij de keuze van de vloeropbouw ?

 

de mogelijke vloeropbouw van onder naar boven:

1. onderbuur

2. bestaande betonnen draagvloer

3. bestaande chape (incl. platte leidingenkokers): zouden we dit best uitbreken of niet ?

4. PE-folie: of kiezen we beter iets anders ?

5. structuur voor de vloerisolatie: houten balken of sparrenexpanders ? of kiezen we beter iets anders ?

6. vloerisolatie: celluloseplaten, ingeblazen cellulose, houtvezelplaten: welk is aan te raden ? En waarom ?

7. PE-folie: of kiezen we beter iets anders ?

8. akoestische isolatielaag: kokosmat, houtvezelisolatie, kurkplaat, vlasvilt: welk is het beste ? En welk heeft de beste prijs-kwaliteit-verhouding ? + akoestische randisolatie

9. oliepapier ? ja of nee ? waarvoor dient dit ?

10. leidingen: waar best steken ? in een nieuwe chape ? in een leidingen"spouw" ? op een andere manier ? wat is aan te raden ? en waarom ?

11a. nieuwe chape: wat is het beste / meest ecologische ? Zandcement (< Nibe) ? Anhydrietchape ? Kalkchape ?

11b. indien geen chape, dan ondervloer: osb-platen of multiplex-platen: wat is aan te raden ? en waarom ?

12. parket: bamboe ? Europees zachthout ? wat is aan te raden ? en waarom ?

13. ons appartement

 

Alvast bedankt voor de hulp !

Reacties

Beste Toon,

Dat zijn veel vragen en beperkte informatie. Hierbij toch een poging.

Als het appartement onder jullie in gebruik is op een normale manier gaan we ervan uit dat de verschillende ruimten ook verwarmd worden. Tussen twee ruimten op eenzelfde verwarmingsregime heb je geen warmtedoorgang. Dat maakt de dingen al eenvoudiger want dan hou je enkel akoestische isolatie over (indien gewenst).

Wat is de plafondhoogte van jullie appartement ? Dat bepaalt ook de meerdikte die je op de vloer kunt realiseren. Het verhogen van vloeren heeft wel een aantal consequenties. Alle vast meubilair, plinten en binnendeuren moeten aangepast worden . Aan de voordeur krijg je dan een drempel en als er terrastoegangen zijn, al dan niet met schuifdeuren moet je ook daar gaan zien of alles wel mogelijk is en nog praktisch blijft.

Wat zit er in die platte leidingkokers in de dekvloer ? Als dat verluchtingsleidingen zijn (van de onderbuur ?) kun je daar niet aan raken. Als je de plaats van die kokers kent en ook weet hoeveel cm dekvloer er nog op de leidingen zit (zou eigenlijk toch een 4-tal cm moeten zijn) kun je eventueel nieuwe leidingen (elektra, water, ...) inslijpen in de bestaande dekvloer.

PE-folies worden gewoonlijk in de vloeropbouw opgenomen als vochtkering of dampscherm. Een vochtkering lijkt me hier niet nodig en omdat we er vanuit gaan dat je niet thermisch hoeft te isoleren is een dampscherm ook niet nodig. Een PE-folie is ook niet 100% bio-ecologisch en dat was toch een van de uitgangspunten.

Sparrenexpanders zijn bedoeld om meer ruimte te maken in dakstructuren maar voor vloeren kun je die niet gebruiken. 

Thermische vloerisolatie is (waarschijnlijk) niet nodig.

Oliepapier wordt wel eens als dampscherm gebruikt maar is hier niet nodig omwille van de gelijke temperatuurregimes tussen de verschillende lokalen.

Jullie willen een houten vloerafwerking. Een degelijke akoestische isolatie voor houten vloeren is het type houtwolplaat met hoge densiteit en ingewerkte profiellat die als nagellat kan gebruikt worden. Types zijn o.a. [[http://www.pavatex.nl/Produkte/Produkte%C3%BCbersicht/Productdetail/tab…|Pavatherm - Profil]] of [[http://www.steico.com/produkte/daemmstoff-holz/steicofloor/ueberblick.h…|Steico-Floor]]

Leidingen krijg je wel kwijt in de bestaande dekvloer al moet je opletten voor die platte leidingkokers. Andere bestaande leidingen zijn normaal gezien vastgeschoten op de betonnen draagvloer, dus die liggen helemaal onderaan in het pakket dekvloer. Waar ze naar boven komen aan stopcontacten en schakelaars kun je best wat voorzichtig zijn.

Extra elektraleidingen kun je wel in de wand inwerken. Leidingen horizontaal in muren slijpen is zeer ongebruikelijk en verzwakt de muur ook behoorlijk.

Aangezien jullie een passiefconstructie op het oog hebben ga je, zeker aan voor- en achtergevel (en zijgevels ?) extra isolatie moeten voorzien en omdat het een appartement is zal dat waarschijnlijk ook aan de binnenzijde moeten gebeuren.

Er zijn zowel bij [[http://www.gyproccablestud.nl/index.php?page=129&id=210&sub=cablestud|G…]] als [[http://www.gyproccablestud.nl/index.php?page=129&id=210&sub=cablestud|K…]] speciale kabelgootprofiel verkrijgbaar waarmee je een elektraplint maakt.

Op de houtwolplaat kun je rechtstreeks een houten vloerafwerking gaan plaatsen. 

Voor houten vloeren heb je een uitgebreide keuze. Geschikte houtsoorten met hun technische kenmerken staan [[http://www.woodforum.be/nl/toepassingen/vloeren|hier]]. Scroll voor de soorten helemaal naar beneden. Of die soorten dan met een FSC-label verkrijgbaar zijn moet je apart gaan opzoeken op de site van [[http://www.ikzoekfsc.be/NL/particulier/ik-zoek-hout/hout-en-bouw/hout-o…|FSC]].

