Ventilatie met by-pass : Sentinel Kinetic Plus

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn situatie is de volgende :
Ik heb een ventilatietoestel met wtw : Vent-Axia, Sentinel Kinetic Plus. Aan de 'inlaat' heb ik een aww. (Terra-Air-Home)
Met het warme weer van de voorbije dagen had ik toch gehoopt een lichte koeling te kunnen hebben, maar ik heb het volgende gemerkt :
Met bypass aan (kan ik op het display zien) en snelheid op 50% krijg ik de volgende resultaten :
1)verse lucht door aww naar toestel : 14°C
2)verse lucht van toestel naar de binnenruimte : 19°C
3)afgezogen lucht naar het toestel : 22°C (à 23°C)
4)afgezogen lucht van toestel naar buiten : 20°C
Is dit normaal? Nu had ik toch gedacht dat in geval 2) ik ongeveer 14°C zou mogen verwachten en in geval 4) ongeveer 22°C. Kan het zijn dat er iets met mijn toestel mis is?

Reacties

 

 

Daar is toch iets speciaals mee. Voor eenzelfde hoeveelheid lucht langs de AWW en naar de uitlaat naar buiten zou men een behoud van energie moeten hebben. Men zou dus verwachten dat de binnenkomende lucht evenveel gaat opwarmen als de uitstromende lucht gaat afkoelen, door onrechtstreekse warmteverliezen in de wtw Dat wil zeggen dat er teveel warmteuitwisseling is op de weg van de monding van de AWW naar de ingang van de wtw. Zijn deze buizen geïsoleerd? Kan het huis profiteren van deze bijkomende afkoeling, of zitten deze buizen afgesloten van het huis zelf? Als ge uw temperatuursmeting van de AWW gedaan hebt aan de ingang van de wtw, dan scheelt er toch iets anders.

@hvh

Ben je heel zeker dan de bypass open staat? Normaal gezien zou de temp 1 = 2  en 3 = 4 moeten zijn.

@pierre : er is een behoud van energie, maar helemaal geen behoud van temperatuur. Vochtige binnenlucht afkoelen vraagt veel mee energie dan koude lucht opwarmen. Dit is zo omdat de vochtige binnentlucht condenseert, wat super veel energie vraagt

eddy

 

@hvh nu ik er aan denk: stel dat 95 % van de lucht door de bypass gaat en 5 % door de wisselaar, en stel dat de thermometers juist voor en achter de wisselaar staan,  daar waar de 95% bypass lucht nog niet gemengd is met de 5 % wisselaar lucht...

 @pfft

Ik zou inderdaad ook denken dat 1=2 en 3=4 zou moeten zijn. 

Volgens het display staat de bypass open, maar ik ben niet zeker of dit volledig zo is.

Als de bypass gesloten is dan is de temperatuur van het toeste naar de kamers een 2-tal graden hoger.

De temperaturen heb ik gemeten op de galva-buizen, zo dicht mogelijk bij het toestel. (PT1000 in een stuk isolatie gestoken, maar zodanig dat deze het metaal van de buis kon raken. (dus aan 1 kant open en de sensor 'verzonken') Dan de boel aan de buis getaped en wachten op een stabiele temperatuur. Telkens heb ik de zelfde sensor+isolatie gebruikt.

Het is misschien niet de perfecte manier van meten, maar ver zal ik er toch niet van zitten. (beter is in de luchtstroom te meten,maar dat zou nogal omslachtig worden)

inderdaad, behoud van energie, en dat zal ook wel kloppen.  maar een paar zaken mag je niet vergeten:

geen enkel toestel is perfect dicht, meer dan 5% interne lek is geen uitzondering

de meeste toestellen hebben geen 100% bypass

wat je meting betreft, maak gewoon een klein gaatje in de buis en hang de sensor in de luchtstroom, zo doe ik dat en dan meet je juist.  lijkt mij toch niet zo omslachtig

eigenlijk mag je jezelf gelukkig prijzen, want als je 14° naar binnen zou blazen, zou je zonder twijfel een hoop condens in de buizen krijgen met alle mogelijke miserie vandien.

en nog eens, een AWW of BWW is niet bedoeld om de woning te koelen, maar om de warme buitenlucht af te koelen zodat deze niet bijdraagt tot verdere opwarming van het huis.  en in zoverre is het effect dus relatief beperkt.

 

 

Beste Hans

kan lucht van 14 graden condenseren wanneer je deze in een warm huis/buizen  binnenblaast? Lucht die opwarmt kan toch nooit condenseren?

eddy

eddy

sorry, schrijffoutje. niet de lucht in de buis, de lucht rondom de buis.  tenzij je ze allemaal geïsoleerd hebt en een degelijk dampscherm hebt aangebracht.  en ik kan je verzekeren dat het water van de buis kan lopen in zo'n geval.  zelfde effect zie je  overigens ook bij b.v. koudwaterleidingen in de zomer.

