Luchtdichting funderingsaansluiting

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Luchtdichting funderingsaansluiting massiefbouw: positie dichtingsfolie
Waarom wordt de luchtdichtingsfolie onderaan steeds gekleefd op de betonplaat en niet op de uitvullingslaag (onderste uitvullingschappe, niet de afwerkchappe)? Zo zou de luchtdichting van de elektriciteitsbuizen, die in de uitvullingslaag liggen, toch eenvoudiger zijn?
Opbouw van beneden naar boven: beton, uitvullingslaag, isolatie, chappe, vloerafwerking.
http://www.bouwdetails.be

Reacties

omdat zoals hier reeds vaak gesteld

- uitvul chappe, gespoten pur

- chappe, elke chappe geplaatst met uitzetvoeg tegen de buitenmuren aan

niet luchtdicht zijn

Als je elektriciteitsbuizen buiten je luchtdichtvolume brengt en daarna terug naar binnen dan heb je pas een probleem

Als de uitvullaag onder de vloerisolatieplaten uit beton bestaat ( luchtdicht ) dan moet dat wel gaan.

Als de vloerisolatieplaten luchtdicht getaped worden onderling, dan zou je ook de aansluitingstape aan de vloerisolatieplaten kunnen tapen.

Alle electriciteitsbuizen moeten dan wel op zichzelf luchtdicht zijn, maar met ononderbroken geribbelde buizen kan dat geen probleem zijn. Moeilijkheden gaan ontstaan waar je met een bundel electriciteitsbuizen door de luchtdichting wilt gaan, bijvoorbeeld aan de electrisch kast. Daar zul je een gepaste oplossing moeten voor vinden. Bijvoorbeeld ingieten in betonblok, en dan de betonblok rondom aftapen.

Het is allemaal te doen, maar eist nodig denkwerk ( vooraf!)

Bij ons is de luchtdichting gekleefd op de beton, en de electriciteitsbuizen zitten in de gespoten vloerisolatie. Daardoor gaan de electriciteitsbuizen steeds door de luchtdichting, en dat is niet echt practisch om de doorgang steeds luchtdicht aan te werken.

Ik ben er van overtuigd dat de luchtdichting van overgang vloerplaat naar muur, practisch met een bezetwerk met rijnzandcement kan uitgevoerd worden.

Zie nog eens naar de foto's op htttp://passiefhuissintpauwels.wordpress.com . Wel al een paar jaar geleden!

Bedankt voor de reacties. Er moeten toch mensen aan het experimenteren zijn om dit eenvoudiger aan te pakken.

* rijnzand: Interessant idee, maar is dit ooit al eens toegepast? Geen geknoei met dure folies. Er ontstaat wel een kleine koude brug.

* Luchtdichting op betonplaat kleven, oke. Maar waarom gaan de elekbuizen dan steeds doorheen de folie? Zouden de buizen niet op de folie geplaatst kunnen worden en ter hoogte van de in te pleisteren gaas in de muur verdwijnen? Dus doorheen de gaas en niet de folie. De sleuf achter de gaas volledig opvullen met pleister.  Vochtkering van de muur (onderkant bepleistering) moet dan wel onder de pas afgewerkte vloer zitten. Gezien de hoge vloeropbouw hoeft dit geen probleem te zijn. Ter verduidelijking: ik breng de naad tussen pleister en folie onder het vloerniveau, de elektriciteitsbuizen gaan in de muur boven deze naad.

* Andere denkpiste: eerst sleuven maken in de muur. De folie kleven op de beton en tegen de muur, de folie volgt de sleuven. De elektriciteitsleidingen zitten dan volledig binnen de luchtdichting. Hier kan ik me wel enkele praktische moeilijkheden bij voorstellen. En die wil ik net wat beperken.

* Bezetting cement aan de buitenzijde van de snelbouw: bij mij te laat. Wat met de vele ingeboorde spouwankers en pluggen? Aansluiting van het schrijnwerk vraagt hier ook enig denkwerk maar niet onmogelijk.

* Andere voorstellen steeds welkom.

Het gaas zit in het gipsbezetwerk ingewerkt, dus normaal boven het niveau van de afgewerkte vloer. 

Neem nu dezelfde situatie maar dan op de verdiepingsvloer. Plaats de bepleistering tot 1a2cm boven de betonplaat. Dan heb je nog 4cm chappe boven de folie om de leidingen door te trekken. Bepleistering tot onder de chappe doortrekken is niet gebruikelijk. Maar indien er geen vochtprobleem kan onstaan vormt dit geen probleem denk ik. Tussen muur (met bepleistering) en chappe zit er steeds ook een randisolatie zodat het bouwvocht niet in de bepleistering kan doordringen. Enkel water van het kuisen zou in de bepleistering terecht kunnen komen. Geen probleem bij parket. Tegels hebben vaak ook stenen plinten die dat water wel zullen tegenhouden.