Bamboe is zeker een alternatief, ondanks het feit dat die bamboe van vrij ver moet komen. Doordat bamboe zeer snel groeit is de hernieuwingscyclus ook zeer kort (± 5 jaar), zeker in vergelijking met echte bomen.

Voor verbouwen naar passiefhuisnorm kun je gaan zien bij www.passiefhuisplatform.be of http://www.lehr.be/

Je kunt met je vragen ook terecht bij één van de Vlaamse steunpunten. Zie hiervoor elders bij [[http://www.ecobouwers.be/duurzaam-bouwadvies|ecobouwers]]

 

Beste Dirk,

Alvast heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie !!!

Hierbij nog wat extra informatie en extra vragen ;-)

- De verdieping onder ons appartement is een leegstaande kantoorverdieping die te huur en te koop staat. Mogelijk wordt die dus ingenomen door kantoren, of misschien wordt er ook wel een appartement van gemaakt. Maar voorlopig moeten we er dus vanuit gaan dat deze verdieping onverwarmd is.:-(

- De meerdikte van de vloer ligt zo goed als vast (inderdaad omwille van de overgang naar de terrasvloer) en = 25 cm (of 35 cm indien de bestaande chape verwijderd wordt). Vermits de hele verdieping leeg is (geen muren, vast meubilair, enz.) zijn de overige consequenties die je opsomt gelukkig niet van toepassing.

- De bestaande platte leidingenkokers in de chape bevatten enkel oude bedrading van vorige eigenaars van onze verdieping (vroeger was ook dit een kantoorverdieping). Deze zaken kunnen in principe allemaal samen met de bestaande chape uitgebroken worden . of niet. Inslijpen lijkt inderdaad ook een mogelijkheid. Maar misschien is het veiliger (en zelfs eenvoudiger al bij al) om alles te verwijderen ? (de totale dikte van de bestaande chape is 10 cm; de leidingenkokers hebben een dikte van ? cm)

- PE-folies: vermits de onderliggende ruimtes (voorlopig) niet verwarmd worden, moeten we dan toch PE-folies voorzien ? Of kunnen we een beter, meer bio-ecologisch materiaal voorzien als vochtkering / dampscherm op die plaatsen ? Is oliepapier bijvoorbeeld een goede keuze hiervoor ?

- Vloerisolatie is dus toch nodig: kan jij ons meer vertellen over de verschillen, voor- en nadelen van celluloseplaten, ingeblazen cellulose, houtvezelplaten. Wat is aan te raden ?

- Nieuwe leidingen (elektra, wateraf- en aanvoeren, ventilatiekokers): waar best steken ? in een nieuwe chape ? in een leidingen"spouw" ? op een andere manier ? wat is aan te raden ? en waarom ?

- Is een nieuwe chape nodig ? Onder de akoestische vloerisolatie ?

- Indien nieuwe chape: wat is het beste / meest ecologische ? Zandcement (< Nibe) ? Anhydrietchape ? Kalkchape ?

- Indien geen nieuwe chape, dan ondervloer: osb-platen of multiplex-platen: wat is aan te raden ? en waarom ?

- Sparrenexpanders: ik had het principe voor de eerste keer gelezen op http://www.starttobuild.be/nl/ecologisch-passiefhuis-te-wilsele-putkape… , maar ik vind het toch ook terug bij DämmRaum (http://www.isoproc.be/NL/pdf/DammRaum_sparrenexpander_universalexpander…), Vibe (http://www.vibe.be/downloads/10.Studiedagen_vormingen_AV_ea/11-01-25_co…) en andere (http://www.all-divack.be/Sparrenexpanders.htm). Ik hoop dus dat dit ook een mogelijkheid is ? Of zijn de houtwolplaten met ingebouwde profiellat ook mogelijk als thermische isolatie (misschien ook goedkoper ?) ? Is daarvoor dan geen extra structuur nodig om (de dikte en) de drukvastheid te verzekeren ? Hoe kan die structuur best opgebouwd worden ?

Zo mogelijk kun je de bestaande leidingkokers hergebruiken voor nieuwe elektra-leidingen.

De bestaande chape is hopelijk vlak en dus bruikbaar om de nieuwe opbouw op te starten.

Van boven naar beneden zou er die zo kunnen uitzien:

Bamboeparket 15 mm

droge dekvloerafwerking type gipsplaat, o.a. bij [[http://www.fermacell.be/nl/content/Producteigenschappen_Powerpanel_Vloe…|Fermacell]], [[http://www.gyproc.be/gyproc/systemen/vloeren/rigidur-floor/nl|Gyproc]], [[http://www.knauf.be/nl/producten/dekvloeren.htm|Knauf]] of gelijkaardige fabrikanten.

OSB-plaat. Die wordt verondersteld luchtdicht te zijn. Er zijn ook [[http://www.spanogroup.be/productdetails.aspx?con=232|gelijkardige producten]] op de markt.

Nu zit de totale afwerking zowat op ± 6 cm. Je houdt dus nog 19 cm over voor leidingen e.d. Leg nieuwe leidingen in rechte hoeken op de vloer.

Het vloersysteem met die Sparren-expander kun je gebruiken om alles op de juiste hoogte af te stellen. De ruimte tussen de sparrenexpander-elementen, waar ook de leidingen liggen kunnen gevuld worden met cellulose-isolatie. Die gaat zowel thermisch als akoestisch werken. Doordat je houtwolstroken gebruikt om de sparrenexpander in te klemmen is dat deel van de opbouw ook akoestisch gescheiden van de onderliggende ruimte.