Warmteverlies boiler door thermische trek

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In bijlage vindt u een schets van de originele installatie van mijn boiler en ketel alsook de huidige toestand.
Omdat de boiler in minder dan 3 uur afkoelde van 64°C naar 54°c, zonder warmwater verbruik, vroeg ik de fabrikant wat de oorzaak kon zijn. Deze gaf als mogelijke reden op "thermische trek". Doordat warm water stijgt ontstaat er een stroming in het verwarmingscircuit van de boiler waardoor de warmte uit de boiler afgegeven wordt via de ketel.
Daarom werd in de aanvoerleiding, van de verwarming van de boiler, een U-vormige buis gemonteerd. Dit gaf echter geen verbetering want ik stelde vast dat de warmtestroming nu via de retourbuis begon. Dus werd er ook in de retour een U-vorminge buis geplaatst. Opnieuw geeft dit geen verbetering.

Hoe kan er nu nog een warmtestroming onstaan als zowel in de aanvoer en in de retour een U-vormige buis zit?

 

Reacties

Waar staat je boiler? Hoe dik is de isolatielaag van de boiler?

Mon

@ Mon

Boiler staat in de garage. De boiler heeft een standaard isolatielaag van 50 mm EPS en ik heb er zelf nog 12 mm glaswol rond gedaan. Waarschijnlijk denkt u dat de boiler zo snel afkoelt door warmteverliezen maar dit is niet het geval. De oorzaak is weldegelijk thermische trek want de buizen, aanvoer en retour, blijven heet tijdens de afkoeling van de boiler.

Volgens de fabrikant van de boiler en ketel zijn de U-buizen de oplossing omdat er volgens hen op deze manier geen warmtestroming op gang kan komen immers warm water stijgt en kan dus niet naar beneden stromen in de U-buizen maar blijkbaar is de oplossing van de fabrikant niet juist.

In het systeem zit ook een 3-wegklep maar het probleem is dat de klep blijft staan in de laatst aangeproken modus m.a.w. na het opwarmen van de boiler blijft de klep in deze stand staan. Ik had de fabrikant van de ketel gevraagd om de software aan te passen zodat de ketel na opwarming van de boiler naar de CV-stand zou schakelen maar dat bleek niet mogelijk te zijn

25 cm is te weinig voor een U-bocht, zeker als de buis een grote diameter heeft, dat mag volgens mij een klein metertje zijn.

 

Misschien is een treugslagklep een oplossing?  of anders een zwaartekrachtventiel....

Je zou ook een magneetklep kunnen zetten die open gaat telkens wanneer er circullatie gewenst is (verbruikt wel een beetje energie, maar in elk geval veeeel minder dan de verliezen die er nu zijn)

 

Op de aansluitpunten van mijn zonneboiler (wagner) zitten convectieremmers .. deze hebben een soort zig-zag vorm om convectie tegen te gaan.

 

Dirk

Waarop baseert u zich om te besluiten dat de U-bocht een klein metertje moet zijn? Bij mij kan dit echter geen oplossing zijn wegens plaatsgebrek.

Een extra magneetklep is zeker een goede oplossing alleen weet ik niet op basis van welk signaal deze klep moet aangestuurd worden.

Beste,

 

Ik ben absoluut geen specialist in CV, maar in het alemeen gesteld lijkt het mij logischer dat die u-vom naar boven gekeerd zou staan, en volgens mij best net hoger dan de boiler komt. Ze zouden het beter een n-vorm noemen ipv een u-vorm.

 

Ook moet je er rekening mee houden dat je brander hoger staat dan je boiler. De laatste tekening in het volgende document verduidelijkt dat.

http://infoweb.esbe.se/files/news%5C498_3_1.pdf

 

G

Beste jd,

de 'u' is een bekende toepassing in heel wat landen (Oostenrijk, Duitsland,...) en wordt een 'thermostop' genoemd: moet een 'hoogte hebben van min. 12 keer de diameter van de leiding. Met gaat ervan uit dat warm water niet daalt: door de leidingen eerst te laten dalen en pas dan terug te laten stijgen, stopt het themosifoneffect. Het water in de 'U'  zal sneller afkoelen dan in de boiler en dus zwaarder zijn, waardoor het niet meer stijgt en de circulatie stopt. Opgelet: zelfs met 'U' kunnen er nog verliezen zijn: de trek hangt af van de delta T. Bij een heel hete boiler op een koude ketel zal zelfs de thermostop niet voldoende zijn.

 

Ben je zeker dat de ketelpomp niet blijft nadraaien (of een antiblokkeerbescherming heeft? Ook een veelvoorkomend probleem.

 

Lieven-2 zei "de trek hangt af van de delta T. Bij een heel hete boiler op een koude ketel zal zelfs de thermostop niet voldoende zijn."
 

 

Tenzij de zaak dus omgekeerd wordt en het heetste water eerst (in een n-vorm) boven de boiler geleid wordt en pas daarna daalt.

Zo ontstaat ook een grote delta T tussen hoogste punt boven de boiler en de dalende leiding. Alleen zorgt die grote delta-T in dat geval juist voor het immobilisme. Hoe langer de dalende leiding, hoe groter de afkoeling en dus de delta-T

Of zie ik dat verkeerd ?

