Teveel zonnenergie! Wat nu...??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Actueel hebben we een condenserende Bulex gaswandketel voor cv en sanitair warm water én zonnepanelen.
Hiermee produceren we iets teveel zonnenergie ten opzicte van ons effectief verbruik.

Het eerste jaar na plaatsing kregen we een kredietnota van Electrabel op onze electriciteitsafrekening.
Nu blijkt dat we, indien we minder weergeven als het jaar voordien, het verschil zullen moeten betalen, dus moét ik meer verbruiken.
Dit vindt ik persoonlijk echte maffiapraktijken van Eandis & Electrabel, maar kom..dit terzijde.

Teveel geproduceerde electriciteit omzetten naar verbruik = weer investeren.

We overwegen om ons warm water te scheiden van de cv en apart te produceren met een warmtepomp boiler.

Mijn vragen :

- Is dit een verstandige optie?
- Zijn er alternatieven (we kunnen wel geen tv's of koelkasten meer bijkopen om te verbruiken :-))
- Wat zijn de kenmerken van kwalitatief goede warmtepompboilers?

Ons gezin bestaat uit 4 personen en de WP boiler zou op zolder geplaatst worden.
Alvast bedankt voor eventuele reactie's.

Johan

Reacties

zet gewoon je omvormer uit, kost helemaal niks. 

of verander eindelijk eens van leverancier, wie wil er nu nog z'n energie kopen bij electrabrol?

Verkoop een deel van je zonnepanelen zodat je capaciteit beter is afgestemd op je eigen verbruik. PV-overcapaciteit moet altijd vermeden worden omdat het aanzet tot onnodig stroomverbruik.

WP-boiler is direct een "zware" keuze, investering

 

vertel eerst eens wat meer, hoeveel kWH teveel

waarom bij Elec... blijven? bij andere leveranciers kan je echt tot 0€ factuur komen, geen vaste kosten ! is zeker niet het geval bij huidige leverancier

afstand bestaande boiler, cv tot keuken (mijn voorstel is om enkel in de keuken een klein elek boilertje te hangen, ten zij je echt heel veel eli over hebt)

 

lees ook de goede tips van anderen hier, omvormer een paar dagen uit in de zomer is meest goedkope oplossing

Ecopowerrrr... En schenk de overschot aan je buren. Dan heeft er tenminste iemand iets aan. Omvormer uit is toch ook zonde.

Bedankt alvast voor jullie reactie's.

Ik schat dat we een 500 Kwh per jaar"teveel" producteren. We hebben nochtans niet bewust teveel gelegd en afgestemd op ons verbruik van toen, maar ja...ondertussen 2 led tv's (i.p.v. die oude bakken) en een AA wasmachine en AA droogkast en hopla!! teveel stroom!

We hebben in augustus 2009 een nieuwe dagteller gekregen en stonden toen op 0. Actueel sta ik op 999085 en de beste maanden moeten nog komen, dus tegen aug. +/- 998500 = +/- 1500 Khw op 3 jaar  = +/- 500 Kwh per jaar.

De reden waarom we bij Electrabel zijn gebleven was omdat we ,misschien naief, dachten dat teveel produceren gratis weggeven was aan electrabel, maar ook dat het verschil niet zou aangerekend worden indien we minder teruggaven.

Daar zijn we dus nu achtergekomen  dat dit niet zo is...omdat ze de berekening jaar per jaar bekijken en niet zien sinds de aanschaf van onze panelen.

Eigenlijk hebben we niets meer verbruikt, dus ik zie niet in waarom we moeten betalen omdat we minder teruggeven.

dus:

1ste goede optie : Ecopower = goed idee en zeker te bekijken.

2 de optie: omvormer afzetten is omslachtig en eigenlijk in zekere zin belachelijk onlogisch( al begrijp en waardeer ik de argumentatie perfect) temeer omdat we pas in januari afrekening krijgen.

3de optie: we hebben al 2 kleine boilertjes versleten, niets waard en veel miserie( lekken, kalkaanslag, kapotte weerstand,etc...) dus...bedankt, maar nee dank U.

Een warmtepompboiler voor sanitair water is dus géén goed idee?? andere optie's??

Alvast bedankt voor jullie zeer gewaardeerde hulp.

 

Johan

 

elec scooter of die nieuwe twizy van renault , elec rijden met max twee personen en je zit in het droge.

De prijs vindt ik nog te doen ( een goed 7000 euro), maar daarbovenop komt nog een maandelijkse huurkost (een 50 euro) voor de batterijen. Dit vindt ik nog iets te veel, zeker als je niet te veel kilometers doet.

