Dak isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben op zoek naar een eco vriendelijke manier om mijn dak te isoleren. Het is een zadeldak, nieuwbouw met kepers van 18 cm hoog en 40cm tussen. Het onderdak is een Korafleece plus is dan laten opvullen met cellulose mogelijk of is dan een onderdak met platen nodig ?
Ik heb al wat opzoekwerk gedaan naar isolatie platen uit eco vriendelijk materiaal maar degene die ik gevonden had waren 65 cm breed.

Groeten,

Gunther.

Reacties

 Als je cellulose gaat inblazen, is het inderdaad best dat je met houtvezelplaten werkt als onderdak, aangezien je onderdakfolie bol geblazen kan worden, en daardoor de werking van ventilatie/afvoer van je tengellatten verloren kan gaan.

 

Maar je kan wel cellulose, houtwol, hennep, vlas-platen tussen de spanten steken.

Een (bijv. Homatherm holzflex heeft een afmeting van 1200x625mm) en kan je op dikte van 18cm kopen. Als je naden wil minimaliseren kan je ook een dikte van 10cm steken + dikte 8cm, waarbij je de naden laat verspringen.

Je kan deze platen dan in stukken van 400x625 snijden en tussen de spanten steken. Veel snijwerk misschien, maar dit materiaal laat zich wel gemakkelijk verwerken.

 

Hallo,

Bedankt voor de tip.

Groeten,

Gunther.

Heb je al op de site van icynene gekeken, dit is een ecologische spuitisolatie die sinds kort ook verkocht wordt in Vlaanderen. Er is geen dampscherm nodig en kan dus rechtstreeks op het onderdak geplaatst worden, door zijn snelle expansie en lichte densiteit kan men 100% luchtdicht werken. Dit is bij isoleren niet onbelangrijk.

 

Beste Benjamin, of moet ik zeggen Peter,

Op de website van Icynene staat een fout:

Op de pagina met contactgegevens staat:

"KLANTEN EN TECHNIECHE DIENST VOOR VLANDEREN 

OOK VOOR DE PROFESSIONELE en PLAATSERS"

waarbij Vlaanderen met één A geschreven is in plaats van twee..

Als je moeite hebt om het te vinden: het staat vlak boven jouw naam.

 

Groeten, Filip

 

Het is anders wel 3 keer duurder dan cellulose en heeft dezelfde isolatiewaarde...

 

 

Dag Filip

Ik ben inderdaad Peter maar kon die naam niet gebruiken, deze naam was al in gebruik dus heb ik de naam Benjamin 10 aangenomen; Benjamin is een goede vriend van me die liever Ben genoemd wordt dus vond ik het leuk om Benjamin te noemen, 10 komt van de tekenfilm van Ben 10 dat mijn zoontje altijd volgt.

Wat betreft de website, lang verhaal; ze hebben mij vorig jaar, september, gevraagd om icynene te verdelen in vlAAnderen en Nederland, ik had toen en klein schilderbedrijf met twee man personeel maar wou iets anders doen, na lang twijfelen, infodagen bijwonen over isolatie, opzoekingen op internet heb ik besloten om op dit voorstel in te gaan, maar dan... Bleek dat ze nog niet over de nodige attesten ( epb, testen op akoustiek, KOMO, KIWA..) beschikten om in Vlaanderen en Nederland ons product te verdelen. Niemand kende de naam we verschenen ook niet op google en ja de website is een ramp. Nu 6 maand later hebben we de meeste attesten, de rest is in aanvraag, gaan we vanaf 16/08 ook terug te vinden zijn met goede trefwoorden op google met dank daarvoor aan Steven Coucke van roularta google en heb ik ze toch kunnen overtuigen om de volledige website te vernieuwen. Dus alles komt inorde. Van de kwaliteiten van het product ben ik overtuigd anders was ik niet gestopt met mijn vorige bezigheid. Maar het grote probleem met icynene is dat het nog geen naambekenheid heeft maar daar maak ik ook werk van.

dus geef me nog even tijd en voor vragen en opmerkingen, vooral opmerkingen kan je me altijd vinden

Peter

 

De prijs van het materiaal is duurder maar met icynene heb je geen dampscherm nodig en kan je perfect luchtdicht isoleren.