Beste,

het schema van ESBE gaat uit van identiek hetzelfde principe, enkel gaat het uit van een boiler met SWW aansluiting bovenaan. Ik had het over een boiler met aansluiting aan de zijkant. Hoe minder warme leiding buiten de boiler, hoe beter: minder water in the thermostop = minder verliezen. Eerst naar boven gaan met de leiding heeft dan ook geen bijkomen voordeel, integendeel.

 

 

Daar er buizen van 1 duim gebruikt zijn zou de hoogte dus minimum 30,5 cm moeten zijn. Voor de aanvoerzijde is dit 38 cm maar de retourzijde is maar 20 cm. Of is één "thermostop" in de installatie voldoende? 

De ketelpomp blijft zeker niet nadraaien.

De fabrikant heeft nu beloofd dat ze de installatie enkele dagen komen monitoren. Hopelijk wordt dan de oorzaak gevonden.

Beste jd,

Op een 4/4" leiding zou ik min. 30cm voorzien. 4/4" is trouwens een flinke diameter voor deze toepassing...

Het SWW in de boiler kent het verschil niet tussen vertrek- of retourzijde: de diameter van de leiding en de delta T zijn van tel. Bij deze grote diameters kunnen tegelijkertijd thermosifon vertonen! Zelfs een afsluiter of terugslagklep aan de ketel brengen dan geen soelaas: de warmte kan in het center van één buis stijgen en afgekoeld tegen de wand terug dalen...

De installateur en fabrikant zijn de best geplaatste personen om het euvel te verhelpen.

Succes ermee! 

 

Inderdaad. Ik denk dat je gelijk hebt.

G

Dit is een gekend probleem bij ketels met omschakelklep tussen verwarming en sanitair. Door het hoogte en temperatuurverschil tussen ketel en boiler gaat er een circulatie ontstaan die de ketel opwarmd en de boiler afkoelt. Eenvoudig een terugslagklep (flowvalve) monteren en het probleem is opgelost. Als je zeker wil zijn dat er geen stroming in de buis onstaat, moet je de klep onmiddellijk achter de boiler plaatsen (in het vertrek van de ketel). Die oplossing met U zou ik achterwege laten, succes is niet gegarandeerd.

Beste Lacroix,

een terugslagklep kan enkel op de retour, niet op de vertrek. Bovendien kan zelfs met een terugslagklep of afsluitkraan(!) thermosifon ontstaan: de kraan of klep warmen op en zowel in de vertrek als in de retourleiding ontstaat circulatie. De enige oplossing is dan: de bewuste 'U'...

 

Waarom zou de klep enkel in de retour kunnen? Maakt niets uit waar ze staat.

de kraan of klep warmen op en zowel in de vertrek als in de retourleiding ontstaat circulatie

Dit snap ik niet. Hoe kan een kraan zomaar warm worden?

De U heeft dezelfde functie als een flowvalve. Niet meer en niet minder. Dat warm water niet daalt is een fabeltje. Ik heb dit verschijnsel al gezien in een ketel met inox spiraal als warmtewisselaar (zo een ketel met snorharen...). De laatste plaats waar je dit zou verwachten.

Een U is een low-tech oplossing, een flowvalve high-tech. Desnoods plaats je er twee, eentje in het vertrek en de andere in de retour.

Beste Lacroix,

als je op vertrek én retour een terugslagklep plaatst die warmtelekken voorkomt van boiler naar ketel is er ook geen gewone circulatie meer mogelijk... en een terugslagklep met de stroomrichting van het warmtelek mee heeft uiteraard geen zin.

Als de diameter van de leiding, zoals in dit geval, groot is,  en je een flowvalve zou plaatsen tegen de boiler, warmt deze flowvalve zelf op binnen enkele minuten (conductie) en ga je van de twee leidingen als het ware twee 'heatpipes' maken (convectie in de gesloten leidingen).

Door een U te plaatsen voorkom je dit fenomeen. Een U laat enkel warmte door als de Delta T of het hoogteveschil (stijgkracht) tussen de boiler en ketel groot zijn. Meestal is het dus een goede oplossing. Een flowvalve icm een U is overigens de beste oplossing.

 

 

als je op vertrek én retour een terugslagklep plaatst die warmtelekken voorkomt van boiler naar ketel is er ook geen gewone circulatie meer mogelijk..

Waarom zou er dan geen circulatie meer mogelijk zijn. Ik heb al tientallen installatie's met twee terugslagkleppen gezien, en die werken perfect, zonder ongewenste circulatie.

en je een flowvalve zou plaatsen tegen de boiler, warmt deze flowvalve zelf op binnen enkele minuten (conductie) en ga je van de twee leidingen als het ware twee 'heatpipes' maken (convectie in de gesloten leidingen).

Dit is onzin. Dan zouden bij alle verwarmingsinstallatie's met twee pompen (cv en sww) de radiatoren in de zomer warm worden. Zelfs  in installatie's met een volledig metalen flowvalve en leidingen van 2 duim en meer, heb ik het fenomeen wat jij beschrijft nooit waargenomen.

en een terugslagklep met de stroomrichting van het warmtelek mee heeft uiteraard geen zin

. Het warmtelek gaat altijd in de omgekeerde richting van de normale stroomrichting. De flowvalve wordt dus nog eens extra dicht geduwd