Welke van deze ventilatie units kiezen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 Hallo,

Graag had ik jullie mening gevraagd bij de keuze van onze ventilatie unit, ik heb de keuze uit volgende 4 balansventilatie units. Hebben jullie ervaring/feedback met deze units? 

1. Renovent Excellent By 400

 

  • Gebruiksvriendelijk en geluidsarm
  • 400 m³ luchtopbrengst bij 150 Pa
  • Kunststof warmtewisselaar
  • Met interne bypass voor zomernachtcomfort
  • Nachtstand/ dagstand/ intensieve stand
  • Constant flowmotoren
  • Bediening via domotica, 3standenschakelaar of weekprogramma

 

2. Comair HRUC BY380

 

  • Gebruiksvriendelijk en geluidsarm
  • 380 m³ luchtopbrengst bij 150 Pa
  • Aluminium warmtewisselaar
  • Met interne bypass voor zomernachtcomfort
  • Nachtstand/ dagstand/ intensieve stand
  • Bediening dmv
  • Of digitale standenschakelaar met LED-indicatie
  • Of weekprogramma instelling ahv digitaal bedieningspaneel

 

3. Vasco D 400

 

  • Gebruiksvriendelijk en zeer stil toestel
  • 400 m³ luchtopbrengst bij 130 Pa
  • Kunststof warmtewisselaar
  • Met interne bypass voor zomernachtcomfort
  • Nachtstand/ dagstand/ intensieve stand
  • Constant flowmotoren
  • Radiografische Bediening inclusief

 

4. Thermelec GLL400 (Greenline)

 

Denken jullie dat de meerkost van een warmtewiel nuttig is in een niet passiefwoning? (wel nieuwbouw en redelijke isolatie - 10cm pur) 

Dank bij voorbaat voor jullie feedback.

Reacties

Misschien moet je nog wat extra informatie opzoeken alvorens je kan vergelijken:

-Ga na aan welke epb-normen je moet voldoen voor het rendement. Afhankelijk van datum bouwvergunning en indienen epb. De rendementen kunnen wel wat tegenvallen indien je aan de nieuwste regels dient te voldoen (bouwverg na 01-01-2012). Indien je een redelijk grote woning hebt is dat rond de 80% of minder. De correcte epb-gegevens lijken wel staatsgeheim.

Ze hebben niet allemaal een phi-certificaat dus lijkt me vergelijken via epb aangewezen.

-Hoe is de vorstbeveiliging voorzien? Niet, elektrisch, aww, onbalans,...

-Constant flow gewenst? Wat zegt je epb-verslaggever? Comair heeft dat niet dacht ik.

-Vergelijking verbruik van de motoren?

-Welke filters hebben ze en wat kan er optioneel. Voorbeeld Vasco heeft F5 dacht ik, is dat voldoende of liever een F7?

 

 

 

Welke zijn wel de nieuwste regels voor balansventilatie? Het interesseert mij om die te leren kennen.

 

Ik wist niet dat de constant flow ventilatoren nog in discussie kwamen. Dit is volgens mij toch elementair bij een balansventilatie. Deze hebben ook het beste elektriciteitsverbruik.

 

Het probleem van de filters F7 wordt nog teveel als onbelangrijk ingeschat. Veel constructeurs klungelen er wat op los.

 

Voorverwarming door onbalans wordt dikwijls als een grote hinderpaal gezien. Voor mij mag dat gerust, maar niet in Duitsland waar een continentaal klimaat heerst.

Er zijn geen nieuwe regels maar de beoordeling van het rendement is strenger (eenduidiger?) geworden in epb. Als je streeft naar een bepaald E-peil kan dat belangrijk zijn.

 Dank voor antwoord Johan, de helft waar je daar over spreekt is chinees voor mij, bes tnog wat onderzoek doen.

