kamerplanten ipv ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

"Voor de luchtzuivering zorgen grote bakken met huiskamerplanten. In de jaren tachtig deed de Nasa onderzoek naar mogelijkheden om op Mars te leven onder een soort van koepel. Ze kwamen tot de conclusie dat sommige planten de lucht in een gesloten systeem kunnen zuiveren. Wij gebruiken die kennis nu om de lucht in ons eigen huis schoon te houden. Vooral ficus, klimop en de meeste palmsoorten lenen zich daar goed voor." (Weekend Knack nr 01 van 2010, blz.56)

Een interessant idee van het Ontwerp- en Studiebureau Mier. Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie is immers duur en heeft ook nadelen: er gaat toch altijd een deel warmte verloren en de filters kunnen niet alle onzuiverheden uit de lucht halen. In bestaande woningen kun je ook niet zomaar een ventilatiesysteem installeren. Zijn planten dan de ideale oplossing?

Meer info vind je op www.mier.be/experimenten/bioventilatie.html

Reacties

Dat zou nu eens echt mooi zijn se.

Ik heb mijzelf dat ook reeds afgevraagd en eens gezocht op internet.

Maar niet echt artikels gevonden die duidelijk zijn naar welke planten en hoeveel juist om de lucht te zuiveren.

Dus zolang ik die niet vind durf ik dat alleen gebruiken ter ondersteuning.

Maar misch weet iemand op dit forum ons de juiste weg te wijzen.

Maar nogmaals da zou nu echt eens mooi zijn. Ook voor een ph dan is het probleem van te droge licht misschien ook van de baan.

Anderzijds planten zijn vaak ook niet bepaald goedkoop.

planten helpen, daar bestaat geen twijfel over. maar een ventilatiesysteem vervangen door planten, dat is onzin.

dankzij de bladgroenwerking (LICHT!) wordt CO² omgezet in zuurstof, maar wat doe je 's nachts in de slaapkamer, terug de vensters openzetten?

hans d

Dat planten een zeker nut hebben kan ik wel in komen.

 

Maar halen planten ook huisstof, formaldehyde, radon,...uit de lucht?

bert

planten kunnen heel wat uit de lucht halen, en zoals ik zei, het helpt.

trouwens niet alleen planten, een bepaald bestanddeel van wol (keratine?) kan, volgens een artikel dat ik ooit gelezen heb, bv. formaldehydes binden.

hans d

Lijkt me heel interessant maar is volgens mij ook niet haalbaar:

 

Alvast een CO2 eter is Spekboom en suikerbiet

Hans,

 

Wist ik niet, interessant!









Normal
0


21


false
false
false

NL-BE
X-NONE
X-NONE







































































































































































Er wordt overdag een grotere hoeveelheid zuurstof geproduceerd dan dat er 's nachts geconsumeerd wordt. Als ik het mij goed herinner spreken studies van het 4-voud. Dat is ook logisch, moest de O2/CO2 verhouding juist 50/50 zijn dan zou er geen enkel dierlijk leven mogelijk zijn op aarde.
Daarnaast verloopt de fotosynthese bij planten die in woestijnklimaten leven op een andere wijze. De cactussen, vetplanten, aloës en vrouwetongen hebben vernuftige aanpassingssystemen ontwikkeld om te kunnen weerstaan aan de verschroeiende hitte. Om uitdroging door verdamping te vermijden sluiten zij simpelweg hun huidmondjes (=de porieën bij de mens) overdag af. Ze doen dus overdag aan fotosynthese en slaan hun afvalproduct, zuurstof, op en geven die pas vrij als de zon ondergegaan is.
In de huiskamer doen zij exact hetzelfde. Je kan deze planten dus gaan gebruiken als zogezegde zuurstofproducent 's nachts.







We wonen nu iets langer dan een jaar (2 winters) samen met de planten en hebben nog geen hinder ondervonden van mogelijke CO2 schommelingen.


De techniek om met planten lucht te zuiveren bestaat al een dertigtal jaar. We hebben dus niets nieuws uitgevonden. Gedurende deze periode zijn er heel wat onderzoeken door verschillende instanties rond dit thema gebeurd.

Algemeen kan gesteld worden dat planten in staat zijn de lucht te zuiveren in gesloten milieus. In sterk geventileerde ruimtes was het effect van planten nihil. Met enige voorzichtigheid kan men stellen dat men vooral kans op slagen heeft in 'niet geventileerde' ruimtes...

De zuiverende eigenschap is bewezen voor de volgende stoffen: formaldehyde, xyleen/tolueen, benzeen, trichloorethyleen, chloroform, ammonia, alcoholen, aceton. Hiermee zijn meteen de grootste grootste bronnen van binnenluchtvervuiling aangepakt. Onderzoek naar radon is bij mijn weten niet gebeurd.





