isolatie hellend dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heb al het een en ander aan het zoeken geweest in het forum maar zonder bevredigend resultaat. Ik zou graag het hellend dak boven de badkamer isoleren. Dak is ongeveer 1 meter hoog is en 3 meter breed. Kepertjes zijn 6cm hoog. Het onderdak is een soort doek dat sterk op delta maxx trekt, ik vermoed dat het een wit produkt is want ik niet direct een merk terug vinden. Is deze doek dampopen? En met wat isoleer ik het beste? Zachte isolatie tussen de kepers en harde er onder of haakse kepers slaan en daartussen nog eens zachte isolatie aanbrengen. En wat voor dampscherm/rem is er dan nodig voor een badkamer?

Reacties

Er zijn verschillende oplossingen. Probeer dampopen te werken.
Als je het zelf wilt doen, is het het handigst met zachte isolatieplaten.
6cm kepers, dan zou je 6cm isvovlas kunnen steken.
Op die kepers zet je geschrankt andere kepers of latten en plaats daartussen nog eens isovlas met gewenste dikte (afhankelijk van de ruimte)
Damprem intello (zou toch het beste moeten zijn) en aftapen met tescon tape.
Althans, zo heb ik het gedaan. Ik vond het een aangename werkwijze en ben tevreden over het resultaat. Ik heb 8cm isovlas tussen kepers en 12cm isovlas tussen kader van voligeplanken overlappend om koudebruggen te minimaliseren.
 

Probeer wel te achterhalen of het onderdak dampopen is. Zie je kleine perforaties in het doek? Of staat er ergens een naam/type op?

Een andere handige en vooral zeer goedkope manier is je dak uitdikken met triplex en panlatjes (kostprijs +/- €0,75/lm):

https://plus.google.com/photos/100507042440597613916/albums/56830626143…

Dag Robin,

interessant systeem. Hoe zie je de verdere afwerking? Zijn de panlatten voldoende om bvb. Fermacell-platen te dragen?

mvg

Rik

Inderdaad een handige oplossing, hoe dik pak je die triplex/multiplex?  En de panlat onderaan is voor het bevestigen van damprem?

Ik zie inderdaad kleine speldeprikken in de doek, het gelijkt op vario KM duplex van isover maar dan dikker.  Vlas is een mogelijkheid maar is niet overal verkrijgbaar, ergens een suggestie ten noorden van Antwerpen?

Ik kocht mijn vlas bij bio-home (kamp C Westerlo) en het is ook verkrijgbaar bij Ecomat (Zoersel).

Op de panlatten heb ik een damprem geniet en daarop latten gevezen (om de +/- 30 cm). Daarna laten volblazen met isolatie. Je kan uiteraard ervoor kiezen om dit vol te stoppen met andere isolatie (al raad ik voor een hellend dak toch warmtebufferende isolatie aan; bv. papiervlokken, houtwolvlokken...).

Die triplex is een 5-tal mm dik. En de panlatten zijn zeker stevig genoeg. De totale dikte van mijn isolatie is nu 24-26 cm.

Hetgeen dat onder het dak staat is enkel de badkamer en plaats met boiler, cv en wasmachine.  Dus niet echt een leefruimte waarvoor een warmtebufferende isolatie nodig is.  Om eventueel toch een of andere vlokken in te blazen moet de buitenkant van het dak afgesloten zijn, dan is het misschien best de isolatieplaten van de muurisolatie tot aan het onderdak te laten aansluiten?  Ik ben overtuigd van uw systeem dat eigenlijk zeer eenvoudig is maar een prijs van 0.75€/lopende meter daar kom ik bijlange niet aan.  Als ik gan voor papiervlokken, ik neem aan dat de schouw die er door steekt omwikkelt moet zijn met een andere isolatie die de hoge temperaturen aan kan want ik zit met een hoogrendementsketel.

Had er even niet op gelet dat je onderdak met folie is. Dat is inderdaad niet ideaal voor vlokken (er zit nogal wat druk op hé).

Wat bedoel je met ik kom niet aan die prijs? Is het duurder, goedkoper?

In ieder geval zullen vlokken goedkoper zijn dan vlas of hennep (zeker als je zelf je vlas of hennep zou plaatsen, aangezien voor vlokken je 6% BTW hebt).

Ik betaalde volgende:
Panlatten: €0,25/lm
Triplex: €4,19/m2 => 12,78/plaat => 2,56/strook (plaat is 1,22m breed => 5 stroken van 24 cm x 2,5m) => 1,02/lm
=> Totaal = 1,27 * 1,21 = €1,54/lm

Ik had me dus inderdaad nogal misrekend (had ergens iets gemist met aantal m2 voor de triplex in een vorige berekening).
Maar zelfs dat is nog maar een fractie van de kostprijs van een T-profiel.