Ik had gehoopt dat mensen met zelfde toestellen even aangaven of ze tevreden waren of niet :)

 

 

Wij hebben eenh Orcon en wij zijn zeer tevreden.

en ik heb, maar al wel een tijdje geleden, orcon's geplaatst, en was daar niet over te spreken, net zo min als de gebruikers.  een paar hebben hem ondertussen buitengegooid en een ander toestel gekocht. maar misschien hebben ze bijgeleerd, althans, dat mag ik hopen.

als comair geen constant flow heeft, valt die er sowieso af voor mij.

blijkbaar zijn ze allemaal geluidsarm, maar ja, sommige mensen horen ook niet zo goed.  na wat zoekwerk op het internet moet ik toegeven dat althans de fabrikanten heel geruisloos zijn als het gaat over het geproduceerde geluid van hun toestellen.  en ik moet nog de eerste fabrikant tegenkomen die goede cijfers kan laten zien en deze niet publiceert.

 

 

Ze zullen intussen wel verbeterd zijn. Wij hebben twee zulke apparaten reeds sinds 4,5 jaren in dienst. Het enige dat we moeten melden is het volgende: in een van de twee apparaten is een temperatuurmeter defect geweest, maar het apparaat werkte nog steeds. De nieuwe voelers zijn nu beter tegen vuil afgeschermd. Dit  is vooral van belang voor de voeler aan de ingangslucht.

 dat is al 1 minder dus, de comair kan ik al schrappen, bedankt Hans

 

Ik lees veel goeds over die Thermelec, niemand iets over opgevangen?

 

trouwens we zouden met 75mm flexibele buizen werken, ik dacht dat hoe groter hoe beter, nu vraag ik me af of ik er grotere moet vragen? (ze zouden het oplossen door meer buizen te leggen)

flexibele buizen zijn moeilijker te onderhouden, geven meer weerstand en zijn over het algemeen een stuk duurder.  heel dikwijls zie ik ze op het gelijkvloers liggen, waarna er isolatie over geplaatst wordt, en dus komen ze aan de verkeerde (koude) kant te liggen, je reinste energieverspilling dus.

als je dat toch toepast zou ik het debiet per buis toch beperken tot maximaal m³/h, om geen al te grote drukval te krijgen.

ik heb, althans vroeger niet veel goeds van thermelec gezien, naar mijn gevoel minderwaardige toestellen met kruisstroomWW.  ondertussen zijn ze dan toch een beetje met hun tijd meegegaan (noodzakelijkerwijs).   thermelec heeft bij mijn weten ook nooit een ventilatietoestel gemaakt, zij kochten hun toestellen elders en plakten er hun naam op.

het thermelec toestel draait ook in onbalans (veroorzaakt onderdruk in de woning) om bevriezing te voorkomen, een absoluut af te raden manier van vorstbeveiliging, want veel te riskant, zeker in moderne luchtdicht gebouwde woningen, deze techniek is in beschaafde landen als duitsland en oostenrijk ook verboden voor zover mijn info reikt.

 

 hallo Hans, klinkt interessant, bij nader inzien contacteer ik jouw firma even om te zien of wenog kunnen samenwerken voor onze woning, wij zitten tussen Brussel-Leuven, niet zo ver van jullie dus

  

Sinds gisteren of vandaag is de epbd databank geupdate. Zie link:

http://www.epbd.be/index.cfm?n01=data&n02=recognized_data

Klikken op 4.4

De meeste groepen hebben geen goedgekeurde constant flow regeling. Dit komt omdat de afwijkende waarde bij CF regeling maximaal 5% mag bedragen. Veel fabrikanten voorzien geen CF of hebben een regeling die deze marge niet haalt (zie kolom automatische regeling).

 

 

Waar vindt men meer details over de Constant Flow regeling? Er zouden slechts 4 apparaten hieraan voldoen? Nooit gehoord. De gelijkstroommotoren en ventilatoren zijn in elk geval van het type constant debiet. Is er iets mis met de overeenstemming van de ene ventilator met de andere, zodat deze samenregeling niet optimaal zou zijn?   Ik neem aan dat hier standaardmateriaal gebruikt wordt.

Er zijn volgens dat ik tel 6 toestellen die hieraan voldoen.

Er zijn 2 manieren om constant flow te bekomen:

* Ingewerkt in demotoren (maw constant flowmotoren). EBM Papst heeft bij mijn weten hiervoor slechts 2 types motoren beschikbaar (300 en 400m³). Deze zijn een stuk duurder dan de andere motoren en zijn dus beperkt in keuzes. Door de beperkte vraag (sic!) naar constant flow motoren in de ventilatiemarkt is EBM niet echt bezig dit gamma verder uit tebreiden.