 

In ieder geval, als je toch stroom over hebt , waarom niet electrisch rijden, spaar je tenminste nog wat brandstof uit.

omvormer afzetten omslachtig?   dat is niet meer dan de zekering afzetten, daar moet zelfs de grootste kluns in slagen.

de opties: omvormer afzetten of in de min gaan, al de rest is larie. je kan met een warmtepompboiler wel je overschot aan sgtroom opgebruiken, maar als je eens wat minder produceert of wat meer warm water gebruikt, moet je toch stroom gaan kopen (en betalen), en daarnaast zit je nog met de investering van de WP.  wanneer denk je dat er uit te halen?

plus, de dag dat de slimme meters er komen, ga je niet per jaar maar a la minute afgerekend worden, en dan is die WP allicht ook niet interessant meer.

de vraag is hoeveek km je met een paar honderd kWh doet.  want hier ook telt hetzelfde argument van de slimme meters.

want anders krijgen we straks weer een "zaag"staart zoals "eigenaars zonnepanelen betalen vergoeding voor het net" , overigens helemaal terecht dat ze daar voor moeten betalen.

 

 

 

 @ johan: "We hebben nochtans niet bewust teveel gelegd en afgestemd op ons verbruik van toen". En dat is nu net het probleem: Verkopers verkopen graag (zoveel mogelijk), daar waar bij het bepalen van de installatie telkens dient uitgegaan van 1) Wat verbruik ik vandaag, 2)Welk besparingspotentieel kan ik nog benutten in de nabije toekomst (zoals je zeer terecht aanhaalt: betere toestellen en rationeler gebruik ervan) en 3) hoeveel kWh krijg ik gratis (weet niet hoe actuele discussie hierover gaat uitdraaien). Dan had je al veel beter kunnen dimensioneren en stelde zich dit probleem niet. Feitelijk is het erg dat men zich vragen moet stellen over hoe men meer kan verbruiken om minder overschot te hebben, maar hiermee sta je zeker niet alleen en de desinformatie is op conto van voornamelijk verkopers en overheid.

Alls de overheid en allerlei studies en instanties nu eens zouden beginnen met te stellen dat 3600 kWh per jaar voor een gemiddeld gezin heel pervert is in plaats van gewoon te vermelden dat dit gemiddeld is waaruit jan modaal besluit dat dis dus normaal is. ... in plaats van te onderzoeken hoe die 10 % onbereikbaren toch hun gratis kWh kunnen krijgen. Maar ja, wat wil je van een federale regering die vele zinvolle subsidies afschaft en een gewestelijke die alles uit de kast haalt om decentrale beperkte producte te boycotten en een te stimuleren sector kapot maakt. En de lokale overheden? Die betalen de energierekening van een deel van die 10 % en nog wat anderen in plaats van hen degelijk te huisvesten en rationeel leren om te springen met hun verbruik en zinloze uitgaven zodat ze't zelf kunnen betalen.  

Heel goed bezig met een AA droogkast? Waarom niet een paar lijntjes op de lege zolder spannen? Wordt die ruimte ook nuttig gebruikt en het besparingspotentieel is veel groter dan van een gewone droogkast naar een AA droogkast. Aan de andere kant wordt het probleem alleen maar groter, nog meer ongebruikte stroom. Enige goede beslissing is om een deel van de PV te verwijderen/verkopen.

warmtepompboiler gaat evenveel last hebben van kalk, zolang je de oorzaak niet wegneemt !!!

en deze is veel duurder, dus veel meer € schade als je hem weggooit

 

bij Electra... kom je NOOIT een factuur van 0 e omdat zij nog altijd met een (maandelijkse) jaarlijkse vaste vergoding werken voor "teller" en geld krijgen voor je teveel geproduceerde stroom doet NIEMAND

 

(reactie hier onder)

ik vraag mij af hoe je teveel aan je buren kan schenken (op een legale wijze !) nog nooit van gehoord.

Johan 053,

 

Als je elk jaar teveel produceert, dan ga je toch steeds dieper onder nul met je teller en moet je toch alleen maar de vaste vergoeding betalen (of nul euro bij ecopower)

 

De meterstanden worden toch elk jaar op het zelfde moment opgenomen, en in principe maakt het dus niet uit wanneer dat is .. als er steeds een jaar tussen is, is de productie min of meer gelijk.

 

Ik produceer ook teveel PV stroom, maar ik heb er ondertussen een sport van gemaakt om zo ver mogelijk onder nul te gaan :-)

Via de groenestroomcertificaten is die stroom al dubbel en dik betaald, dus waarom zou ik hem moeten opgebruiken ???

 

Een paar jaar geleden dacht ik er net zo over als jij nu, maar ik heb ondertussen mijn mening herzien.

 

Hoe meer groene stroom ik op het net zet, hoe minder grijze stroom er moet geproduceert worden (zo zou het toch moeten)

Daar draait het uiteindelijk toch allemaal om!!!

Bovendien zijn mijn panelen WEL goed georiënteerd, en zijn ze NIET beschaduwd, waardoor ik er maximale productie uithaal (in tegenstelling tot vele anderen)

 

Ik rijd ook met een elektrische scooter, maar die dingen verbruiken nauwelijks stroom (4Kwh/100 km) ... de korte afstanden doe ik met de fiets.

