Afwerken schuine kant dak: drager voor kalkpleister?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Na de keuze voor isolatie (zie thread schapenwol, vlas, hennep of houtvezel) moet ik nog beslissen hoe we de binnenkant gaan afwerken. Het gaat om 2 slaapkamers en een bureau onder dak.

Dakopbouw (buiten naar binnen): pannen - menuiserite - isolatie - dampscherm - afwerking

ik zou graag met een kalkpleister afwerken. Vraag is nu welke drager ik bevestig op de spanten tegen het dampscherm. Gyplat is een optie, maar ik zou graag zo natuurlijk mogelijk werken. Kan je bijv. een kalkpleister zetten op fermacell?

Nog makkelijker zou zijn: fijn afpleisteren op een houtvezelplaat van 18mm (bijv. celit of hofafest). Als ik hiervan de naden afplak, kan ik het dampscherm weglaten en toch luchtdichting hebben. Maar kan je op die platen pleisteren met kalk?

Reacties

pleisteren = gyplat

rolpleister = kan op fermacell, zie fermacell rolputz (eenvoudige afwerking)

houtwolplaten = wens je hier ooit nog iets in op te hangen, gaan ze niet krom staan, doorhangen ?, zijn ze er wel voor geschikt  ? Pleisteren op verticale buitengevel is wel wat anders dan een hangend schuin dak.

 Qua brandveiligheid bv warm aanlopend spotje, schakelaar etc zijn optie 1 & 2 beter

Waarom zou een houtwolplaat niet brandveilig zijn? Heb je dat al eens proberen in brand te steken?

doddel,

beide functies (dampdichting en luchtdichting) moeten aanwezig zijn, en een houtvezelplaat van dit type is juist extreem dampopen, dus dat zal niet lukken : je zult toch een degelijke luchtdichte damprem moeten plaatsen (liefst vochtgestuurd).

op 18 mm houtvezelplaat kan je niet bezetten, dat is veel te flexibel zoals KDVR terecht opmerkt, je hebt een stijve ondergrond nodig.
de dunste bezetbare houtvezelplaat die ik ken is 40 mm, meestal wordt minimaal 60 mm genomen.
zo'n systeem veronderstelt dan wel het aanbrengen van een wapeningslaag in de bezetting...

vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck

Ook op geëxpandeerde kurkplaten is perfect te bezetten met een kalkpleister.

houtwol cementplaten zijn uiters brandveilig klasse A0 onbrandbaar

klassieke houtwolplaten  type cellit ed zijn van dezelfde brandklasse als houtachtige materialen als ik me niet vergis klasse B, een elektrische smeulbrand zal in houtwolplaten typisch problematischer zijn dan in een van de andere vermelde materialen, wat daarom niet wil zeggen dat het ontsteekt als een fakkel, mar eht zal wel kunnen blijven smeulen.

 

Klopt, maar die zijn dan wel weer extreem duur :-).

Klopt, maar die zijn dan wel weer extreem duur :-).