* ofwel worden aparte sensoren geplaatst die de drukval moeten opmeten (ook een dure extra)

De EPB schrijft voor dat er slechts van CF sprake kan zijn als ze telkens met een ondergrens en bovengrens van - of +5% precies reageren. Anders mag je je groep geen constante regeling noemen. Er zijn dus zeker nog groepen bij die een CF beogen maar die niet binnen de gespecifieerde parameters blijven.

lithoss

de vraag is niet zo beperkt, wel de vraag naar grotere ventilatoren is beperkt, omdat enkel in dit apeland zulke grote debieten vereist zijn.  de EBM Papst motoren voldoen voor bijna heel europa, behalve voor belgie. 

er zijn overigens wel meer toestellen met CF regeling, maar ze staan ook niet allemaal in de EPB databank.

Dag Hans,

In een gesprek met  de mensen van EBM papst heb ik hen de vraag gesteld waarom er niet meer modellen CF beschikbaar waren. Hun antwoord daarop was heel duidelijk dat er te weinig vraag was in de markt om hier verder in te ontwikkelen. Zelf ben ik ervan overtuigd dat CF motoren een noodzaak zijn. Idd er zijn zeker nog toestellen met CF regeling (ook in de lijst) maar die niet voorbij de strikte eisen van de EPB raken om als dusdanig bestempeld te mogen worden...

Mvg

en er zijn ook toestellen (met EBM Papst motoren) die door de fabrikant of invoerder niet in de lijst gezet zijn, en toch wel voldoen aan die 10% (+ en - 5%). 

wat je zegt over EBM Paps ligt eigenlijk ook in de lijn met wat ik zeg, de vraag is er niet, omdat die waanzinnig hoge debieten die hier geeist worden nergens anders voorkomen, en dus inderdaad geen vraag.  of bedoelden zijn dat er nu al te weinig vraag is naar de twee huidige modellen?  want dat zou ook kunnen, al zijn ze kwalitatief niet te kloppen volgens mij, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.

Idd de grote fabrikanten vragen andere ontwikkelingen zoals de Radical motoren die nu op de markt komen en de huidige CF motoren worden minder gevraagd en gekocht. De vraag voor bvb ook kleinere motoren in CF gaan ze niet direct ontwikkelen wegens geen vraag...

Volledig mee eens dat de lijst uiteraard niet volledig is!

Op vandaag hebben ze idd een grote voorsprong op hun concurrenten.

 

 

Het gaat hier over een zeer technische kwestie. Ik denk wel dat alle constructeurs CF-gelijkstroommoteren gebruiken. Het is voldoende hiervoor het toerental constant te houden, ondanks de wisselende opvoerhoogte.

 

Er is echter een ander probleem. Om de twee ventilatoren gelijk te schakelen moet men rekening houden met het verschillend soortelijk gewicht van de intrekkende en de uittrekkende lucht (tot 10% verschil). Het is niet het debiet maar wel het passerend gewicht per tijdseenheid dat voor beiden moet gelijk zijn. Er moet dus een algorhitme aanwezig zijn dat aan de hand van de opgemeten temperatuur de correctie van volumedebiet naar gewichtdebiet vertaalt en beiden gelijkschakelt.. Ik kan mij goed indenken dat er hier soms gefaald wordt. Ik weet immers niet of deze techniek mee kan geleverd worden, samen met de CF-motoren.

 

Er is misschien een andere uitleg, maar deze ken ik dan niet. Ik ken ook niet de hysteresis van deze motoren, t.t.z. de vertraging met dewelke ze op een verandering reageren. Het evenwicht van het volledig ventilatiesysteem hangt soms af van enkele tienden van een Pa. Het is reeds voldoende van een deur te openen om een verstoring van het evenwicht te veroorzaken.

pierre

een constant toerental geeft nog geen constant debiet!!!  er is inderdaad het verschil in gewicht, maar ook in druk.

