Schimmel na spouw-isolate

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Twee jaar geleden lieten we onze spouw isoleren met pur-schuim - in combinatie met het zandstralen, heropvoegen en hydrofuge van onze gevel.
Nu zitten we met grote vlakken schimmel op de westelijke muur en een doordringende schimmelgeur in een andere ruimte waar ik langs de binnenzijde geïsoleerd heb.

De firma die geïsoleerd heeft schrijft dit toe aan een ontoereikende hydrofuge. Zij op hun beurt menen dat de isolatie niet degelijk geplaatst is en zorgt voor condensatie in de spouw.

Wie weet raad?

Gr

Hans

Reacties

't is altijd gevaarlijk op zoiets te reageren, omdat ik niet alle details ken.

ontoereikende hydrofuge, dan zouik zeggen, die weet niet wat ie zegt.  misschien is de hydrofuge net de oorzaak, als deze te dampdicht is.

hoe dan ook ik zou met 90% zekerheid durven beweren dat het vocht van binnen is, niet van buiten.  het is de warme lucht uit de woning die onderweg in de muur condenseert, dat kan zijn door een gebrekkige dampdichting langs binnen, of koudebruggen in de isolatie.  koudebruggen zijn meestal redelijk makkelijk op te sporen met IR.  maar dan moet er wel voldoende t°-verschil zijn tussen binnen en buiten, en dat is in dit seizoen niet voor de hand liggend.

je hebt zelf langs de binnenzijde geïsoleerd zeg je, waarmee en hoe is de opbouw?

hans d

 Het vreemde is dat we in de tien jaar dat we er wonen nooit schimmelvlekken op de muur hebben gehad. 

Twee jaar geleden dus laat ik de spouw isoleren en de gevel zandstalen, heropvoegen en nabehandelen tegen vocht. Bij isoleren van de spouw bleek dat er maar in één muur (de westelijke) een spouw aanwezig is en dat er hier en daar ook 'rommel' in zit. Volgens de firma kon dit geen kwaad - het volume dat niet werd ingespoten zou netjes van de rekening afgetrokken worden.

Omdat de spouwisolatie dus niet overal aanwezig is koos ik ervoor om langs binnen met 8 cm pur-plaat met pleisterplaat gyproc af te werken - beneden omdat dit net goed uitkwam met de totale renovatie van de keuken. In de keuken hangt nu een schimmelgeur, goed te ruiken via het stopcontact. De zichtbare muur zelf is schimmelvrij. De opbouw is daar 18 cm baksteen (buitenmuur) - 5 cm pur (spouw) - 5 cm baksteen - 8cm pur - pleisterplaat

Op het eerste verdiep - onze slaapkamer -  vertoont het pleisterwerk schimmelvlekken van boven tot beneden. Dit werd ondertussen verwijderd om daar ook langs de binnenzijde isoleren met 8 cm pur-plaat.

 

Ik lees dat koudebruggen in de spouw makkelijk op te sporen zijn. Maar hoe krijg ik ze dan weg?

 

alvast bedankt voor een antwoord

da's niet onlogisch, isoleren is minder eenvoudig dan het lijkt, daar komt wel een en ander bij te zien.

een muur vol rommel mag niet volgespoten worden, en de uitvoerder is een id....t, dat is om problemen vragen.  opsporen is een makkie, oplossen is een immens probleem en allicht niet zo goedkoop. 

isoleren langs binnen zal het probleem niet zomaar oplossen, dat kan het probleem nog verergeren.  in het algemeen kan ik zeggen dat je langs binnen niks anders kan doen dan aan de warme kant van de islatie een dampscherm aan te brengen, zodat het vocht niet meer in de constructie kan. maar dan moet je ook zien dat het vocht vanuit de woning niet op een andere manier achter de isolatie geraakt.

maar een gedegen oplossing dringt zich op, want een huis vol schimmelsporen is niet echt bevorderlijk voor de gezondheid.

 

Zit er geen (10 jaar) garantie op dit soort werken ?

Best had u uw muren gelaten zoals ze waren.

