Regenwaterput stinkt naar uitwerpselen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

mijn regenwaterput is reeds 12 jaar in gebruik en heeft tot voor enkele maanden perfect gefunctioneerd.
het water wordt grof gezuiverd via bladvangers in de goten. in de put zelf is geen filtering voorzien. wel staat er een filter op de aanzuigleiding van de pomp.
Sinds enkele maanden is er een 'rotte' geur aan het water. Ik heb eerst geprobeerd met poeder van bij de aptheker om het water te 'reiningen'. Dit heeft niet geholpen.
Dan heb ik besloten om de put volledig leeg te maken en de put zuiver te maken. ik heb de wanden en de bodem zuiver gespoten en daar na de put terug laten vollopen.
De eerste dagen leek alles in orde maar nu (enkele weken na de reiniging) heb ik terug hetzelfde probleem. Je ruikt het water onmiddellijk wanneer de kraan opengezet wordt.
Wat kan ik doen om dit probleem te verhelpen?

Reacties

Hallo,

rotte geur of rioolgeur verkrijg je in water met organisch materiaal dat door bacteriën afgebroken wordt in afwezigheid van zuurstof.

 

Organisch materiaal komt altijd in je put terecht...  ik vermoed dat een gebrek aan zuurstof de oorzaak van je probleem is.

 

Je kan eens een eenvoudige test doen: hang een aquariumpompje met een zuurstofsteenje op de bodem van je put... kost bijna niets en waarschijnlijk is hiermee je probleem opgelost.

 

groeten,

 

Nayy

ik ga dit zeker eens proberen.  Blijf natuurlijk wel de vraag waarom dit probleem pas na twaalf jaar opduikt?

Bedankt voor de reactie.

 

Heb hetzelfde ook eens voorgehad , jaren geen probleem , en dan plots die pestgeur.

Was toevallig tijdens periodes van hevige regenval (nu ook , hé) en ik dacht de oorzaak gevonden te hebben : teugstuwing vanuit de riool, maw , uw regenput wordt mogelijks vervuild met rioolwater, waardoor het biologisch evenwicht zoek is.

 

Ik heb dit opgelost door een dubbele terugslapklep 110mm op de afvoer naar de riool te plaatsen, en... sindien geen probleem meer gehad. te vinden in de groothandel sanitair.

Ik denk inderdaad ook dat dit de oorzaak zal zijn.

 heb je de put al eens gekuist ? Staat er een goede filter voor ?

Lees de openingspost en je zal het antwoord op uw vragen hebben ;-)

 Hier zelfde meegemaakt: 

Na 7 jaar opeens slechte geur in regenwater put.  

Bij nakeken bleek dat vuil afvoerwater terugliep in regenwater put bij veel regen; oorzaak 'vet' in  collector waar verschillende afvoerbuizen samen komen.  Daardoor te klein debiet voor afvoer en water liep terug tot in regenwaterput.  

Collector leefgemaakt, put leeg gemaakt, en gekuist (enkel water gebruikt, geen zepen) en put is nu terug ok.  Staat nu wel op mijn agenda om ieder jaar collectors te controleren.  

Walter

een overloop van een regenwaterput naar de riool lijkt inderdaad niet zo'n goed idee.  Het eenvoudigste is een vijvertje uit te graven voor de overloop, van waarin het overtollige water in de grond kan percoleren.  een retentiebekken in het klein dus.  maar als je te weinig plaats hebt, kan je ook drainagebuis gaan kopen, en die ingraven onder het grasveld.  desnoods in concentrische cirkels als het een heel klein grasveldje is.  Het gras zal altijd mooi groen blijven!

Maar los daarvan had ik ook problemen met stinkwater, ook zonder instroom vanuit de riool, en MET een fatsoenlijke voorfilter.  De oplossing hieronder zal misschien niet door iedereen geapplreciëerd worden, maar het werkt.  Ga gewoon naar een winkel met zwembadspullen, koop zo'n drijvende dispenser voor chloortabletten en een pot traagwerkende chloortabletten.  Zo'n dispenser ziet er ongeveer uit als een Apollo capsule.  Met 2 chloortabletten hebben wij een heel jaar reukvrij en helder regenwater.  Het alternatief is dat je vanalles in de WC gaat kieperen om de geurtjes weg te krijgen, en dat is waarschijnlijk nog veel belastender voor het milieu dan die 2 pillen. 