 

 

Hans,

 

Ik heb dit hier ergens op internet in een wetenschappelijke bijdrage gevonden. Het volumedebiet is proportioneel aan het toerental. Maar dit houdt niet rechtstreeks rekening met het soortelijk gewicht.

 

Ik had ook altijd gedacht dat de druk moest worden vastgesteld om het debiet constant te houden. Voor een ventilator met constante druk zou deze geïntegreerd zijn in de bouw van de ventilator zelf. Maar bij een constant debiet zou de regeling hierin bestaan dat het toerental constant moet gehouden worden, ondanks de drukvariaties. Het staat er niet expliciet, maar volgens mij moet uit de temperatuurmeting het soortelijk gewicht berekend worden en zo in het algoritme ingebracht worden om beide ventilatoren een gelijk gewichtdebiet te doen verzetten.

 

 

Hans,

 

Als men de brochure van Orcon naleest zou men zeggen dat er geen sprake is dat beide debieten continu op elkaar zijn afgesteld. Ze worden éénmaal, door middel van dipswitchen, op bepaalde debieten ingesteld, en daar houden ze zich ook aan. Vroeger kon men bij Orcon zelfs beide ventilatoren afzonderlijk instellen, maar daar zijn ze reeds sinds meer dan 5 jaar van afgestapt. Dus ben ik helemaal niet overtuigd dat het systeem Orcon verder gaat dan één oorspronkelijke instelling. Ik weet natuurlijk ook niet of ze, bij deze afstelling, reeds rekening houden met een gemiddeld verschil in densiteit van de lucht. De betere modellen van sommige constructeurs zijn waarschijnlijk tamelijk recent en zullen deze bijkomende continue aanpassing wellicht bezitten.

nog een vraag (want maakt ook een verschil), gaat het over massadebiet of volumedebiet?

 

 

Hans,

 

Volgens de technische documentatie is de formule: het volumedebiet is evenredig aan het toerental. Om naar het massadebiet over te gaan moet men vermenigvuldigen met het soortelijk gewicht. Gezien deze in de winter  niet gelijk zijn aan de ingang en aan de uitgang, moet er ofwel rekening gehouden worden met het soortelijk gewicht van dit ogenblik, ofwel wordt er rekening gehouden met een gemiddelde densiteit bij de afstelling van de debieten, ofwel worden beide ventilatoren op éénzelfde toerental, dus op éénzelfde volumedebiet afgeregeld. Ik vermoed dat het dit laatste bij de meeste constructeurs het geval is.

 

Bij een gewone ventilator gaat het toerental variëren in functie van de nodige opvoerhoogte, volgens zijn werkingscurve. Maar dat kent ge. Ik veronerstel dus dat een CF-ventilator een hogere spanning krijgt om, bij stijgende tegendruk, eenzelfde debiet te kunnen opleveren. Maar alle finesses ken ik ook niet.

 

Wanneer beide ventilatoren op éénzelfde volumedebiet zijn afgesteld, wordt er in de winter, voor éénzelfde gewichtdebiet, minder volumedebiet aangezogen (densiteit groter). Gezien beide ventilatoren evenveel volume verzetten, wordt er aan de ingang meer volume verzet dan aan de uitgang. Dit overschot aan lucht moet dan langs de spleten uitgeperst worden. Relatief gesproken heeft men hier een lichte overdruk nodig, zodat de infiltratie vermindert. Op nominaal debiet zou men, met een onevenwicht van 10% (dus 10% meer lucht aangezogen dan afgevoerd), 25% minder infiltratie hebben. Maar het rendement verslechtert lichtjes, want de meer uitgeperste lucht komt niet in de wtw. Opmerking: bij gesloten binnendeuren vermindert de infiltratie wanneer de living op loefzijde uitrgeeft, want dan moet er daar eveneens een lichte overdruk ontstaan, hetgeen de infiltratie tegengaat..

 

Bij een installateur van Storck heb ik eens gehoord dat ze in werkelijkheid meer aanzuigen dan afvoeren (dus lichte relatieve overdruk in het huis). Dit zou dus kunnen kloppen. 

pierre

ik blijf je het antwoord ook schuldig, weet ook niet juist hoe de vork aan de steel zit.  bij drexel&eiss spreekt men duidelijk van "volumenstromkonstante gleichstromventilatoren", dus duidelijk volumedebiet.  massadebiet lijkt mij niet zo eenvoudig te meten (toch niet als het betaalbaar moet blijven).

