welke investeringen renderen voldoende als je alleen woont?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben bezig met de renovatie van een kleine rijwoning. Dat doe ik op mn eentje en ik plan daar ook alleen te gaan wonen. Met mijn beperkt budget denk ik ook na over welke energiebesparende en ecologische maatregelen ik kan nemen.
Ik beschik slechts over een minimaal dakoppervlak; investeren in zonnepanelen zie ik niet meteen zitten maar ik denk wel al een tijdje aan het voorzien van een zonneboiler. Dat is ook financieel nog steeds interessant, dat speelt zeker mee.

Maar wat ik mij dan afvraag: in hoeverre is het economisch wel verantwoord om daarin te investeren als ik alleen woon? In voorbeelden gaat men nl. altijd uit van een gezin met 2 kinderen.

Alvast bedankt voor jullie input!
groeten,
Tineke

Reacties

Tineke,

De beste investering die je kan doen is isolatie... brengt een veelvoud op van alle andere 'ecologische toeters en bellen' (zonnepanelen, zonneboiler,...)

Best in volgende volgorde:

- dak

- ramen (hoogrendmensglas)

- muren

- vloeren

 

Wanneer je je verder informeert zal je zien dat niet alles altijd evident is, en meestal heel veel geld kost. Zeker indien je tot lew of beter wil gaan.

Dakisolatie valt meestal nog goed mee en kan je meestal zelf doen... de rest kan je meestal niet zelf doen of is maar te doen bij heel grondige renovaties (vloeren).

 

groeten,

 

Nayy

Beste Tineke,

een confortabele lekker warme kamerjas met bijhorend schoeisel en een elektrische verwarmingslamp van 150W zijn de beste korte termijn investering. Zo hoef je de verwarming niet steeds aan te schakelen op een iets killere dag. Ook tijdens de winter kan je de thermostaat wat lager zetten. Een gans(?) huis verwarmen voor slechts één bewoner is zeker niet optimaal. Tenzij het een passief huis is natuurlijk.

Ook een te grote elektrische boiler zorgt enkele voor nodeloze verspilling. 150l voor één persoon is zo'n voorbeeld. Hetzelfde kan gelden voor de ijskast en een eventuele diepvriezer. Down-sizing heet dat.

Het grote probleem met zonneboilers en andere energiezuinige toestellen is dat de prijs voor een kleiner toestel nauwelijks lager is dan dat van een "krachtiger" toestel. De verhouding is niet evenredig. De "beginkost" voor deze technologische snufjes is voor elk vermogen bijna gelijk, hierdoor zijn toestellen met lagere vermogens of opslagcapaciteit eigenlijk te duur en minder interessant.

Isolatie is zoals eerder vermeld een zeer goede lange termijn investering.

Indien je elektrische accumulatie kachels zou hebben, en je hebt een onregelmatig aanwezigheids patroon, dan kan het zeer interessant zijn om over te schakelen op minder verspillende toestellen. (en met dubbele premie)

 

Met vriendelijke groeten,

Dirk.

 

Ik zou voor die zonneboiler gaan en de subsidie pakken, tenslotte betaal je al genoeg belasting en zo kan je mooi een stukje terugpakken...

Houdt er wel rekening mee dat je waarschijnlijk te veel zult betalen voor de zonneboiler, dat je nauwelijks zult besparen op je stookkosten voor SWW (tenzij je 5x per dag een douche neemt) en dat een zonneboiler geen bijdrage levert aan het comfort van je woning.

De meest effectieve en efficiënte energiemaatregelen zijn isolatie en kierdichting:
- goedkoop (soms ook zelf te plaatsen)
- flinke verlaging van je energienota
- verbetering klimaatcomfort/behaaglijkheid

Duidelijk is dat ook hier subsidie verstorend werkt.

 ik woon ook alleen en dan nog in een halfopenbebouwing (3gevelhuis;) (ik heb het niet gekocht, maar geerfd)

Het interessantst vind ik te gaan investeren in dakisolatie. niet alleen bespaart dit de meeste energie tegen de kleinste investering van alle isolatiewerken, maar ook liggen de subsidies nog gunstig ook.
Het 2de interessantste is goed isolerend glas (kan in bestaande kaders, belangrijk voor kleine budgetten dat je die dure kaders/frames niet moet aanschaffen). De comfortverhoging vtegenover enkel glas is enorm want je voelt in de nabijheid van een raam niet meer die koude op je afstralen en daarmee draai je je kamertemperatuur wellicht 2graden lager voor hetzelfde warmtegevoel.

Een zonneboiler is momenteel interessant wegens de hoge premie, maar de vraag is of je er in je eentje wel veel (economisch)  voordeel zal van hebben. Tenzij je je buffervat nog serieus wat bij-isoleert zodat je watervoorraad niet snel afkoelt (want die verbruik je in je eentje niet op een paar dagen hee).