Circulatiepomp voor BWW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ga er van uit dat ik de opvoerhoogte (onder kelder -> zolder) niet in (volledig) rekening moet nemen wanneer ik een pomp kies voor circulatie in een gesloten circuit voor BWW: het dalende water vormt het 'tegengewicht' voor het stijgende water. Klopt dit?
Hebben jullie ervaring met het opsplitsen van zo'n circuit in meerdere korte delen (vb. 3x 33m) i.p.v. 1 lang (100m)? Parallelle leidingen geven minder weerstand en een tragere doorstroming, maar ook minder oppervlakte per leiding.
Alvast bedankt voor de reacties!

Reacties

Niemand?

Klopt de hoogte heeft voor een gesloten systeem gevuld met medium geen invloed op de opvoerhoogte.

Hallo,

Ik ben van plan volgende week (als her weer wat meezit tenminste) PE leiding in te graven voor mijn BWW. Ik weet dat de leidingen best op min. 0.5m van elkaar liggen en de retour naar de radiator het diepst. De oppervlakte waar ik kan graven is 1m breed en ong. 40m lang. Ik zou dus kunnen 2x 80m buis voorzien. Dan zijn er de volgende mogelijkheden: ik plaats een leiding in een lus op 2m diepte, ongeveer 0.5m tussenafstand en een leiding in een lus op 1.5m diepte terug met 0.5m tussenafstand. Deze leidingen kan ik dan in serie zetten. Een andere mogelijkheid is de retour van de twee lussen op 2m diepte te leggen, dan aarde erop (0.5m) en dan de rest van de lussen. Deze kan ik dan in parallel plaatsen. Wat zou hiervoor het beste zijn (rendement / verbruik circulatiepomp / ...)? Als ik ze in serie plaats, zou ik best een grotere diameter van PE leiding gebruiken (is 5/4" voldoende)?

De twee aparte circuits op diepte zijn het interessantst. Je kan die verbinden in je woning, moest er toch iets misgaan met 1 circuit dan heb je nog het andere.

Als je zou kunnen leg die dan ver genoeg uit elkaar of laat ze in een tegengestelde richting lopen.  Bv 1 lus Noord en1 zuid, dan beperk je uitputting meer, alhoewel dit voor BWW zal meevallen.

Kijk verder eens op de site van drexel& weiss daar stellen ze info ivm BWW/ warmtepompunit ifv bodemgesteldheid.

Qua diameter weet ik zelf niet van buiten meer wat ik geplaatst heb. Ik heb 2 lussen Noord Zuid, elk aan 1 zijde van de woning en elk 100m socarex in kleileemgrond. Voor BWW waarschijnlijk veel meer dan voldoende (nog niet opgestart), maar evt. later te gebruiken in een verre toekomst voor combiunit ventilatie en warmtepomp.