Pierre

Het verschil zou wel klein zijn als de twee ventilatoren aan dezelfde zijde van de warmtewisselaar zitten en zeker aan de "warme" zijde. Bij een goede eenheid spreek je dan van een verschil van 2 à 3 °C.

 

 

Bij Orcon ziet het schema als volgt uit:

 

De koude buitenlucht gaat eerst over de filter, vervolgens door de warmtewisselaar en dan aan de overzijde over de ventilator naar het huis toe.

 

De warme binnenlucht gaat ook eerst over de andere filter, dan langs de warmtewisselaar en tenslotte over de ventilator naar buiten. De ventilator die de afgekoelde lucht uitblaast staat aan de koude kant. Dus zal de temperatuur daar niet stijgen, maar eerder nogt iets bij dalen.

 

Deze opstelling laat wel toe dat het temperatuursverschil kleiner wordt. De koude  kant gaat van bijvoorbeeld van 0° naar 2° (bij een rendement van de wtw van 90%). De warme kant gaat van 20° binnentemperatuur naar 18°. Het verschil in densiteit zakt zo van 7,3% tot 5,8%.

 

De hoeveelheid warme lucht die als exfiltratie uitgeperst moet worden is niet volledig gelijk aan het verschil in volumedebiet. Men mag de vermindering van de infiltratie (door de lichte overdruk binnenshuis) in mindering brengen.

 

Het fenomeen werkt ook niet zelfversterkend. Door een rendementsvermindering in de wtw wordt het temperatuursverschil, en dus ook het verschil in densiteit, iets kleiner.

 

 

Deze opstelling heeft ook nog als voordeel dat bevriezing van de koude ventilator minder snel optreedt. Een ontdooiïng door onbalans moet iets later in actie treden en heeft onmiddellijk effect op de temperatuur van de afgekoelde lucht die over de koude ventilator gaat.

Hallo,

Kan iemand doorgeven welke toestellen het debiet van pulsie en extractie op elkaar afstemmen?

Ruben

Ook hier is stilaan het moment gekomen om een balansventilatiesysteem te kiezen.

Ik baseer mij ook op de lijst op

http://www.epbd.be/media/pdf/donnees_produits_peb/product_data/4-4_vent…

Vragen:

- Bij de Zehnder ComfoD350 bestaat een optie voor een BWW-module . Er komt in ieder geval BWW maar wat is het voordeel van die module. En zijn er merken/modellen die sowieso afvallen omdat ze niet overweg kunnen met BWW.

- Ook bij die Zehnder (Storkair) ComfoD350 staat bij debiet 1 (laagste stand) 253m³/u, dat lijkt me veel, kan die dan niet lager worden ingesteld.

- Op het forum lees ik goede dingen over paul, vallox, drexel&weiss. Waarom staat deze laatste niet in de lijst?

- Ik hoorde ook goede dingen over Brink, Dantherm. Terecht? Andere merken met een goede prijs/kwaliteit-verhouding.

- Wat raden jullie absoluut af?

benn

in die lijst kom je enkel op een aantal voorwaarden, en zeker voor de kleinere spelers is dat te duur.  je moet niet alleen je toestellen laten testen volgens een norm die in de meeste landen niet gebruikt wordt, en je moet dan ook nog de nodige centen neertellen voor de publicatie, en dat houdt de kleinere spelers van de lijst.

de meeste merken kunnen zeker overweg met een BWW, maar ik durf niet zeggen dat ze dat allemaal kunnen, ik weet dat vroeger het toestel van orcon daar niet mee overweg kon.  

wat de comfo D350 betreft, ik weet niet waar je dat cijfer haalt, volgens de handleiding is de laagste stand 50 m³/h. de andere standen zijn 100, 150, 225 en 350 m³/h.  wel is ie vrij luidruchtig, 60 dB (A) biju 150,  69 dB(A) bij 225 m³/h.