Bouwknoop dakisolatie (binnen) - gevelisolatie (buiten)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben begin dit jaar een huis gekocht (1911). We willen gaan naar een lage-energiewoning.

In een eerste fase willen we het dak isoleren langs de binnenkant (30 cm houtvezel). In een tweede fase willen we de achtergevel aan de buitenkant isoleren. Ook een stuk van de zijgevel (oostkant) zal aan de buitenkant geisoleerd worden omdat het dak van onze buur aan de oostkant een stuk lager ligt (18 cm houtvezel).

Nu vroeg ik me af hoe ik de koudebruggen best kan aanpakken, ook met het idee dat er waarschijnlijk een tweetal jaar tussen de isolatie van het dak en de buiten-zijgevel zal zitten en we in de eerste fase alles zoveel mogelijk aan de binnenkant willen afwerken zodat het huis leefbaar wordt.

* koudebrug ter hoogte van de dakgoot (dak - achtergevel)

We hebben een spantendak met spanten van 8cm hoog. De dakgoot zit ter hoogte van een slaapkamer (1m30 rechte wand in deze kamer en daarna begint het dak)

Aanvankelijk dacht ik om de eerste/buitenste houtvezellaag (8cm, flexibele matten) die tussen de spanten zit, door te trekken zodat de dakisolatie aansluit op de buitenisolatie. Mijn bedenkingen hieromtrent zijn: - wordt hierdoor de koudebrug voldoende opgelost? een laag van slechts 8cm lijkt me mss niet voldoende. - waarschijnlijk noodzaak om de dakgoot af te breken (recuperaite mogelijk?, extra kost?) - de volledige afwerking van de kamer ter hoogte van deze koudebrug zal pas na het plaatsen van de gevelisolatie mogelijk zijn

Daarom vroeg ik me af of het geen betere oplossing is (qua opvang koudebrug als qua afwerking binnenshuis tijdens de eerste fase) om de dakisolatie 1 m te laten doorlopen tot aan de vloer van de slaapkamer ter hoogte van de dakgoot. Dat is ongeveer 1m30. Op die manier, als later de buitenisolatie wordt aangebracht hebben we ter hoogte van de koudebrug van de dakgoot een overlapping buitenisolatie-binnenisolatie van ongeveer 1m30.

* koudebrug ter hoogte van de zijgevel en het dak.

Het lijkt me hier onmogelijk om de dakisolatie op de zijgevelisolatie te laten aansluiten. Hier lijkt me de enige mogelijkheid: De dakisolatie ongeveer 1 m langs de zijgevel (langs binnen) laten doorlopen.

Heeft iemand ervaring/raad hieromtrent?

Reacties

Wat betreft koudebrug ter hoogte van de dakgoot is jouw voorgestelde oplossing zeer goed.

Voor de koudebrug ter hoogte van de zijgevel en het dak, kan je (is wel zeer veel werk) eventueel de bovenste 20 cm muur onder het dak wegkappen en vervangen door een isolerende steen (bv. cellenglas of cellenbeton).

Mijn voorgestelde oplossing. 

Bedoel je daarmee het doortrekken van de houtvezel tussen de spanten door (8 cm) of

het isoleren langs de binnenkant tot aan de vloer van de kamer (over een lengte van ongeveer 1m30)?

 

thanks

Mijn voorgestelde oplossing. 

Bedoel je daarmee het doortrekken van de houtvezel tussen de spanten door (8 cm) of

het isoleren langs de binnenkant tot aan de vloer van de kamer (over een lengte van ongeveer 1m30)?

 

thanks

Isoleren tot aan de vloer.

Mag ik je vragen waarom 30 cm houtvezel(platen?) en geen vlokken?

 Inderdaad,

 

Zoals Robin hier zegt. Waarom 30cm met houtvezel tegen de kepers? Volgens mij lijkt het me gemakkelijker en goedkoper als je gaat volblazen met cellulose. Je moet toch ook al een lattenwerk voorzien voor de houtvezelisolatie en een dampscherm moet er toch ook tegen komen. Is het dan niet gemakkelijker dat je een vakwerk maakt van 30cm, dampscherm er tegen en dan volblazen met isofloc ofzo?

 

Volgens mij de helft goedkoper als het over wat oppervlakte gaat.

 

Wat betreft uw uitvoeringsvraag. Zet ergens eens een foto on-line waar we het kunnen bekijken...zegt meer dan 1000 woorden.

Houtvezel omdat we het zelf willen doen.

We hebben een offerte aangevraagd (isofloc inblazen in een soort kist die op de spanten zou vastgemaakt worden) en dit is duurder dan als we het zelf zouden doen.

Ook al veel gehoord over hoe slordig soms de afwerking is als je het laat doen en aangezien dakisolatie vrij eenvoudig is, willen we het zelf doen. Zo weten we zeker dat de afwerking (luchtdichtheid,...) ok zal zijn. 

Heb je mijn methode bekeken voor het uitdikken voor cellulose. Kost niet veel. Zou me verwonderen als je dit zelf doet, dat het nog duurder is om te laten inblazen.

Hier enkele foto's van ons huis:

https://plus.google.com/photos/103932363554921491555/albums/57669423107…

 

we hebben ook een leverancier van houtvezel (steico) gevonden die een stuk goedkoper is dan normaal. (hij gaat rechtstreeks zijn materiaal in duitsland gaan kopen) : isolvert op http://www.2ememain.be

 

Als ik zijn prijzen zie, dan kom je op ongeveer €30/m2 voor 30 cm dik. Voor cellulose zal je niet meer betalen en heb je er minder werk aan. Maar de prijs zal in deze dus niet zo heel veel uitmaken. Eerder het werk dan (en de premies die hoger liggen als je het laat uitvoeren!!).

 Daarnaast kan je de cellulose laten plaatsen aan 6% BTW (als het verbouwing is) tegenover 21% als je uw houtvezel zelf plaatst. Dus hier moet je ook nog eens rekening mee houden.

 Na hetbekijken van de foto's.

 

Als je gaat isoleren langs de binnenkant tot aan de vloer van de kamer ga je nog een stuk vloer moeten mee isoleren tot tegen de buitenmuur. Je kan dat overwegen als je niet van plan bent die ruimte daarachter te gebruiken.