keuze SWW systeem en verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste, ik wil graag een advies inzake sanitair warm water en eventueel de keuze voor een zonneboiler.

Op dit moment zijn al gerealiseerd:

-zoldervloerisolatie 25cm glaswol

-keldervloerisolatie pur 8 cm -plaatsing zonnepanelen, 1500 kWH per jaar overschot

-huidig SWW en CV verwarming: oude mazoutketel.

Worden wsch. dit jaar nog gerealiseerd:

spouwmuur isoleren 6cm supafill knauf

-vervanging 25m2 oud type dub.begl. door 3d. begl.K=0.8 W/h.m in woonkamer & keuken en door dubbele beglazing K=1.1 W/h.m in slaapkamers.

-vervanging van mazoutketel door gascondensatieketel OF warmtepomp mits bijplaatsenradiatoren.

Op dit moment is er onvoldoende comfort inzake SWW: onvoldoende druk op de koudwaterleiding in keuken (deze wordt dus sowieso vervangen), lange wachttijd op warm water in de badkamer. De leidingen zijn uitgevoerd in dikke buis (+-halve duim).

De keuze gaat tussen:

-voor de keuken: elektrisch boilertje plaatsen dat gebruik maakt van 1500kWh 'gratis' elektr. van de zonnepanelen of plaatsen nieuwe kortere, dunnere leiding vanaf centraal warmwatervat (zonneboiler of gascondensatieketel)

-voor de badkamer: plaatsen van een nieuwe, dunnere warmwaterleiding met minder bochten zodat verlies aan water beperkt wordt OF

-plaatsing van een elektr. SWW boiler in de buurt van de badkamer met gebruik 1500kWH ‘gratis ‘ elektriciteit OF: plaatsen van een zonneboiler, gezien subsidies.

Van belang is dat mijn dak oost- of westgericht is en dat er maar 1 gebruiker van warm water is. Graag ontving ik een advies inzake isolatie, SWW(gascondensatie? elektr boiler? zonneboiler?) en ruimteverwarming (gascondensatie? warmtepomp?), fasering (wat eerst aan te pakken) aangezien ik aanvoel dat het belangrijk is het totaalplaatje te bekijken. Ecologie speelt een rol maar het moet ook betaalbaar blijven. Het is financieel gezien ook zonde om de 1500 kWH niet te verbruiken. Indien warmtepomp: welk systeem? Zoals u ziet, een hoop met elkaar verband houdende vragen. Met vriendelijke groet

Reacties

De grootste 'zonde' is hier het plaatsen van 1500 kWh overcapaciteit, ongetwijfeld ingegeven door de mager wordende maar nog altijd vette GSC-worst. Dankzij die overcapaciteit wordt niet alleen het netwerk instabieler waardoor netwerkbeheerders genoodzaakt worden de bijbehorende kosten door te berekenen aan al haar klanten, ook zet de GSC-hebberigheid aan tot onnodige vespilling van kostbare stroom zoals door het smijten met elektrische kacheltjes om toch vooral die gratis zomerstroom te verbruiken met vervuilende grijze stroom in de winter.

Ecologisch aan m'n hoela, dit systeem resulteert gewoon in een hoger stroomverbruik en onnodig verbruik van fossiele brandstoffen...

Volledig akkoord en hopelijk bij deze ook einde discussie (is hier al teveel gevoerd).

Een vraagje aan Elisabeth: waar bevindt zich de badkamer (afvoer douche)? Gelijkvloers, verdieping? Boven garagage/berging of boven woonruimte.

Er bestaan ook condenserende mazoutketels (bijvoorbeeld Buderus). Voordeel: je hoeft geen gasaansluiting te betalen (kostplaatje loopt vaak op). Als je dit combineert met een (grote) boiler op lage temperatuur, dan heb je het beste rendement en kan je er later misschien nog zonnecollectoren op aansluiten, moest je verbruik toenemen (meerdere verbruikers).

Ecologie speelt een rol maar het moet ook betaalbaar blijven.

 

Als je de kosten laag wilt houden EN toch zoveel mogelijk het milieu wilt sparen EN je wilt je 'gratis' zomerstroom graag verbruiken in de winter dan zou ik je aanraden om een kleine elektrische boiler te nemen EN een spaardouchekop te kiezen EN kort te douchen.

Als het inderdaad voor 1 persoon is, zal dit de goedkoopste oplossing zijn voor SWW. Maar wat doe je met de CV? Blijft die misschien behouden? Zoniet, dan zou ik toch opteren voor of een warmtepomp (zal toch sowieso beter scoren dan een puur elektrische boiler) of condenserende mazoutketel (al ben ik geen voorstander van fossiel).

Een warmtepomp in een woning met 6cm glaswol in de gevels... dat wordt een flinke pomp.

Vandaar mijn voorstel om de mazoutketel te vervangen. Ik heb liever 1 installatie, dan meerdere verschillende.