tijdelijke oplossingen vochtdoorslag gevel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De achtergevel van ons huis is een steense muur van 18cm dik, bepleisterd met cement (lang geleden). Op de benedenverdieping heb ik de zijmuur (die grenst aan de buren) met leem bepleisterd, maar op een bepaalde plek aan het plafond (dicht bij de hoek met de buitenmuur) blijven daar hardnekkige schimmelvlekken en blijft de leem korrelig. Vlak erboven op de eerste verdieping (die nog niet gerenoveerd is) zie ik ook alle tekenen van vocht in de muur.
Ik vermoed dat het komt door vochtdoorslag van de gevel.Nu zijn we van plan om die gevel langs buiten te isoleren en opnieuw af te werken, maar dat was eigenlijk iets voor de middellange termijn.
Waarmee kan ik de gevel behandelen, op een manier die voldoet als tijdelijke oplossing en de latere isolatie aan de buitenkant niet extra moeilijk maakt?

(Ik heb nog enkele zakken kaleipleister staan. Is dat daarvoor geschikt? Kan ik die direct op de gecementeerde muur aanbrengen?)

Alvast bedankt,
Steven

Reacties

Het hangt er ook van af welke afwerking je later gaat plaatsen.

Waar had je aan gedacht om het later af te werken of te isoleren?

Ga je die er iets tegenaanvijzen (bv. een houtskeletwand) of ga je er iet tegen kleven (bv. winterwall, houtwolcementplaten met isolatie erachter)?

Je zou met een emulsieproduct in water kunnen werken maar dan gaat de muur wel beginnen glanzen.

Of: Je zou er een overschilderbaar siliconenproduct kunnen op aanbrengen (dan kan je er nog altijd met kleefmiddelen iets tegenaanbregen).

 

 

Dampdicht langs buiten houdt risico's in. Als het probleem condensvocht van binnenuit is, wordt het alleen maar erger hiermee.

Zelfs als het geen condensvocht van binnen uit is momenteel (maar doorslaand vocht dus), kan het dat nog wel worden met een dampdichte behandeling langs buiten.

 

 

G

 

Ik denk niet dat het condensvorming is want de ruimtes waar het zich voordoet zijn vanwege de verbouwingen de laatste jaren onverwarmd (en grenzen ook niet aan verwarmde ruimtes), niet gebruikt en zeker in dit seizoen voldoende gelucht.

Ik zit inderdaad wel met vragen over de damp-openheid van de buitenmuur:

- iemand vertelde me onlangs dat ik voor dat ik langs buiten zou beginnen isoleren (met houtvezelplaat, afgewerkt met hout of bepleistering), de cementlaag er best afgekapt wordt om de optimale dampdoorlaatheid  te hebben. Een werkje waar ik erg tegenop zie... Klopt dat? En als blijkt dat die cementlaag toch water doorlaat van buiten naar binnen, betekent dat dan ook dat hij ook in de  omgekeerde richting dampdoorlatend is? (De betroffen ruimtes worden in de toekomst keuken en badkamer).

- is kalei een goede oplossing tegen regendoorslag? mag die erop blijven als ik later de buitrenmuur ga isoleren?

 

Steven

citaat: "Ik denk niet dat het condensvorming is want de ruimtes waar het zich voordoet zijn vanwege de verbouwingen de laatste jaren onverwarmd (en grenzen ook niet aan verwarmde ruimtes), niet gebruikt en zeker in dit seizoen voldoende gelucht."

Als je bedoelt dat je de (koele? vochtige ?) ruimtes nu vooral op warme dagen goed verlucht, moet je daar even goed mee oppassen.

Warme buitenlucht condenseert ook op koudere binnenmuren. Een vaak gemaakte fout bij het verluchten van kelders.

citaat: "Ik zit inderdaad wel met vragen over de damp-openheid van de buitenmuur:
- iemand vertelde me onlangs dat ik voor dat ik langs buiten zou beginnen isoleren (met houtvezelplaat, afgewerkt met hout of bepleistering), de cementlaag er best afgekapt wordt om de optimale dampdoorlaatheid  te hebben. Een werkje waar ik erg tegenop zie...
Klopt dat?"

Als er momenteel geen condensatieprobleem is, zal de dampopen gevelisolatie daar op zich niet toe bijdragen in het kader van de cementpleister. Als ...