 

Het enige wat ik mij afvraag is wie er beter van wordt als we op grote schaal gratis stroom op het net zouden zetten ...

Deze stroom word wel verkocht, maar moet  niet door de reguliere producenten op het net gezet worden.

 

Je zou de mogelijkheid moeten hebben om die negatieve Kwh aan één bepaalde producent toe te kennen (ecopower bvb) zodat die er dan wel iets aan heeft.

 

De gedachte dat elektrabel beter zou worden van mijn groene stroom maakt mij een beetje misselijk ... voor de rest voel ik mij prima bij dit systeem.

 

Dirk

Dirk,

het enige grote probleem is dat, als je eens een jaar wat minder teruggeeft omdat de zon minder scheen, je wél het verschil moet betalen als verbruik Dàt is mijn grote frustratie. Ik produceer slecht een beetje teveel en van het "gratis"  teruggegeven lig ik ook niet van wakker.

Ik kan het echter niet hebben dat ik moet betalen op het verschil omdat ik minder teruggeef.

Ecopower is een optie die ik verder ga bekijken, voor de rest weet ik het nog niet.

Alvast allemaal bedankt voor jullie antwoorden en meningen,

 

Johan 

Voor dat "schenken" bestaat geen regeling. Dat gebeurt automatisch als je teller terugdraait... 
Je kan het natuurlijk wel in emmertjes doen en aan de deur gaan afgeven :-)

Beste Johan,

Ik versta het verhaal over Uw Electrabel aanrekening niet goed.

Het eerste jaar had U geen volledig jaar zonne-energie productie. Electrabel geeft bij jaarafrekening het bedrag dat U teveel aan maandelijkse voorschotten had betaald, teruggestort.

Uw voorschotten voor het huidig jaar zijn aangepast , dus verlaagd, de verlaging komt overeen met Uw zonne-energie productie van vorig jaar.

Als je in huidig jaar, minder zonne-energie productie zult hebben, dan zul je natuurlijk moeten bijpassen, want voorschotten zijn niet hoog genoeg.

Dat is anders als je dit jaar meer zonne-energie productie zult hebben dan totaal verbruik. Je verbruik over deze jaarperiode zal  NUL zijn, e betaalt dus enkel de vaste rechten. Of je nu meer of minder onder nul gaat, dat maakt toch niet uit!

(mischien begrijp ik het niet, omdat ik geen Electrabel klant ben )

Het is eigenlijk héél simpel.

1. Ik betaal géén voorschot (al moet ik dit elk jaar opnieuw vragen).

2 Ik heb sinds mijn installatie nog niets verbruikt (nieuwe teller sond op 00007 en ik ben er nog nooit boven geweest

3. De teruggave is variabel m.a.w. he tene jaar geef ik meer terug dan het andere, afhankelijk van de aangemaakte stroom.

Het is op dàt verschil dat de factuur berekend wordt.

Dus als ik vorig jaar op 9900100 sta en dit jaar op 9900200 heb ik zogezegd 100 Kwh minder teruggegeven  = "verbruikt" en worden die gefactureerd.

Logisch...?

Altijd 0 ingeven is geen optie omdat Eandis 2 jaarlijks de effectieve meterstand komt controleren.

Daarom mijn vraag om ecologisch en rendabel méér stroom te verbruiken of om een alternatieve leverancier waar dit niet he geval is (waarvan ik ondertussen wéét dat die niet bestaat).

Daarom mijn vraag voor een boiler met warmtepomp: minimaal verbuik van electriciteit, maximaal rendement.

Zolang je meer op het net zet dan afneemt ( op jaarbasis ) zal de teller blijven achteruit gaan. Dus als je vorig jaar op 9900100 stond, dan zal je 1 jaar verder bij meteropname op 99899600 staan, en het verbruik over dat jaar dus weer NUL zijn.

Als je inderdaad op 9900200 uitkomt, dan heb je effectief over dit jaar 100 kW verbruikt, en moet je die bijbetalen.

 Indien u een gazon heeft kan een accu grasmaaier misschien een kleine helper zijn. al weet ik niet hoeveel dit verbruikt. Of een robot grasmaaier. 
ook electrische (bak)fiets kan misscien een deel van je overshot oplossen. 
 

Maar zou het geen oplossing zijn om de particulieren (en ev. enleke bedrijven) die zonne panelen hebben of andere hernieuwbare energie produceren te groeperen in een vereniging die de tegenhanger wordt van groeps aankoop. Namelijk gezalemijk de geproduceerde electrieciteit verkopen?

groeten steven

veel succes

 

 da's inderdaad ook een goed idee, en elektriciteit uitdelen aan de buren via een verlengkabel is ook goed voor de sociale cohesie, zeker aan die geen overcapaciteit hebben of helemaal geen panelen. Verkopen mag niet zomaar, dacht ik toch, zelfs inden het niet via openbaar domein loopt.