 

 

Log-ic: hoe regelmatig kuis jij uw regenwaterput uit? Dus leegpompen, met hogedruk alle muren, plafond en vloer afspuiten en alles uitpompen/scheppen.

ik doe dat jaarlijks.  ook dit jaar dus.  het eigenaardige is dat ik 12 jaar lang geen problemen had en nu plots wel.

wat ik ook vaststel sinds dit jaar is dat het filter dadelijk vuil is. precies een soort vettige aanslag. de pomp valt dan stil.  dit fenomeen heeft zich eigenlijk dadelijk na het reinigen van de put al voorgedaan.  Wanneer ik echter met een emmer water uit de put schep dan lijkt dit heel proper te zijn; 

 

3 jaar geleden uitgekuist, daarna niets meer aan gedaan.   Vorig jaar wel eens helemaal leeggepompt.  Het water was toen gezakt tot bijna aan de aanzuigdarm, en ik heb dan alles maar eens leeggepompt.  Daarna gewoon gewacht tot er terug voldoende water in zat, en de hydrofoor terug opgezet...  Hoe vaak moet zo'n put eigenlijk uitgekuist worden??  Ik dacht dat je best overal af bleef zo lang er geen problemen zijn...

Geen problemen? Je had toch stinkwater?

Als je elk jaar uw put uitkuist, op de manier zoals ik hierboven aanhaal, dan zou je die problemen in 9/10 gevallen nooit mogen tegenkomen. Als je gewoon de put leegtrekt en niet kuist, slib verwijdert... dan los je niets op uiteraard.

Vanwaar het vet komt bij brejen heb ik ook het raden naar.

alles is relatief hé Robin.. het was zoals anderen ook reeds aangehaald hebben begonnen na een hevige regenbui na een periode van droogte.  Wellicht heeft de felle instroom in een bijna lege put het sediment op de bodem wat te fel omgeroerd, met de geurtjes als neveneffect.  Maar het was geen beerputgeur, eerder de geur van een composthoop die je omlegt.  Ik stoorde mij daar eigenlijk niet aan, andere huisgenoten echter wel.  Vandaar de truuk met de chloorpillen om de huisvrede te bewaren :)   Maar de moraal van het verhaal is dat er hoe dan ook geen enkele verbinding mag zijn tussen het hemelwatersysteem en het afvalwater, ook niet via collectoren, vetafscheiders en/of overlopen.   Enkel een degelijke voorfilter en "spinnekoppen" in de afvoerpijpen van de dakgoten.

 

Alles in blijkbaar inderdaad relatief. Je laat het vui in de put en verbergt de geurtjes met chloor waardoor je net het tegenovergestelde bekomt op lange termijn. Een bacteriewerking is nu eenmaal noodzakelijk. Dood water is pas een probleem  maar alles in relatief .....Ik kuis mijn put wel degelijk elk jaar , er is geen verbinding met de riool wel een voorfilter en in al die jaren dat ik me met dat water waste was er nooit stank.

Dag Jef, waar loopt jouw overloop naartoe? Gracht, infiltratie...?

Robin, Als rond de pas geplaatste put de holtes opvult met zand loopt het overtollige water gewoon de grond in

na het uitkuisen van de put (hogedrukreiniger, alles onderaan opgeschept .....) de put terug laten vollopen.  De irritante geur was snel terug.

Sinds het leegmaken en reinigen is er geen hevige regenval meer geweest, dus een terugloop van de riolering is vermoedelijk uit te sluiten.Overigens, dan had dat de voorbije 12 jaar ook al wel een voorgevallen.

ik het ook de drainageput die ook in de regenwaterput komt nagekeken . dat water is kraakhelder en geurloos.

na het uitkuisen van de put (hogedrukreiniger, alles onderaan opgeschept .....) de put terug laten vollopen.  De irritante geur was snel terug.

Sinds het leegmaken en reinigen is er geen hevige regenval meer geweest, dus een terugloop van de riolering is vermoedelijk uit te sluiten.Overigens, dan had dat de voorbije 12 jaar ook al wel een voorgevallen.

ik het ook de drainageput die ook in de regenwaterput komt nagekeken . dat water is kraakhelder en geurloos.

mijn probleem is ondertussen opgelost.  Er zat inderdaad geen terugslagklep op mijn overloopleiding.  bovendien bleek de afvoer naar de riolering gedeeltelijk dichtgeslibt waardoor bij groot sanitair verbruik een deel in de put terechtkwam.

Dus: riolering zuivergemaakt. Terugslagklep gemonteerd en put gereinigd;  Probleem opgelost!