Beste

je moet eens proberen de aansluit draden naar de pt1000 ook tegen de buis te houden, en boven op de draden en de pt1000 een beetje isolatie aan te brengen. Ik  heb al ondervonden dat de pt100 eerder  de temperatuur van de aansluit draden meet dan van de lucht er rond

eddy

ps kun je het toestel niet openschroeven om te zien of de klep echt toe is?

 

 

Ik had beter een nacht hierover geslapen alvorens een snel antwoord te geven. Er zijn twee fenomenen die gelijktijdig optreden: toch warmteuitwisseling in het apparaat, ondanks de by-pass. En gelijk aangehaald is zulk apparaat, zeker in bij-pass, niet luchtdicht. Een deel van de afgezogen warme lucht komt in de ingeblazen lucht terecht.

 

Voor het eerste gedeelte moet de enthalpie gerlijk blijven. Gelijk gezegd oefent de vochtigheidsgraad hier enige invloed uit. Voor lagere temperaturen is dit verwaarloosbaar. Voor hogere temperaturen van 25° en hogere vochtigheidsgraden wordt dat wel belangrijker maar toch nog eerder beperkt.

 

Als het eerste gedeelte berekend is zou men vanuit het verschil moeten kunnen berekenen hoeveel lekken er zouden zijn Ik ga me daar niet aan wagen, des te meer omdat er gegevens mankeren: welke is de buitentemperatuur en vochtigheidsgraad? Als de buitenlucht bijvoorbeeld 24° warm met een vochtigheidsgraad van 50%, en deze lucht koelt in de AWW af tot 14°, dan stijgt de vochtigheidsgraad tot ongeveer 95%, er zou dus juist geen condensatie binnen in de buis zijn. Voor een hogere buitentemperatuur en/of een hogere vochtigheidsgraad is de kans dus groot dat er wel inwendige condensatie verschijnt.

ja, en bij 25° ligt de RV meestal een stuk boven de 60°.

Dag HVH en co,

ik heb recent ook een Sentinel Kinetic Plus met 100% bypass laten installeren, en heb een gelijkaardige vaststelling gedaan (nog voor ik ben beginnen googlen en de post op dit forum vond).

 

Omdat ik ook het gevoel had dat de ingeblazen lucht niet echt koud had, heb ik het toestel opengevezen en een temperatuursmeting gedaan in het toestel zelf (dit om  het effect van opwarming/afkoeling via de metalen buizen uit te sluiten). Bij ons draait het toestel op 30% en ook ik zie op de display (en hoor) dat de bypass effectief aanslaat (de warmterecuperatie afslaat) eens de binnentemperatuur te hoog wordt.

 

Ik meet de volgende temperaturen:

1) verse lucht van buiten naar toestel: 13 graden

2) verse lucht van toestel naar binnen: 19 graden

3) afgezogen lucht van binnen naar het toestel: 23 graden

4) afgezogen lucht van toestel naar buiten: niet gemeten

 

Tegen dat de lucht van 19 graden in de living komt, is hij al verder opgewarmd tot boven de 20 graden, dus bye-bye afkoel-effect, zelfs wanneer het buiten fris is (nl 13 graden)!!!

 

Het verbaast me toch echt dat temperatuur (1) en (2) zo verschillend zijn, en dit terwijl er 100% byoass wordt beloofd. Het toestel hangt bovendien in een kelder met een temperatuur van rond de 14 graden, dus daar kan het al niet aan liggen.

 

@HVH: heb jij inmiddels al meer info rond dit potentiele probleem?

 

Kan iemand dit verklaren? Is de term "100% bypass" boerebedrog, of zou dit een probleem zijn met dit type ventilatiesysteem? Iemand anders metingen gedaan met een ander type systeem?

 

Thx,

Kirko

 Dag Kirko,

Ik weet inderdaad al meer.

Na nogal wat gemail had ik eindelijk een deftig antwoord van de invoerder gekregen (Ventilair). Deze gaf mij dan enkele tips om de bypass daadwerkelijk op de werking t e kunnen controleren. Indien ge mij uw email-adres mailt kan ik u wat info mailen.

Het gaat er om dat die bypass eigenlijk met lamellen werkt. Bij mijn test bleken deze niet goed te sluiten waardoor er nog te veel lucht door de warmtewisselaar ging.

Maandag komt er en technieker van Ventilair om meer dan waarschijnlijk mijn diagnose te bevestigen en een nieuwe bypass er in te steken.  Dus volgende week kan ik meer vertellen en ik hoop dan ook dat de bypass effectief is en niet iets voor de schone schijn.

Hallo,

Wij hebben een Vallox 150SE met interne water batterij aangesloten met bodemwisselaar en naverwarmingsbatterij op CV. Ik heb mij ook al afgevraagd hoe het mogelijk is dat de temperatuur die afgeblazen wordt zoveel afkoelt terwijl deze via bypass afgeblazen wordt en aanvoertemperatuur 4°C opwarmd met bypass open (deze gaat wel door de WTW) en dit bij alle snelheden?