Duitse (dissidente) literatuur spreekt wel over een verhoogd aandeel dauw op de nieuwe pleisterlaag 's morgens en 's nachts. (wegens snelle afkoeling eindlaag en geen opslag van zonnewinsten ). Meestal betrof het in Duitsland dan wel dampdichte kunststof isolatieplaten.  Geen idee of het ook geldt voor pleister op houtwolplaat. Misschen dat deze wel nog wat zonnewamte kan bufferen en minder last heeft van nacht en ochtenddauw. Dit heeft trouwens geen effect op het vocht in de muur, enkel op de eindlaag, met eventueel schimmelvorming op de pleisterlaag (sneller vuil/oud uitzien)

 

citaat:"En als blijkt dat die cementlaag toch water doorlaat van buiten naar binnen, betekent dat dan ook dat hij ook in de  omgekeerde richting dampdoorlatend is? (De betroffen ruimtes worden in de toekomst keuken en badkamer)."

Theoretisch wel natuurlijk, maar als hij vaak erg nat is(slagregen westkant bijvoorbeeld), dan zal die 'natte' muur op zich niet dampdoorlatend zijn. Het is het vocht in de muur die dan damprem gaat spelen en een cumulerend effect gaat krijgen samen met de damp die van binnenuit komt.

 

citaat:"is kalei een goede oplossing tegen regendoorslag? mag die erop blijven als ik later de buitrenmuur ga isoleren?"

Kalei op kalkbasis wel. Kan ook erop blijven voor de isolatieplaten.

 

PS Goten en waterleidingen zijn al grondig op lekken nagekeken neem ik aan?
 

Aanvullend:

Mag die kalei erop blijven?

Dat hangt af van de samenstelling van die kalei. Kalei bevat naast  pigment, rijnzand, wit zand, krijt, kalk, en cement volgens de meeste definities ook een bindmiddel (vinyl of acrylaat!).

Het is juist het hoge percentage van dat bindmiddel en de lage hoeveelheid vrije kalke die de kwaliteit van die kalei bepaald.

En dat percentage is niet niks want voor goede jarenlang houdende kalei is dat bindmiddel % zo maar eventjes boven de 20%

Zit dat bindmiddel daar niet in dan heb je geen kalei maar een klassieke kalk of cementberaping.

 

Veel kalk: Dat kan problemen geven met al wat je daar op wil kleven (alleen al wegens de alkaliteit).

 

Als je dus een kalei wil gebruiken om de regendoorslag van buitenaf af te schermen vraag dan aan uw leverancier om een kalei met minimum 25% vinyl of acryllaatbindmiddel.

Die is niet alleen  duurzaam genoeg om het lang vol te houden, maar tevens een goede ondergrond om er nadien andere materialen op te kleven.

Beste Rudy,

 

Ik zou wel eens willen weten waar je die definitie vandaan haalt.

Kaleien is al een veel oudere techniek dan de industriële bindmiddelen die je hier aanhaalt. Ook cement hoort er eigenlijk niet in te zitten.

En duurzaam krijgt ook wel weer een heel nieuwe invulling hier. Kan trouwens nog best tegenvallen dat "lang volhouden" als het het vocht in de muur afsluit.

Acheraf platen op kleven is inderdaad niet aan te bevelen. Die worden beter mechanisch bevestigd.

http://www.restauratieambacht.be/index.php?option=com_content&task=view&id=573&Itemid=929

 

G

 

Beste Rudy,

nu ga je wel heel kort door de bocht. Ik maak al jarenlang zelf een kalei tot tevredenheid van talrijke klanten. Ter info : daar zit geen rijnzand, geen witzand, geen krijt, geen cement en al zeker geen synthetisch bindmiddel in. Wel natuurlijke hydraulische kalk en goed gecalibreerde granulaten. Na carbonatatie van de kalk is deze ook niet meer alkalisch. Net door toevoeging van acryl of vinyl kunnen er later problemen ontstaan met niet compatibele verf- of lijmsystemen. Om de kalei nog duurzamer te maken kan wel eventueel worden afgewerkt met een (dampopen) silicaatverf.

vriendelijke groeten,

Peter Steen

Ik zit al meer dan 40 jaren in de branche en begrijp niet dat jullie als vaklui dit niet weten.

 

De oorspronkelijke kalei-formule is inderdaad niks anders dan een eenvoudige kalkpleister, met alle voordelen daarvan maar ook met nadelen. Je  hebt het  niet te betwisten ecologische  voordeel van de afwezigheid van organisch of synthetisch bindmiddel, maar ook de nadelen ervan: de alkaliteit, povere waterbestendigheid, klachten over afgifte van poeder of stof...

