elektriciteitsnet vs zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 Hallo,

 

Er wordt regelmatig wel eens gezegd dat het electriciteits net niet is aangepast voor zonnepanelen.

Maar wat wordt daar precies mee bedoeld?

- Is het onmogelijkheid om de productie hoeveelheid van de centrales dynamisch aan te passen zodanig dat er een overproductie is waardoor de algemene spanning van het net stijgt?

- Zij het de kabels van de woningen naar de centrales die niet zwaar genoeg zijn?

- Zijn de transformatoren enkel in staat om van hoge spanning naar lage te gaan, waardoor de energie van zonnepanelen binnen de eigen kluster moet geconsumeerd worden?

-...

Iemand een idee?

Roeland

 

Reacties

- Is het onmogelijkheid om de productie hoeveelheid van de centrales dynamisch aan te passen zodanig dat er een overproductie is waardoor de algemene spanning van het net stijgt?

Dat kan, en Elia heeft onlangs nog een website gelanceerd waar de producenten informatie vinden over vraag en aanbod, maar!

Een producent wil zoveel mogelijk produceren. Productie verminderen betekent minder inkomsten. Niet alle centrales (dus voornamelijk de klassieke thermische centrales) zijn eigenlijk niet geschikt om snel in te spelen op veranderende vraag. Daarbij komt nog dat hernieuwbare energie altijd voorrang heeft, terwijl een windmolen of zonnecentrale eigenlijk veel sneller opgestart en afgelegd kan worden dan een thermische centrales. Snelle productie-eenheden (gasturbines) leveren dure stroom. De installatie's zijn kostbaar en ze worden bij voorkeur enkel ingezet om pieken op te vangen.

- Zij het de kabels van de woningen naar de centrales die niet zwaar genoeg zijn?

In bepaalde wijken is dit zeker het geval. Er zijn nog veel oude netten (op 3 x 220) die een beperkte capaciteit hebben.

Elia gaat tegen zware investeringen doen om het net te versterken en moderniseren. Zo is er een nieuwe lijn gepland van de kust naar het binnenland en loopt een studie voor de aanleg van een eiland voor de kust waar de verschillende windmolenparken worden gebundeld. Dit zijn zware investeringen die ook nog eens op veel tegenkanting van omwonenden en andere groeperingen stuiten (wel PV op mijn dak maar geen hoogspanningslijn in mijn zicht).

De aanpassing van zowel hoog als laagspanningsnetten is grote uitdaging, zowel financieel al technisch. In dorpen kan de heraanleg van een net meestal vrij eenvoudig gebeuren, maar in steden is dit een ander verhaal. Bij omschakeling vaan 3 x 220 naar 3 x 380 moet de ganse zekeringkast, en alle aanwezige verbruikers op 3 fasen aangepast worden. Als er al iets aanwezig is wat de naam van 'zekeringenkast' waardig is. Deze aanpassingen gebeuren allemaal op kosten van de netbeheerder..