kost systeem d halfopen ééngezinswoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 hallo,

ik heb ondertussen voor onze halfopen woning (+/-250m²) enkele systeemD offertes aangevraagd, deze gaan (excl.) van €4000 tot €8000 (de offertes zijn enkel aangevraagd bij firma's waar ik goed over gelezen/gehoord heb).

Zijn dat aanvaardbare budgetten? Zijn er websites waar de verschillende toestellen beoordeeld worden? Op welke punten moet je letten?

Vorstbeveiliging lijkt me zo een puntje dat de goedkopere vergeten, maar is dit in ons klimaat wel nodig? Zijn flexiblele buizen volwaardig alternatief voor de niet-flexibele?....

Nog mensen in mijn situatie?

grt

 

Bart

 

 

 

Reacties

Een volwaardig systeem D heeft in ieder geval de volgende kenmerken:

- energiezuinige gelijkstroommotoren

- automatische 100% bypass

- zeer ruime galvakanalen met diameters van 125-240mm

- enkele inspectie/schoonmaak-openingen in kanalenstelsel

- geluidsdempers in hoofdpulsie- en extractiekanalen (direct na ventilator-unit)

- geluidsdempende ventielen

- hoogrendement WTW

- G3-filters in de ventilator-unit

- grote pollenfilter F6-F7 in aanvoerkanaal

- aan- en afvoerkanaal in geïsoleerde uitvoering

- aanvullend kan de luchtaanvoer via een BWW plaatsvinden

- vorstbeveiliging ;-)

 

Dit verklaart ook de enorme prijsverschillen (€4.000-8.000) want er valt veel te bezuinigen op materialen en technieken maar altijd ten koste van duurzaamheid, comfort en energiezuinigheid, in de woonwijk Vathorst in Amersfoort (NL) weten ze wel wat dat betekent. Bezuinigen op systeem D is daarom ook af te raden.

 Hierbij ook nog voor de gevoelige zielen onder ons:

- bijkomende geluidsdemper in de slaapkamers !

Want als je voldoende ventileert, zal je altijd wel nog motor/stroomgeluid hebben zonder extra demper, plus overspraak tussen de ruimtes. En geen klein beetje.

240 mm vind ik ook wel een maximum, je moet ook wel zorgen dat de luchtstroom niet quasi stilstaat in die buis, bij het meest koerante gebruik ?

 dat is duidelijk, bedankt!

Ter info, een 100mm of 125 mm geluidsdemper, 900mm lang, met 5 cm isolatie biedt een zeer behoorlijke demping, zeker als tweede demper vlak voor het ventiel in een slaapkamer.

Extra kost voor de installateur : 100 euro excl BTW. Je moet er wel wat plaats voor hebben.

Naar mijn mening weegt deze kost niet op tegen 40 jaar lawaai ...

Maar veel hangt er vanaf hoe stil het is (landelijk, stedelijk), hoe gevoelig je bent voor dit soort continue geluiden en waar de uitblaas gebeurt in de slaapkamer. Niet zo heel simpel dus en ik denk dat het hier, in combinatie met plaatsgebrek, regelmatig foutloopt.