lamelparket vs parket & lage luchtvochtigheid wegens Balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Aan allen,

Wie heeft ervaring met lamelparket of parket en de lage luchtvochtigheid door balansventilatie. Lamelparket zou barsten door ongelijke zetting toplaag ifv onderlaag. En barsten ed zou bij lage luchtvochtigheid erger worden...
Levert dit problemen ?

Ik zou B&B lamelparket wensen te proberen, zwevend geplaatst op chappe op onze slaapkamers op verdiep.
Of in het geval ik de moed bij elkaar raap parket op chappe gekleefd. Ik heb nu zo'n 2cm vrije hoogte.

Heeft iemand ervaring met lamelparket of parket op chappe gelijmd als zelfplaatser ?

Reacties

Een lage luchtvochtigheid kan bij elke parket problemen veroorzaken; als het parket in meerdere lagen verlijmd is, kan door het verder krimpen van het hout de spanning op de verlijming te groot worden en kunnen de lagen los komen.

Ik heb zelf al redelijk wat ervaring met een  klassieke vloeropbouw onderparket - toplaag 9 mm erop verlijmd ter plaatse en dat werkt goed icm met BV. Zelf heb ik thuis massieve eik op balken en daarmee geen grote problemen omwille van de verlaagde luchtvochtigheid die de BV veroorzaakt. Er is lokaal wel wat krimp in de winter en een enkele barst, maar het blijft in de rede.

Ik zou geen meerlagenparket gebruiken icm met BV maar iets meer uitgeven aan een traditioneel produkt. Ik zou niet zwevend plaatsen en ook niet zonder ondervloer op chappe verlijmen. Ik weet dat het meer werk en duurder is, maar als je problemen krijgt is een herstelling meestal heel lastig, als het al bij één incident zou blijven, wat meestal niet het geval is.

hoe hoog is zo'n klassieke vloeropbouw met onderparket en bovenlaag

 

 

Zijn er nog anderen met balans ventilatie en houtenvloeren, parket ed ?

Of heeft iemand gewoon ervaring met 3lagen samengesteld parket ?

 Onderparket en 9 mm is +/- 18 mm dik. Je kan daar nog wat van afknabbelen door 4 mm triplex (14 mm) of 6 mm dik parket te gebruiken (15 mm). De triplex wel in tegels van +/- 30 mm verzagen omdat die platen nogal willen golven en je riskeert een slechte verlijming te hebben - of vastnagelen met korte nagels, wel minder aan te raden icm VV.

Een parketteur plaatst normaal geen parket op VV zonder een onderparket omdat het onderparket de spanning van de toplaag beter kan opvangen dan de chappe; lees: de lijmverbinding hout-hout is beter dan hout-cement.

Ik ben houtbewerker (meubelrestaurateur) maar geen parketeur. Maar heb wel zelf mijn parket gemaakt 8mm op osb gelijmd.

Wat betreft opbouw beneden hadden we ook maar +/- 2 cm, daar heb ik osb van 12 of 14 mm gebruikt (weet het niet meer)Met tand en groef en gelijmd op de chappe en dan de 8 mm parket erop. op verdieping 16 mm osb met 8 mm parket (deze ligt los op de pavaporplaat 16 mm met daaronder pavalit als opvulling.

 

Mijn bevinding is dat als je perfect gewartierd hout neemt (dat goed gedroogt is) het beste is. (en niet te brede planken + een V groef camoufleert de krimp een beetje)

Perfect gekwartierd hout heeft een zeer kleine uitzetting/zwelling %

Ik heb mijn parket (op het verdiep) gemaakt uit fineerrestenhout, kost bijna niets en is perfect gekwartierd/foutloos hout en gestoomd geweest.

 

picasaweb.google.com/Walter.Veerle/OpDeMuggenbergVERVOLG#5633277652189003474

 

Op gelijkvloers heb ik Ipé hout (een overschotje gekocht via kapaza) dit was een mengeling van gekwartierd en dosse.

picasaweb.google.com/Walter.Veerle/OpDeMuggenbergVERVOLG#5632175415208090258

 

Hier heb ik wel krimp, maar mijn finoven is daarvan de grootste boosdoener (maar de parket blijft wel goed liggen)

Zorg als je je parjet op chappe of osb  gaat lijmen dat je genoeg lijm gebruikt en van een goed merk.

Mijn broer heeft  eiken parket gelijmd op onderparket en heeft toch enkele dosse planken die een beetje omhoog staan aan de randen.

Grotendeels akkoord, met dat verschil dat bij correct gedroogd hout, de manier van versnijden minder van belang is. Maar aan dat correct drogen kan er wel eens wat schorten en dan wordt dosse hout nerveuzer dan kwartiers. Maar eigenlijk is de grootste oorzaak van het krullen een verschil in vocht tussen boven - midden - en onderkant.

Kun je me eens de bron van dat goedkoop fineerrestenhout geven, want ik verwerk daar behoorlijk wat van en betaal daar toch wel een zekere prijs voor. Het is een uitstekende bron voor mooie kwartierse planken. Hoewel er een tendens bestaat naar (dikker) fineer met knoesten met als gevolg dat de restplanken ook rustieker zijn.

Voor vloerverwarming is wel aangeraden het houten pakket zo dun mogelijk te houden ivm de weerstand die het hout vormt.