gaswandcondensatieketel raakt oververhit, installateur adviseert bypass?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Ik heb een vrij krachtige gaswandconsensatieketel (Weishaupt WTC-60A), voor warmte en warm water voor 3 appartementen.

De laatste tijd springt deze vaak op 'veiligheid' met de melding dat de keteltemperatuur te hoog is. Volgens de documentatie ligt dit aan te weinig keteldoorstroming.

Nu dacht ik dat een modulerende ketel (in dit geval naar het schijnt geen 'traploos modulerende ketel') toch verstandig genoeg is om zijn temperatuur bij te regelen naar gelang de vraag. Maar de installateur beweert dat er een bypass moet geïnstalleerd worden over de pomp. Nochtans is het het eerste jaar (ketel is minder dan 4 jaar oud) dat dit probleem zich zo fel voordoet.

Ik vind het sowieso al bizar dat in de zomer de chauffage-functie nog aanstaat, maar dat heb je blijkbaar met buitenvoelers (plotse temperatuurdrop van afgelopen dagen). Zo eco lijken me buitenvoelers dus niet.

Heeft mijn installateur gelijk volgens jullie?

Reacties

guy

kan best zijn.  dat soort ketels heeft meestal maar een paar liter waterinhoud, en is dus op enkele seconden warm.  en geen enkele regeling reageert zo snel dat ze dat kan opvangen.  en dus moet je zorgen voor voldoende dooerstroming door een bypass, evenwichtsfles of wat de fabrikant voorschrijft.

een weersafhankelijke regeling werkt perfect, maar op het eind van het stookseizoen moet je de verwarmingsfunctie handmatig afzetten.  de regeling stuurt de ketel i.f.v. de buitent°, als die 's nachts even naar beneden duikt, is het niet meer dan normaal dat de ketel terug opstart.

 

of vuilfilter ( als die er al tussen staat ) die aan het vervuilen is ...

Dezelfde vraag op ander forum ...

 

http://bouwinfo.be/forum/threads/178550-Condensatieketel-oververhit-installateur-wil-oplossen-met-bypass

 

 

 

Alvast bedankt voor deze commentaar. De ketel is wel goed onderhouden, dus aan het vuil zal het niet liggen, maar ik ben tenminste al opgelucht dat het niet abnormaal is. Ik hoop dat ik manueel kan overschakelen naar 'zomerstand', want lijkt me niet zo evident met zo'n buitensensor (de aansluiting hiervan lijkt de manuele setting niet meer mogelijk te maken, dus dat betekent dat ik wellicht ga moeten spelen met de omschakeltemperatuur e.d. wat nogal vervelend is).

 

Beste groeten

nee, het is niet normaal, een goede installatie moet de nodige voorzieningen hebben om oververhitting te vermijden!

de meeste regelingen hbeben toch een stand waarmee je d everwarming kan uitschakelen, meestal met een eenvoudige druk op de knop.