geluidsisolatie nieuwe binnenmuren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een dilemma:

We gaan nieuwe binnenmuren optrekken in onze bestaande rijwoning, nu wil de architect en de aannemer tussen de bestaande gemene muur en de nieuwe snelbouwstenenmuur een 3 tot 5 cm isolatie steken om het geluid te verminderen. Partywall...

Mijn vraag is : Iemand andere alternatieven die betaalbaar en effectief zijn ( isofloc, houtwol, steenwol ); gaat deze extra weinige iso veel uithalen naar geluisdemping toe; beter geen dikkere baksteen gebruiken ; etc.

Nu rekent de aannemer circa 117,50m² x 13,65 euro = 1603 euro
Ik denk mocht ik kiezen voor deze optie, dan zal ik deze zelf zal bevestigen. Kan ik deze iso gewoon met siliconen kleven op de gemene muur ? of toch beter verankeren met vijzen

nog een extraatje : ik zoek een beleembare of bezettingsklare isolatieplaat voor binnenwerk. In mijn gang en op zolder moet ik nog afwerken.

laat maar komen

Het betreft een eenvoudige rijwoning in Ledeberg, Gent

Reacties

Zeker isolatie voorzien.

Om geluid te bufferen moet je het principe massa-veer-massa toepassen. De massa dient om luchtgeluiden tegen te houden (bv. luide muziek, stemmen...). De 'veer' zorgt ervoor dat contactgeluiden niet doorkomen (bv. dichtslaande deur in een muur die tegen de gemene muur gebouwd is, boren van een gat in de gemen muur...).

Meestal gebruikt men hier inderdaad glaswol voor (partywall van isover bv.), maar ieder zacht isolatiemateriaal kan hiervoor gebruikt worden.

Belangrijk is om GEEN mechanische bevestiging aan te brengen. Anders haal je zijn functie weg: je creëert dan een verbinding tussen de twee muren, waardoor contactgeluiden wel doorgaan. De isolatie moet dus mee omhoog getrokken worden met het metselwerk.

paavatherm en pavadentro zijn beleembare isolatieplaten.

Wij hebben pavatherm gebruikt met leem, dempt het geluid toch goed.

Een tip voor beleembare houtwolplaten: kies best platen van 6 cm dik (of 4 cm als deze tegen een vaste wand worden bevestigd/geleemd) die min of meer uit 1 geheel bestaan. Wij hadden steicotherm van 4 cm dik. Deze bestaat uit 2 lagen van 2 cm die aan elkaar gelijmd zijn. Zowat 60-70% van de platen kwamen los van elkaar. Er zat dus niet echt veel stevigheid meer in.

 Dus als ik het goed begrijp mag ik die partywall niet mechanisch bevestigen. Maar mag ik deze wel met siliconen kleven aan de gemene muur ? Want wanneer de metser begint en verder metst kan ik niet altijd aanwezig zijn of loop ik in de weg om die isolatiepanelen geleidelijk aan te laten zakken tijdens het metsen. 

Misschien is het toch verstandiger isolatie later in te blazen ? Nadat de metser de muren heeft opgetrokken ? 

 

Mvg,

 

Jelle

@ jelle waarom nog een binnenmuur extra metsen en niet direct een bezetbare isolatieplaat?

 

@ Robin, met onze pavathermplaat hebben we geen enkele plaat gehad die loskwam van elkaar.

We hebben zowel 4 als 6 cm plaat gebruikt.

Heb jij misschien zonder pluggen gewerkt?

En dan nog, ik heb op 1 plaats (bovenkant deuropening) gewerkt zonder pluggen, waar ik later nog 2 cm heb afgedaan omdat het anders te klein was voor de deur.

Op die plaats heb ik dus juist 1 laag afgestoken, en dat zat toch zeer steveig aan elkaar. (zal dus van merk tot merk anders zijn)

Die kwamen los voordat we ze aan de muur hadden gehangen. Zal inderdaad aan het merk liggen. Heb ondertussen ook al pavathermplaten gezien en die zagen er mij ook veel steviger uit.

@jelle: zeker NIET nadien inblazen. Een spouw van 2-3 cm zal NOOIT volledig vrij zijn. Dus je MOET dit of op voorhand of mee met het metselwerk doen. Anders heeft dit geen zin.

En inderdaad, zoals waltervaes zegt, het is niet nodig om een extra muur op te trekken. Voor die prijs zal je inderdaad een pavathermplaat tegen de muur kunnen pluggen (of met leem tegen uw muur aanbrengen; zal mss nog goedkoper zijn).

 gasten,

 

Ik heb de muur nodig als structuut om de roostering op te leggen, woning had enkele gemene muur van 8cm....

 

Kurk ? wel heeeel duur maar veel beter of isover partywall? Mag ik die partywall kleven op de gemene muur ? 

 

Mvg,

 

Jelle 

Jelle,

partywall mag aan de gemende muur gehangen worden mijn inziens, belangrijk is wel om geen nieuwe akoestische bruggen te creëren eens de nieuwe muur gemetst wordt. Als er spouwhaken gebruikt worden die de nieuwe binnenmuur met de gemene muur verbinden dan verliest de isolatie wel wat zijn nut. De nieuwe muur zou vanaf de fundering in 1 stuk naar boven getrokken moeten worden.

De huisjes in Ledeberg hebben inderdaad vaak nogal dunne gemene muurtjes (vaak wel aan 1 kant, de andere muur is soms een volle steen).

correct accoustisch isoleren is sowieso vrij moeiljik, maar een correcte uitvoering kan wel veel verschil maken.

 

veel succes