Tot nu toe kunnen we stellen dat het experiment voorzichtig positief is. We hebben een vrij stabiel en goed aanvoelend binnenklimaat waar het aanengaam is om in te leven. Dat is wel wat als je weet dat een van ons astmatisch en allergisch is...  Kookgeuren verdwijnen zeer snel. Zo was er ook eens een ongelukje gebeurd: een stuk plastic was in de rooster van de pelletkachel gevallen en beginnen smelten. met een enorme stankontwikkeling tot gevolg. Ipv te ventileren zijn we naar buiten gegaan en hebben we de boel afgesloten. Twee uur later was alle stank verdwenen. We gebruiken ons eigen lichaam als belangrijkste indicator. We kunnen stellen dat we gedurende deze periode weinig ziek geweest zijn en zeker geen last gehad hebben van 'Sick Building Syndrome' (Dit konden we wel waarnemen in formaldehyde-rijke verblijfplaatsen).

Het is natuurlijk niet allemaal rozegeur en maneschijn. Je gaat een symbiotische relatie aan met de planten. Dat is meteen ook het grootste nadeel. Als jij niet goed voor de planten zorgt, dan zorgen de planten niet goed voor jou. Je werkt met levende wezens. Je draagt als bewoner zelf de grote verantwoordelijkheid om je planten gezond te houden. Doe je dit niet, dan schiet er van je mooie luchtzuivering binnen de kortste keren niet veel meer over. Zo'n systeem is dus zeker niet voor iedereen weggelegd! 

Een groene long zal dus nooit zomaar een consumptiegoed worden, maar kadert in een volledige levenswijze.

 







Verse lucht is niet de enige functie van een balansventilatie. Ook de afvoer van vochtige lucht in badkamer, wasplaats, ...

Hoe gebeurt dit met kamerplanten?

planten hebben zeker een positieve invloed, maar afgaan op je gevoel voor CO² en andere elementen kan je niet, dat moet je echt meten.  een teveel aan CO²  heeft langetermijneffecten, maar zal je zelden op korte termijn "voelen", tenzij je er echt over gaat.  overigens, het menselijk licham is een zeer onbetrouwbare indicator.

Ik heb ooit een documentaire gezien van een man die gekke woestijn-woningen (bio-dome achtige dingen) bouwde met afval-materiaal. Ook hij gebruikte planten om de lucht te zuiveren, maar die stonden in waterbakken en dat water werd dan naar buiten afgevoerd om daar gezuiverd te worden (soort van rietveld o.i.d. denk ik).
De uitleg was dat de 'schadelijke stoffen' via de wortels in het water terecht kwamen en dan buiten gezuiverd werden. 
Het systeem had ook een invloed op de temperatuur binnenshuis.

Geen idee meer hoe de man heette, iemand?

Hans,

Welke lange-termijn effecten zou CO2 hebben ?

 

groeten,

 

Nayy

ik ben geen specialist in de geneeskunde, maar CO² teveel heeft verschilende effecten

al eens een kater gehad?  wel, dat is veelal deels aan CO² te wijten.

verder slechte prestaties, slaperigheid, concentratieproblemen, enz.

maar dat is allemaal niet op echt lange termijn.  maar ik heb me eigenlijk slecht uitgedrukt, ik bedoelde je voelt dat niet direct maar op een iets langeerr termijn, maar dan dacht ik eerder aan uren dan jaren.

voortdurend verblijven in een atmosfeer met te hoge CO² concentratie zal allicht ook problemen geven, de symptomen zullen dan allicht chronisch worden, maar daar vind ik niet direct iets over.

in een onderzoek van het TNO "Het effect van ventilatie op de cognitieve prestaties van leerlingen op een basisschool" blijkt wel duidelijk dat lagere CO² concentraties in klasselokalen leiden tot beter prestaties van de leerlingen.

CO2 heeft op zich niet zo veel schadelijke effecten, het is wel lastig wegens de geur en de slaperigheid die je er door krijgt.

In de meeste gebouwen is het wel een indicator voor je ventilatie-efficientie. Tesamen met de CO2 wordt al de rest namelijk weggeventileerd (benzeen, tolueen, formaldehyde,ozon,...).

 

Geert

 

geert

als mensen duidelijk slechter gaan presteren, zie ik dat toch als een schadelijk effect hoor.  maar het is allicht heel moeilijk uit te maken waar de oorzaal juist licht, want zoals je al aangeeft, teveel CO², allicht ook teveel VOC's.