Luchtidichting tussen houten roostering en binnemuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Bij onze verbouwing zijn we van plan onze houten roostering te behouden gezien de goede staat ervan.

Toch een vraagje hieromtrent:
Hoe verzorg ik de luchtdichting bij de muurgaten die aanwezig zijn en waar de houten balken op de binnenmuur rusten.
De pleisterwerken zullen logischer wijze eindigen, net onder de houten balken op de glvl-verdieping, en pas opnieuw beginnen net boven de verdiepingvloer op de 1e verdieping.
Kies ik een folie van het genre proclima en tape ik deze af rond elke balk/muuropening of is deze manier van werken toch te ver gezocht en bekommer ik mij niet om dit gedeelte?

Alvast bedankt voor de info

Reacties

 

 

Erwin,

 

Eerst enkele vragen:

 

-  gaat het enkel over afdichting van binnenmuren, en geen buitenmuren?

 

-  In dat geval speelt de afdichting waarschijnlijk geen  rol. Of ge nu een ventilatiesysteem A, C of D hebt, de lucht moet in elk geval van de droge ruimtes over de hal of rechtstreeks naar de vochtige ruimtes (keuken, toilet, badkamer en wasplaats) kunnen gaan. Hiervoor moeten er speciale spleten van minstens 1 cm hoogte onder de deuren worden voorzien. Als er dan bijkomende lekken zijn hebben deze praktisch geen invloed meer op interne luchtuitwisselingen, ofwel zijn deze uitwisselingen van weinig belang.

 

-  Wanneer een ruimte aan een inpandige garage grenst is de situatie anders. Deze tussenmuur moet wel goed afgedicht zijn, evenals een eventuele verbindingsdeur.

Pierre,

 

Neen, het is inderdaad over de luchtdichting tussen de balken en de buitenmur (buitenmuur die nà de verbouwing als binnenspouwblad van de buitenmuur zal fungeren) dat ik mij zorgen maak.

 

Erwin

 

pleisteren (of cementeren) tussen de balken zal toch nodig zijn om luchtdicht te maken

 

balken kan je aanwerken met tape van Pro clima, type contega, iedere blak rondom rond inpakken, eventueel eerst nog ORCON F van zelfde fabrikant er tegen als de balken HEEL ruw zijn

 

succes met de werken

 

Indien het een muur is met volle stenen (dus geen snelbouw)

Zou ik een bijvoorbeeld Pro Clima DA aan de spouwzijde van de muur kleven ter hoogte van de balklaag met een overlapping van 30 a 50 cm tov waar de binnenbepleistering stopt.

Verder zou ik  DA afwerken met de contega pv  en inwerken in een cementbezetting.

Deze manier is veel minder gedoe met tapes, minder kans op lekken en veel duurzamer volgens mij.

 

ps: ik heb zelf nog een 2/3 rol DA folie op overschot. Mag weg aan halve prijs!

 

 

Erwin,

Stefan heeft het bij het rechte eind,Pleister tussen de balken die aansluit aan de pleister van GVL en Verdiep.

De balken aftapen rondom met tape voorzien van gaas om in te pleisteren.

Grtn en Succes Jos Hofman