dakisolatie: schapenwol, vlas, hennep of toch maar houtvezel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik moet een deel van mijn schuin dak nog isoleren. Spanten zijn 17cm breed, en er is een wisselende afstand tussen de spanten. Onderdak is menuiserite.

ik heb zoveel mogelijk opgezocht over vier ecologische vormen van isolatie: schapenwol, vlas, hennep en houtvezel.

Ze lijken allemaal ongeveer dezelfde eigenschappen te hebben, waarbij houtvezel misschien het best isoleert. Schapenwol is duidelijk het duurst, maar heb ik gevoelsmatig een voorkeur voor.

Maar wat nu precies de voor- en nadelen zijn, daar kom ik niet uit. Belangrijk zijn voor mij: eenvoudig te verwerken (met name snijden -> onregelmatige afstand tussen spanten) en warmtedoorslag.

Klopt het tenslotte dat voor schapenwol geen dampscherm nodig is, omdat het zoveel vocht kan opnemen?

Reacties

 Wat betreft dat dampscherm dat je niet nodig zou hebben bij schapenwol zou ik toch wel met een korrel zout nemen. Mss zal een damprem voldoende zijn maar als je niets voorziet zit je nog altijd met een luchtlek, uw dampscherm is immers ook uw luchtdichting en dat heb je ook nodig. Dampscherm zorgt er niet alléén voor om het vocht uit uw isolatie te houden maar voorkomt ook dat er warme lucht naar buiten lekt.

 dank, dus sowieso luchtdichting aan de warme kant voorzien. Kan ik voor dezelfde moeite een dampscherm plaatsen.

 Ja, sowieso uw luchtdichting voorzien en dat doe je ook met het dampscherm. Dus gewoon het gebruikelijke dampscherm plaatsen zoals er velen van op de markt zijn en de naden goed aftapen zodat je geen warme lucht verliest. Want het zijn de luchtlekken die ook voor energie verlies zorgen en warme lucht die naar buiten ontsnapt condenceert in uw isolatie als het afkoelt op zijn weg naar buiten. Vandaar...dampscherm/rem is eigenlijk altijd nodig, ook al kan uw isolatie goed vocht bufferen zoals cellulose, houtwol,...

 

Eventueel als je een isolatie hebt die vocht kan bufferen kan je een damprem nemen met variabele diffusie zodat deze afhankelijk van de vochtigheid zijn vocht op bepaalde momenten terug naar binnen kan afgeven, maar als uw buitenzijde voldoende dampopen is is dit geen strikte noodzaak. Als damprem kan je ook OSB platen nemem en de naden allemaal goed aftapen.

Op het ecobouwers-event leerde ik tijdens de uitleg van vibe iets interessants bij over schapenwol.
Blijkbaar stond schapenwol vroeger op de eerste plaats van meest ecologische isolatieproducten maar op de nieuweste lijst staat schapenwol...allerlaatste, na pur, rotswol,...

Het hangt er maar vanaf hoe je de gebruikte energie alloceert. Ga je ervan uit dat die schapen in de eerste plaats bedoeld zijn voor vleesconsumptie en de wol een afvalproduct is, dan is het superecologisch product maar als het in de eerste plaats om de wol te doen is (wat volgens vibe dus meestal het geval is) dan moet je alle eten, energie,...dat dat schaap heeft verbruikt meetellen en dan is die wol allerminst ecologisch.

 interessante kijk, maar ik heb alvast weet van heel wat schapenhoeders die wol als bijproduct hebben

waarmee ik nog steeds geen info heb over het plaatsingsgemak van de 4 soorten die ik opsom. Kan iemand vergelijken?

 hey,

ik heb al met vlas (isovlas) en houtvezel (pavaflex) gewerkt, mijn ervaring : houtvezel snijdt beter, klemt beter, maar is duurder.

naar afval toe geeft isolatie op rol veel minder onbruikbare overschotten dan isolatie in plaatvorm. de vlas en houtvezel isolatie waar ik mee gewerkt heb, was in plaatvorm. volgens mij vind je hennep isolatie op rol.

tom s

mijn ervaring, hennep snijdt het makkelijkst, dan houtvezelplaten en dan vlas, met schapewol heb ik geen ervaring.

met plaatmateriaal, mits verstandig toegepast, heb je nauwelijks afval, idem met rollen, dus wat dat betreft zie ik niet direct een verschil.

hans d

Vraagsteller spreekt over wisselende afstanden tussen de spanten : rollen komen dus al niet in aanmerking.....

 't ziet ernaar uit dat we uiteindelijk toch voor cellulose inblazen zullen gaan...

we gaan wel eerst een onderdakfolie tegen het menuiserite onderdak aanbrengen, kans is immers groot dat we over een aantal jaar het onderdak zullen vervangen door een houtvezelplaat, en dan kan de isolatie makkelijk blijven liggen

Ik zie niet in waarom niet?

Verander gewoon de snijrichting 90° op je rollen en snij zo telkens af wat je nodig hebt voor die spant. Blijf je met een smalle repel over, dan gebruik je dat gewoon in kieren/gaten/hoekjes (die je sowieso hebt). Of snij die terug op "breedte" en steek die ts. de volgende spant

Er wordt te theoretisch gedaan over de afmetingen van rollen m.i. Die hebben geen "deze zijde boven" -kant hé. ;-)