 

Kaleiverf is een mengsel van cement of een kalkpleister waar men 20 tot 30%  bindmiddel aan toevoegd. Dat bindmiddel vult de holten in de cementlaag. Dan krijg je extra en langdurige hechting op slechte ondergronden (oude baksteenmuren...). Zeer weinig kans op afpoederen of lossen van de kaleilaag en... een superieure waterbestendigheid.

Bij mijn weten wordt er al sind +-1920 kaleiverf op deze manier gemaakt door bij een mortelmengsel 30% synthetisch emulsie toe te voegen + een percentage aardpigmenten (oxidegeel, oxiderood...).

 

Dus de spotgoedkope formule van kaleiverf (waar men soms veel te veel geld voor betaald) is:

Een klassiek mortelmengsel: klasiek mortelmengsel 1 op 3 of 1op 4, cement/rijnzand of cement/wit zand

Daar wordt circa 30% emulsie (begin deze eeuw vinylemulsie, heden acryllaatemulsie) aan toegevoegd.

Als pigment gebruikt men in de ecologische sector meestal oker (gele ijzeroxide) of oxiderood (ijzeroxiderood).

Als zwart pigment gebruikte men  wijngaardzwart, heden ijzeroxidezwart of carbon black (koolstofzwart).

Voor blekere toepassingen gebruikt men als wit pigment zinkoxide of vroeger veelal lithopone.

Voor minder ecologische toepassingen gebruikt men als wit pigment  ook titaanwit (titaandioxide).

 

Silicaatverven:

Duurzame silicaatverven worden om dezelfde reden heden ten dage ook "opgewaardeerd" door toevoeging van 30% vinyl of acrylaatbindmiddel.

Hier wederom om dezelfde redenen: Minder verpoederen, superieure hechting, uitmunde waterbestendigheid, uitmuntende buiten duurzaamheid enz.

 

Al wat ik hier vernoem leide tot HET grote succes van deze toepassingen en prachtige gevels in Duitsland en Groothertogdom Luxemgburg, Zwitserland en Oostenrijk.  De fel-gele en rode gevels zijn soms wel eens met minder ecologische organische pigmenten uitgevoerd, de meeste gevels zijn echter wel gepigmenteerd met onschadelijke en duurzame aardpigmenten (ijzeroxiden).

 

Dampopen:

Peter: Ook hier heeft het toevoegen van 20 tot 30% bindmiddel  een onbetwist positief effect op het te groot dampopen zijn van de formules zonder bindmiddel gehad. De formules met bindmiddel vertonen ook hier superieure waterbestendigheid, vorstbestendigheid, hechting en weerstand tegen verpoederen op termijnen van 20 jaren.

Vandaar ook hier wederom het enorme succes op op talrijke grote bouwcomplexen in eerder vernoemde landen.

 

De bindmiddelen die ik vernoem worden door meerdere gerenomeerde Europesche en Amerikaanse concerns met speciale technieken in emulgeerbare poedervorm gebracht en al jaaaren (sinds 1950-1960) in heel Europa in  de sector gebruikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom vind ik in de technische fiches van zowat alle bekende silicaatverfleveranciers (Beeck, Keim, Caparol...) slechts een aandeel organisch bindmiddel terug van < 5% ? Is een verf met >30% acryl niet gewoon acrylverf ?

In bijlage probeer ik een foto te posten van een muurschildering met als enige bindmiddel.....kalk. Deze trotseert nu toch al een vijftal jaar weer en wind.

Voor de prijs natuurlijk,

hoe mee bindmiddel ze er moeten bij steken hoe meer dat de prijs stijgt. En hoe groter het verffabriek zoveel te meer hebben ze de neiging om hun product zo goedkoop mogelijk te maken. Hun bedoeling is om zo goedkoop mogelijk te fabrikeren en zo hoog mogelijke prijs te vragen (dat zijn  niet mijn woorden maar, die van één van de directeurs van het grootste verffabriek ter wereld).

 

Feit is zeker dat zonder toevoeging van bindmiddel de 100% silicaatverf nooit de duurzaamheid bekomt  van die zonder bindmiddel.

 

Een analoge diskutie kan je voeren over de toevoeging van PVA of acryllaatemulsies aan mortel of betonmengsels.

In dat geval is echter de maximum toevoeging voor hele speciale toepassingen +-10%. Ik deed daar eens een proef mee en na 30 minuten aandrogen kreeg ik het mortelmengsel zelfs niet meer van mijn vingernagels (ik heb het moeten afwassen met dissolvent).

 

Ik geef je natuurlijk wel gelijk dat met grote toevoeging de grens tussen silicaatverf of acryllaatverf niet meer duidelijk is (maar in Duitsland noemen ze het dan nog altijd silicaatverf).