Deze morgen met bypass open 14-->18 en 21-->17 met bypass toe 14-->20 en 21-->17 ??

Heb bypass al nagezien en sluit op het eerste zicht goed af?

Is er iemand die dit fenomeen niet heeft op zijn balansventilatie van Vallox of ander merk? Zoals de pulsie ventilator de lucht bij free-cooling (bypass 100% open) altijd enkele graden opwarmd, zou dit bij de extractie ook het geval moeten zijn. Maw de temperatuur van de afblaas van de unit zou minstens gelijk moeten zijn aan deze van de afzuig uit de woning maar zeker niet lager? 

 Dag Kirko,

Ze zijn vandaag geweest, netjes op afspraak (ook een half uurtje op voorhand nog eens naar mij gebeld) en met een bypass-module. Dus de afspraken zijn nagekomen. Toen de technieker de bypass van de verpakking ontdeed vroeg ik toch om hem eerst op voorhand te testen alvorens hem in te bouwen. Deze had het zelfde probleem als die in mijn toestel. De 2de bypass dit de technieker meehad vertoonde ook dat probleem. (niet goed sluiten)

Wordt nog vervolgd dus.

Dag HVH,

 

Bedankt voor de update. Straf dat ook die bypass het probleem vertoonde! Voorpelt niet veel goeds, vind ik.

 

In het beste geval betekent dit volgens mij dat ze bij Vent Axia een serieus productieprobleem hebben. In het slechtste geval zal dit voor ons eindigen met een bummer, nl. dat men zegt dat dit toch "normaal" is, en dat we met onze huidige bypass blijven zitten.

 

Ik ben alvast benieuwd naar het vervolg!

 

Kirko.

ik zou hier ook nog even op willen reageren. Ben je zeker dat het toestel correct is aangesloten? Misschien ben je de afgezogen lucht gewoon terug je huis aan het inblazen.

 

ik ben momenteel ook bezig met het aansluiten van zo een toestel. Ik heb gemerkt dat er in de handleiding andere informatie staat dan op het toestel zelf.  Volgens de handleiding moeten aan de rechterzijde de afvoer en toevoer van de buitenlucht zitten. Maar volgens de stickers die op het toestel hangen is dit niet zo. Ik heb het toestel in een winkel ook zien staan en daar hangen de stickers op dezelfde manier op het toestel, zeer vreemd.

 

Heb je dit ook gemerkt? hoe is de jouwe aangesloten? Want ik kan eigenlijk niet verder met mijn installatie door dit probleem.

Dag Stella52,

 

ik denk wel dat de installatie correct is gebeurd bij ons. Heb de installatie trouwens niet zelf gedaan, en heb wel vertrouwen in onze installateur. In ons geval (Sentinel Kinetic Plus) zit de af- en aanvoer aan de rechterkant van het toestel, zoals ook hier beschreven staat:

http://www.ventilair.be/Repository/SentinelKinetic/SentinelKinetic_BENL_2012.pdf

 

De twee buizen die rechts vertrekken gaan effectief naar buiten. Er hangen ook stickertjes op ons toestel die hetzelfde aangeven.

 

Zou je niet best eens contact opnemen met de leverancier van jouw systeem en hem confronteren met het vastgestelde verschil tussen documentatie en de stickers? Of eventueel in het toestel voelen hoe de luchtstromen bewegen? 

 

Mocht je nog vragen hebben, contacteer me gerust.

 

Mvg,

Kirko

Dag Stella,

 

Ik ben toch zeker van de aansluiting.

Ter info :

-rechts achteraan de lucht naar buiten

-rechts vooraan de verse lucht van buiten

-links achteraan de afgezogen lucht naar het toestel

-links vooraan de verse lucht van het oestel naar de binnenruimte

Zelf heb ik het probleem ontdekt door temperaturen te meten.

 

Kijk misschien best eens in de handleiding. Het is namelijk mogelijk dat het toestel bij u 'omgekeerd' is ingebouwd : dat kan gunstiger uitkomen met de aansluitingen van de buizen. Het display wordt dan van kant gewisseld, maar als de stickertjes niet aangepast worden staan die dus nog op de 'oude stand'.

 

Ik heb wel de indruk dat de invoerder in België het probleem ernstig neemt en dit naar de fabrikant heeft doorgespeeld. Hopelijk weet ik tegen de lente meer.

Ze vertelden wel dat de fabrikant hun toestellen testen volgens de norm 'EN 13141-7', maar zelf beschikt de invoerder niet over dit document. Dus ik kan ook niet nagaan of de dichtheid van de bypass hier überhaupt getest wordt.

Is er hier iemand op het forum die dit weet?

Ok, bedankt voor de info. Ik zal de stickers op het toestel negeren en de handleiding volgen :)

 

Bij deze wil ik mijn vraag eens herhalen : Is er hier iemand op het forum die aan deze norm (EN 13141-7) kan geraken? Ik vermoed dat deze norm wel ergens in passief-huis-middens moet circuleren.