Eind augustus komen er nieuwe plaatsers bij ( we werken met gediplomeerde plaatsers om een kwaliteits garantie te geven, bij klachten kan je altijd bij mij tercht) 1 daarvan plaatst ook cellulose, de kostprijs voor cellulose, het luchtdicht maken, plaatsen van een dampscherm, de bijkomende werkuren het ongemak voor de klant. Dan is het volgens hem even duur.

De prijzen op de site zijn richtprijzen, voor een prijsofferte kan je beter bij de plaatser zijn, zij zijn niet rechtstreeks verbonden met de invoerder uit Wallonie en kunnen u een betere prijs geven,als u interesse hebt laat maar weten in welke regio u woont dan geef ik u wel de gegevens van een plaatser in uw regio, deze moet wel nog zijn opleiding volgen die eindigd op 24/08

Luchtdicht?
Ik ken geen enkel isolatiemateriaal dat lang luchtdicht blijft zonder flexibele aansluiting op de wanden en doorboringen. De zetting of leef van een structuur zorgt binnen de kortste keren voor kieren van mm breed die zorgen voor luchtlekken. Ik zie liever een wetenschappelijke studie hebt over de luchtdichting van het materiaal over langere termijn (jaren best) dan een uitspraak dat dat zo zou zijn. Er wordt namelijk nog vaker wondereigenschappen toegekend aan een materiaal wat later heel wat minder bleek te zijn.
Inert?
Er wordt geschermd op de site over inertie van het materiaal. in dezelfde zin staat dan ook nog dat het superlicht is (was het 8 kg per m³? of 9kg?) Over inertie staan hier topics vol. Misschien eerst even lezen en leren en dan even de site aanpassen best. Superlicht en inert gaan namelijk meestal niet al te best samen.
Isofloc blazer die icynene beter vindt?
Kan best, Maar ik heb dan ook al meerdere cellulose blazers gezien die niet weten wat ze doen en slecht inblazen en geen luchtdicht werk afleveren. Ervan uit gaan dat elke cellulose blazer het summum van isolatieexpert is, is dus jammer genoeg overroepen. ook hier zijn er cowboys aan het werk.
Ecologisch?
Met alle respect, maar de site blijft gigantisch vaag over de samenstelling van de isolatie. 2 produkten die gemengd worden en dan een flexibele, isolerende, inerte, luchtdichte, enz enz massa vormen. Zomaar roepen dat je een ecologisch product verkoopt en ondertussen vaag blijven over de samenstelling...
Enfin, zoals je merkt ben ik erg kritisch, noch de website, noch je replys kunnen mij op dit moment overtuigen van het wondermateriaal. 

 

 Luchtdicht, ik betwijfel het...

 

Zoals men hier al zegt...stel dat je dat schuim gebruikt op een houtskeletwand te isoleren. Is de aansluiting van het hout en het schuim 100% luchtdicht ter hoogte van elke stijl? Zal het krimpen en uitzetten van het hout op termijn er niet voor zorgen dat er spleetjes ontstaan? Bij PUR is dat zo, ik ben vrij zeker dat dit met dit schuim ook zo is.

 

Is er al eens een praktijkopstelling gedaan met een blowerdoortest? 

 

Verder stel ik me ook vragen bij het ecologische. 99% lucht en 1% materiaal (olie, water, en andere...) maar over de exacte samenstelling wordt momenteel geen woord gezegd. Die mannen zijn daar ook aan het spuiten met een masker op zie ik.

 

Als dit zo'n goed materiaal is geef ik me direct op als plaatser/verdeler, ik zit al in de branche...