multiplex dampdicht of dampopen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij een dampopen HSB-wandopbouw wil ik de binnenkant afwerken met mooi licht populierenmultiplex.
Als damprem en uitstijving van de HSB-constructie wil ik OSB gebruiken. (en dan naar buiten toe dampopen)
Mijn vraag is: als ik naast de OSB ook nog multiplex toepas als binnenafwerking (9mm), is dit samen dan nog wel genoeg dampopen? Of moet ik iets verzinnen dat m'n multiplex tegelijkertijd als uitstijving dient, en dan het OSB weglaten?

(trouwens, als Nederlander ben ik zeer dankbaar dat ik bij m'n vakkundige zuiderburen op het gebied van bouwecologie terecht kan met dit soort vragen)

Reacties

ik geloof dat een multilplex aanzien kan worden als damdicht... de verschillende laagjes in de plaat worden immers bijeengehouden door lijm ...

je kan best navragen bij de fabrikant zelf voor de dampdichtheid van de plaat

 

niet vergeten dat je waarschijnlijk kleine voegen zal hebben tussen aansluiting van 2 mulitplex platen. Als je die niet dicht met tape zal je daar sowieso een dampopen voeg hebben.

 @Niels,

 

De binnenzijde moet dampdicht zijn, aangezien dit de warme zijde van je isolatie is, dus dat is toch geen enkel probleem dat dit, in combinatie met je OSB, dampdicht zou worden. Het is de buitenzijde van je constructie die dampopen moet zijn, of alleszins "dampopener" (als dat woord al bestaat) dan de binnenafwerking.

Denk met de lijmlagen in multiplex, dat dit zowiezo ook wel redelijk dampdicht is, maar dat geeft op de de door jouw aangegeven plaats dus helemaal niet, integendeel.

 in hoeverre kan men OSB als dampopoen beschouwen??? (ik moet het plaaatsen in platdakconstructie als ondefrplaat)

carol

niet voldoende dampopen, maar dat maakt niet veel uit, aangezien je dakdichting waarschijnlijk nog dichter is dan OSB.  hangt natuurlijk ook een beetje van de totale opbouw af, en die is me niet bekend.

inderdaad maakt dit niet zoveel uit, Hans, het was eerder voor een vollediger begrip en inleven in het materialengebruik dat ik deze vraag stelde.
Want inderdaad gaat een dakdiching in roofing of in EPDM zo goed als totale dampsper gelden, en een plat dak ademt naar binnen toe zijn teveel aan dampvocht uit tijdens de zomermaanden....

Ik heb meerdere dakstructuren die op verschillende niveau's liggen. Om me het typwerk hier kort te houden, verwijs ik naar www.ecobouwers.be/klimaathuis-9 bij wandopbouw/materialen (ik actualiseer reglmatig dit profiel en de foto's)

dat hele verhaal van naar binnen verdampen moet je met een flinhke schep zout nemen hoor.  sommige dampremmen zijn zogenaamd vochtvariabel, maar dan moeten ze wel kunnen "voelen" dat het buiten warm is.  en met groendaken of ook dik geïsoleerde daken, zeker met natuurlijke isolatiemateralen (grote warmteopslagcapaciteit) is dat nauwelijks nog het geval vrees ik.  op de voorlaatste "holzbau conferentie" werd daar niet veel waarde aan gehacht.  ik zou bij een platdak dat dik geïsoleerrd is eerder neigen naar een goede damprem.

Ik ben ook nogal skeptisch, maar ik wou dit verhaal van naar binnen verdampen toch effe vermelden, zo hoor ik ook jouw opinie. Want ik heb maar mijn huis als ervaringsreferentie, jij al heel wat meer bouwervaring direct of indirect...

Isoproc raaddde voor mijn platdaksituatie aan om een damprem zoals roofing te gebruiken bovenop de OSB-platen dus onder 10cm resol (R=4,76)(meer cm kan niet wegens estetisch-technische redenen), en vermits ik nog 12cm minerale wol (R=3) tussen mijn draagbalken stop, raadde Isoproc toch een INTELLOdampscherm aan net onder het oud plaasterplafond met een afwerking van Gyproc of Fermacell.