Welke voorzieningen om later een finoven te kunnen plaatsen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben de vloer en de ramen in living uitgebroken.
BInnenkort wordt er een nieuwe vloeropbouw gemaakt (te starten vanop de aarde) en zullen we stukje bijbouwen.
Het plan is om in een volgende fase dan een finoven te plaatsen.

Welke voorzieningen moet ik hiervoor reeds maken?
- luchttoevoer: ik had gedacht aan een schouw met dubbel kanaal zodat de finoven langs het dak zijn lucht kan aanzuigen. Of is dit geen goed idee?

- vloerisolatie: beter geen vloerisolatie onder de finoven?

Alvast bedankt voor de informatie.

Peter

Reacties

Wel vloerisolatie, onderkant finoven is nog handwarm, heb het opgelost met eerst vundering, dan cellenglas die aansluit met vloerisolatie, dan nog laag gewapend beton van ongeveer een 5-tal cm.

Ik ben met exact hetzelfde bezig en ga je topic hier dus zeker blijven volgen.

Wat ik aan het doen ben is het volgende:
Eerst een laag gewapend beton, dan fijne laag egaline om de beton mooi glad en volledig waterpas te krijgen en dan een glasfoam F plaat waar dan rechtstreeks m'n zware kachel op komt te staan. normaal kan je die glasfoam gewoon met een zaag versnijden op de maat die je nodig hebt, het is onbrandbaar, en tot 1000 graden kan die makelijk aan, het isoleert  en vooral het is heel drukvast, dus ideaal wat ik nodig had. Het is ook verkrijgbaar in verschillende diktes, dus ook dat is best handig.

Over die dubbel aanvoer/afvoer van lucht heb ik geen goeie oplossing gevonden, en dus ga ik voor een dubbelwandige luchtafvoer (geisoleerd) van isoduct en ga ik m'n luchtaanvoer van binnen in huis laten komen, aangezien het om een finoven gaat is het stoken toch beperkt tot twee uur en ik woon niet in een passiefhuis, dus er is nog steeds wat natuurlijke ventilatie die het O2 pijl in huis kan bijregelen. En een katteluik kan soms ook z'n voordelen hebben. Ook heb ik gehoord dat je toch minimum 9cm (beter nog 12,5) diameter luchtaanvoer zou moeten hebben met een rookafvoer van 15, en dan nog moet je best eerst kijken welke kachel je exact zal zetten want die lucht aanvoer is ook niet altijd op dezelfde plaats, als die al uberhaupt mogelijk is.

Over die rookafvoer heb ik zelf een vraagje maar ik heb er een apart topic voor gestart, leek me handiger om hier het overzicht te bewaren.

Ik heb bij onze nieuwbouw onder de kachel 10 cm ( 2 x 5 cm ) promasil platen gelegd. laat zich gemakkelijk "verzagen", wel opletten voor fijn stof bij het bewerken ( dat goedje leek me niet echt gezond bij inademing ). Ik heb voor het gemak een slijpschijf gebruikt ipv een zaag waardoor veel stof. 

Passief gebouwd of niet, ik zou zoiezo buitenlucht proberen te pakken. Wel ergens een klep in de toevoer zetten zodat je deze 100% kunt afsluiten als de kachel niet aan het branden/gloeien is. Weet niet hoe het zit met een finoven maar bij de speksteenkachels zit je luchttoevoer ( diameter 150 ) pal onder je aslade ( uit de vloer dus ). 

 Iemand nog een mening over de luchttoevoer?

 

We gaan voor passief buitenschrijnwerk en balansventilatie. Dus een externe luchttoevoer lijkt me dan een must.

Mag de luchttoevoer gemaakt worden via  het dak? (schouw met twee kanalen?)

 

Peter

Een schouw met twee kanalen is enkel bruikbaar voor gaskachels die geen al te hoge afgas temperaturen hebben, zoals bij een gasketel bijvoorbeeld. Een finoven zal tijden het opstarten heel wat warmte naar de rookkanalen sturen, en zo hoort het ook om je verbranding op gang te trekken, door die warmte is een omkadering van je rookkanaal al zowiezo verreist. En als het eenmaal op gang is schakel je de bypass uit en begint je finoven pas echt te werken, en dan zakt de afgastemperatuur drastisch zodat je dat dubbelwandige geisoleerde systeem goed kan gebruiken om geen stikkende houtkachel te bekomen met onvoldoende trek.

Bij een finoven heb je denk ik minimum 15cm rookafvoer diameter, met de isolatie erbij 22cm , als je 20cm rookafvoer nodig zou hebben (afhankelijk van je kachel) wordt dat al 27 cm met de isolatie erbij. Voor de meeste finovens zal een 15cm rookafvoer wel volstaan.
En je luchttoevoer zou dan iets kleiner zijn, 12,5cm, of eventueel 11, maar veel minder dan dat ook niet.

Best kan je die toevoer ondergronds laten toekomen, en afhankelijk van de kachel die je zou zetten komt die op een bepaalde plaats van de kachel toe, bij een finoven meestal middenin je kachel onder de asla, dus is het ook heel moeilijk die via het dak binnen te trekken om dan daar te laten uitkomen. Ook ga je dan eerder een trek krijgen naar boven toe in je luchttoevoerkanaal, zoals de normale werking van je schoorsteen, en dus geen goeie luchttoevoer bekomen tenzij je er een ventilator bij schakelt. Voor die redens kan je hem beter horizontaal in de vloer inwerken, goeie luchttoevoer en je kan de klep om de toevoer af te sluiten makkelijk bedienen, als die in je dak zit is dat ook al een pak lastiger!

Een ander detail is dat je in feite nu al moet weten waar je kachel exact zou komen en wel model dat is om te weten waar je de luchttoevoer kan voorzien. En zowiezo is het niet makkelijk om 11 of 12,5cm buis in te werken zonder die in je chape in te werken.

PS: Ik weet dat je met een passief huis je huis volledig dicht houd, maar met een finoven stook je maar 1,5 uur en er zijn er ook redelijk wat die er voor die periode voor kiezen een kiertje verse buitenlucht toe te laten, meer heb je niet nodig om het O2 peil in je huis op peil te houden. In mijn geval is het geen passiefhuis (dus kieren en spleten genoeg ;), ik ga in ieder geval de moeite niet doen om een aparte luchttoevoer te regelen, veel werk en volgens mij levert het bitter weinig op.

 We zijn eens langsgeweest bij Peter Steen met onze vraag.

We hebben van hem een plannetje gehad met de exacte afmetingen en mogelijkheden van de finoven die we  zouden plaatsen. Hij heeft ons ook aangeraden om een luchttoevoer van buiten te voorzien.

We gaan een FO32 nemen en we hebben een buis van diameter 200  gestoken. luchttoevoer moest minstens 180 zijn, maar in PVC buizen hebben ze die maat niet.