Wandopbouw houtskelet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 Dag allemaal, 

graag had ik jullie mening over volgende wandopbouw van buiten naar binnen:

88mm gevelsteen 
30mm luchtspouw
18mm Celit3D
140mm houstkelet opgevuld met Isofloc (cellulose)
15mm OSB3
40mm leidingspouw opgevuld met 60mm hennepwol
15mm Fermacell gipsvezelplaat

Onze architect had een opbouw voorgesteld zoals bij Dewaele (Kingspan en minerale wol)
Ik zou zoveel mogelijk zelf willen doen en liefst ook zo ecologisch mogelijk vandaar deze opbouw.
Nu hoor ik net van een medewerker van Arkana dat 14cm opgevuld met Isofloc veel te weinig is, maar aangezien onze totale dikte 350mm is heb ik natuurlijk niet veel keuze...

 

 

 

Reacties

Beste,

Te weinig hangt er natuurlijk vanaf wat je wil bereiken, hoe compact je gebouw is, hoe je andere delen van de gebouwschil zijn geisoleerd (dak, vloer, ramen), deze zullen allemaal je isolatie en energie waarden beïnvloeden...

140mm is inderdaad niet zo heel veel, in ons nieuwe passiefhuis zit er 280mm cellulose in de wanden, buitenkant geen Celit3D maar een weersbestendige houtwolplaat van 6cm (pavathermplus+) van 6cm (drievoudige verbindingen voor een goede winddichting)

Met een OSB3 aan de binnenzijde kan je volstaan met Fermacell 12,5mm, je kan zelfs zonder die leidingenspouw bouwen, je fermacell plaat als uitstijvingsplaat gebruiken en opteren voor een damprem in plaats van dampscherm, dat meteen ook je vochtregulering verzorgd en je luchtdichting garandeerd (één van de meer gekende merken voor die membramen is ProClima).

Kingspan resolschuimplaten zullen op een mindere dikte een beter isolatieresultaat geven, indien correct geplaatst uiteraard (geen spleten).

Ik vind de isolatie (20+140+40= 200mm) helemaal niet zo slecht hoewel het inderdaad wel wat meer zou kunnen zijn. Voor een goede LEW zou je naar (40+200+40) 280mm kunnen gaan, dan verlies je 80mm ruimte van je kamers maar je woning is veel beter toegerust voor de toekomst. Ik zou het er wel voor over hebben.

bedankt voor de reacties, ik weet nu toch al dat ik blijkbaar niet echt goed bezig ben...
ik wou er eigenlijk vooral voor zorgen dat het in de zomer niet te warm wordt en ik ben bang dat dit met Kingspan wel eens het geval zou kunnen zijn (of heb ik het mis)

voorbeelden van wandopbouw 350mm zijn altijd welkom.

Wijzelf hebben in ons ontwerp (weliswaar een rijwoning) vermeden om leidingen in de gevels te hebben.

Misschien kun je dit ook in 1 of meerdere gevels voorzien (mits goed ontwerp moet dit zeker lukken). Zo heb je zeker geen leidingspouw nodig en kan je een goedkopere muuropbouw bekomen: bv. 200mm skelet (TJI/FJI) opgevuld met cellulose en dan een fermacelplaat (wel de damrem niet vergeten).

Een totale dikte van 350 mm is niet zo extreem groot hoor. Ik zou er gerust 50mm durven bij doen.
Bij ons: 65 mm baksteen (eco-brick), 30 spouw, 18 celit, 260 cellulose, osb (daarop komt gipsvezel of gipskarton).

PS: OSB 15mm is niet luchtdicht.

Maar zonder leidingspouw zit je in je damprem gaten te maken voor leidingen ed ook als je iets wil ophangen zit je er meteen door.
Is OSB ook niet luchtdicht na het aftapen van de naden? of moet ik dan naar 18mm gaan?

Ik hoop toch nog ergens een oplossing te vinden zonder de leidingspouw weg te nemen en bij 350mm te blijven...

Als het niet breder kan dan 350mm en je wilt persé vasthouden aan een leidingspouw dan weet ik nog wel een oplossing, maar die ga je ook niet willen want er mag eigenlijk niets veranderen. Als je maar weet dat je ca. 80mm isolatiedikte kunt winnen.

       

 

  Beste,je kan je isolatiedikte ook vermeerderen door op je leidingspouw onder die Fermacel plaat een houtvezelplaat met een dikte naar keuze te plaatsen.Je blijft dampopen werken.In plaats van Fermacel kan je ook lemen.Het is natuurlijk,maakt een gezond binnenklimaat en je kan het op alle mogelijke manieren afwerken.Winddichting verzorg je langs buiten,luchtdichting langs binnen.

Grtn Jos

vorige maand blower-door-test gedaan in onze nieuwbouw met OSB op de naden (en vijs + nagelgaten) tape en resultaat was goed volgens de architect, 0.28

OSB-platen zijn ook maar 15 mm dik