Normaal wordt gipspleister verwijdert tot boven de vochtwering, zodat water niet kan optrekking uit de grond in het gips.

Zoals ik al geschreven heb, bedek Uw (electricitets-)leidingen met een echt beton (ik durf niet te zeggen of chape luchtdicht is) , gebruik dan de luchtdichting met tape met gaasje en een reep folie. Leg Uw vloerisolatie daar bovenop, met harde platen. Bij ons zien we nu rondom toch een inzakken van de vloer met 1 a 2 mm, door de 20 cm gespoten PUR, en de kier tussen PUR - luchtdichtingsfolie - muur.

De luchtdichting aanbrengen is een snel werkje,op een have dag met 3 personen kan je het klaren.

Weet je, het probleem is veeleer de aansluiting van de materialen. Als men een chape giet, dan steekt men rondom een mousse van zo enkele mm dik. Dit maakt een fantastisch lek.

Zelfs een snelbouwsteen mag op zichzelf nog redelijk luchtdicht zijn, maar tegenwoordig worden de verticale voegen maar onvolledig gevuld met mortel.

 

* Andere denkpiste: eerst sleuven maken in de muur. De folie kleven op de beton en tegen de muur, de folie volgt de sleuven. De elektriciteitsleidingen zitten dan volledig binnen de luchtdichting. Hier kan ik me wel enkele praktische moeilijkheden bij voorstellen. En die wil ik net wat beperken.

Normaal voer je dat dus inderdaad zo uit,  eerst sleuven in de muur, dan thv de sleuven foliekleven zodat de buizen over / boven de folie komen, deze folie laten aansluiten met de rest van de folie aan de buitenmuur thv de beton muur aansluiting.  Je mag ook alles in een keer doen maar dat werkt moeilijker.

Bovenaan deze folie middels contega PV of andere folie overgang maken naar pleisterwerk

Leiding in buitenmuur vol in de pleister plaatsen

Luchtdichtingsproblematiek van massief passiefhuizen wordt nog steeds vaak opgelost met technieken uit de HSB. Deze hebben hun nut reeds bewezen.
Bij de funderingsaansluiting vind ik die echter moeilijker toe te passen, omwille van elektriciteitsleidingen, folies zijn duur, kans op beschadiging, verschillende aannemers op de werf,... e.d. In bijlage een idee voor een alternatieve oplossing. Constructieve reacties zijn altijd welkom.

Trek het rijnzandcement bezetsel door tot op de welfsels!

Maar de voegen tussen de welfsels kunnen lucht doorlaten. Daar dient een folie op te liggen.

Die folie zou je met een Contega PV kunnen inwerken in het rijnzandcement bezetsel.

Er werd een druklaag aangebracht op de welfsels. Geen folie en contega nodig.

Prachtig!

Ik ben het er helemaal mee eens. Ik stel wel voor om het rijnzandcement pleister door te trekken tot op de welfsels, om het luchtdicht afkitten van de voegen tussen de Ytongblokken ( en ook de voeg onder de Ytong-blokken!) te voorkomen. Al die kits (Siliconen, Orcon, ...) zijn duur. Ik zie ook dat de leidingen in een uitvullaag liggen, onder de isolatie. Dat is een goed systeem. Bij ons liggen de leidingen bovenop de isolatielaag, in de Chape, dat gaat ook, zeker in combinatie met de rijnzandcement pleister. Gaat dan weer zeer slecht in combinatie van folie als luchtdichting.

hallo,

ik plan voor mijn passiefhuis geen stopcontacten in de buitenmuren, maar vervang deze door stopcontacten in de vloer (parket).

De electriciteitsbuizen en stopcontacten liggen dus volledig in de "gewapende dekvloer" en dus 100% binnen de lcuhtdichting.

Om luchtlekken naar de technische ruimte te vermijden spijt je gewoon wat PUR schuim in de electriciteitsbuis?

De problematiek hierboven beschreven stelt zich dan niet, toch?

alvast bedankt,

K

Een nieuw massief gebouw waarbij de werken (bepleisteren, e.d) nauwkeuring uitgevoerd zijn (enkel het dak voorzien van luchtdichtingsfolies) zal wel door een blowerdoortest geraken volgens mij. Maar enkele jaren later na het zetten van het gebouw zal dit zo lek zijn als een zeef. Niet duurzaam dus.

Als je kiest voor een meer duurzame oplossing:
Stopcontacten in de vloer zou ik zelf zo weinig mogelijk doen (minder praktisch, vocht, duurder,...).
Gewoon de potjes en de leidingen ruim en vol inmortelen (tot op de betonplaat) = luchtdicht.
Eventueel aangevuld met een luchtdichtingsfolie van bepleistering tot op betonplaat.
 

Technische ruimte BINNEN het luchtdicht volume plaatsen (indien mogelijk)! Anders  zeer veel kans op luchtlekken vanwege de vele doorboringen van de luchtdichting.

Pur wordt beschouwd als niet luchtdicht!