regenwaterput: 1x10000l of 2x 5000l

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

we plaatsen binnenkort onze regenput, maar voor welk systeem kiezen we best.
Bestellen we 1 put van 10000 liter
of
bestellen we 2 putten van 5000 liter;
De meerprijs voor het plaatsen van 2 aparte putten is ongeveer 180 euro tov de 10000liter-put, en que oppervlakte nemen ze iets meer plaats is.
Het voordeel van 2 putten zie ik dat ik dan een 'propere' en een 'vuile' put heb...

wat is jullie mening?

Reacties

Ik vind het zelf niet echt handig met m'n 2 regenputten van 5000 l.

1) ikzelf heb eigenlijk niet genoeg dakoppervlak voor zoveel regenwateropvangvolume. Dat komt omdat ik alle waterverbruik uit regenwater haal, en daardoor kom ik maar 3 weken toe met 1 put, en zelfs als het altijd maar veel regent, zoals deze zomer, is de regenval niet genoeg om het leegkomen van de putten te voorkomen ( standaardgezin met 2 ouders en 2 pubberende kinderen).

2) ik heb twee leegmeldingen, maar ja, die 2 putten komen niet op zelfde moment leeg. Dus ik schakel steeds over op regenwater voordat de twee putten alle twee volledig leeg zijn.

3) De twee putten hebben 1 gemeenschappelijke bovengrondse pomp. Een bovengrondse pomp maakt toch echt (veel) lawaai, maar een systeem voor automatisch overschakelen op leidingwater, dat met  2 ondergedompelde pompen marcheert, dat heb ik niet weten te vinden.

4) Daar er twee putten zijn heb ik ook 2 inloopkombinaties met een sprongfilter en een buis tot op de bodem ( stille inloop). Daar dit allemaal in de keel van een kleine put zit, is dat nogal wringen om er nog in af te dalen. Ik had lieven een grote put , met 2 toegangen gehad.

5) Bij mij zijn er 2 putten geplaatst, omdat de lokale aannemer met z'n licht materiaal geen 10 000 l put kon hanteren. Voor een 10 000 l put moet een echte hijskraan komen aanrukken, een 5000 l kan met de graafkraan geplaatst worden. De aan U gepresenteerd kost voor plaatsen van 2 X 5000 l is dus waarschijnlijk over gebudgetteerd / overbodig materieel voorzien.

6) in een andere vraagstaart is dit onderwerp ook al aangesneden. Een van de forumdeelnemers stelde voor om de twee aanzuigleidingen samen aan te sluiten op 1 bovengrondse pomp, daardoor gaat dit geheel als een hevel werken, en de twee putten steeds op zelfde niveau blijven. Dit wordt toegepast in benzinepompstations. Bewezen technologie dus. Bij mij is dat zo, maar ik heb op elke aanzuigleiding een voetklep na-gemonteerd, omdat anders m'n aanzuigleidingen leeglopen. Daardoor werkt dit niet meer als hevel, natuurlijk.

Kijkt U ook eens op m'n blog: http://passiefhuissintpauwels.wordpress.com, daar staan ook nog enkele foto's over dit onderwerp.

 

het onderwerp is hier al meermaals besproken ( gewoon de zoekfunctie gebruiken) . Naar mijn ervaringzijn 2 putten te verkiezen op voorwaarde dat ze als communicerende vaten werkenwaardoor het water meer beweegt en dus zuiverder is

 

het onderwerp is inderdaad al veel besproken en alles heeft zijn voor-en nadelen.

Ik zou gaan voor één grote put, en zorgen voor een goede filter tussen dak en put.

2 putten = 2 x graven, 2x aansluitleiding, 2 putten af en toe te reinigen, 2x putdeksel opmetsen, 2x filter...

 

Ik heb er dus zelf 2, 10000L aan de straatkant, geplaatst met de laadkraan van de vrachtwagen bij levering, en 5000L aan de tuinkant, tot daar gemanoeuvreerd met de graafkraan. Ik weet niet meer waarom ik het met 2 putten gedaan heb, heb er geen spijt van maar zou het nu anders doen.

 

Veel succes

Zoals jij het hebt is het natuurlijk omslachtiger. Maar uitgevoerd als communicerende vaten, naast elkaar geplaatst: 1 keer graven, 1 filter (put 1), 1 aanzuig (put 2).

 Klopt Marc, maar een regenput als filter vind ik een dure filter hoor