 

Nu een dampscherm langs binnen aanbrengen gaat het vocht in de verzadigde muur en isolatie helemaal opsluiten.

 

Een noodoplossing kan zijn:

- langs buiten isoleren met een dampopen materiaal en afwerken met een regendicht materiaal (geventileerde beplanking bijvoorbeeld)

- vervolgens de hele binnenisolatie terug afbreken.

-Nu is het dauwpunt niet meer in de muur (indien voldoende isolatie langs de buitenkant) en kan hij langzaam opdrogen.

-Na een jaar drogen terug een nieuwe kalkpleister opbrengen langs binnen, eventueel met een muurverwarmingsleiding ter hoogte van de plint (=indien de aansluiting van de vloer/muur een onoplosbare koudebrug blijft).

 

G

 

 

 Ik ben er ook vrij zeker van dat het vocht van binnen is maar 'k vind het dan wel raar dat die op een geisolleerde muur gaat condenseren. Een andere mogelijkheid is opstijgend vocht op de binnenmuur. Door de PUR kan dat nu niet meer drogen en kan je schimmel krijgen. Da's duidelijk het probleem als je vooral schimmel aan de onderkant van de muur hebt.

 

Mogelijks kan je ook een vochtinsijpelingsprobleem hebben langs boven. Dat kan ook voor schimmelende muren zorgen.

 

En uiteraard condensatie als je binnenmuren gaat isoleren zonder dampscherm te gebruiken... Als je 5cm PUR in de muur hebt en 8cm PUR binnen dan is je buitenmuur relatief koud en kan je daar condensatie krijgen.

 

En verder: ventileren! Een hoop schimmel problemen komt gewoon door gebrek aan ventilatie.

g

normaal wel, maar 't is altijd hetzelfde met garantie, je moet je recht halen, en dat is meestal niet zo makkelijk.

aangezien er blijkbaar pakken koudebruggen zitten en de zomer in aantocht is, en op voorwaarde dat het inderdaad condensvocht is, zie ik geen direct bezwaar tegen een dampscherm, tenzij het parament potdicht is. 

hans d

Wordt dan ook een gokje...

Of het parament is potdicht en dan droogt het niet.

Of het is nog een beetje open, maar dan kan het ook insijpeling van buitenaf zijn die de muur vult (West-kant)

18 cm voor buitenblad ...is ook geen normale opbouw. Zou daar vroeger al geen probleem van slagregen geweest zijn ? En het dunne binnenblad om die reden achteraf bijgeplaatst ? (blijkbaar enkel op de westmuur ...)

Een oud gebouw is nogal koel in de zomer. De damprichting keert dan ook naar binnen in dit seizoen (bij oude huizen met veel massa en koelte) ... en condenseert tegen de binnenisolatie. Dat helpt al niet erg voor het drogen ...

Capillair zou het naar buiten kunnen drogen als de zon eens goed op de muur staat te schijnen, maar in de vorm van water geraakt er misschien toch weer niet genoeg voorbij de gehydrofobeerde eindlaag ...

 

Werkelijk twee irreversibele zaken bij elkaar. Pur in de spouw en hydrofoberen...

Absurde toestanden. En dan haal je waarschijnlijk op papier nog goede U-waarden en kom je nog in aanmerking voor subsidies

 

Als buitenisolatie een optie is zou ik daar mee werken. Dat is de enige manier om het dauwpunt naar buiten te krijgen en eventueel nog tegen slagaregen te dichten.... .

Drogen zal het makkelijkst langs binnen zijn denk ik. Droogstoken of met een bouwdroger.

Op deze manier maar één keer en anders ben je het , bewust of onbewust, elke winter aan 't droogstoken.

 

G

 

 

G

buit§enisolatie is sowieso de veiligere oplossing, absoluut mee eens.  al de rest is inderdaad een beetje gokken, omdat je natuurlijk de juiste toestand niet kent. 

hydrofoberen op zich is niet zo'n probleem volgens mij , als ze een dampopen product hebben toegepast.  zeker als het parament een zachte baksteen is, heeft dat z'n voordelen.  mocht het toegepaste product echter een dampdichte film vormen, zit je pas echt goed in de miserie.