Gasabsorptiewarmtepompen het overwegen waard ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Las vorige maand een artikel over gaswarmtempompen in "Ik ga bouwen".
Ik zit met een geklaseerde hoeve (volle buitenmuur) met geklaseerde gevel (langs buiten isoleren niet mogelijk), dak en vloer bovenverdieping wel geïssoleerd, ook dubbel glas voorzien.
Geen vloerverwarming, radiatoren op hoge temeratuur, geen plaats voor ventilatiekanalen.
Nu zou ik mijn 27j oude mazoutketel willen vervangen door een energiezuinigere oplossing. Op batibouw stuurden ze me steeds naar een HR ketel op mazout of gas. Nu las ik dat gasabsorptiewarmtepompen vb Robur redementen halen tot 165%, is dit dan niet de meest rendabele verwarming voor wie zoals mij vastzit aan hoge temperatuursverwarming? Of zijn er andere alternatieven, dan hoor ik ze graag.
PS ik weet dat er een post was hierover in 2006, maar in 6j is er reeds veel veranderd in de energiesector.

Reacties

Niemand een mening of tips ???

Kende dit niet maar op het eerste zicht hebben deze toestellen wel een redelijk hoog min. vermogen waardoor minder geschikt voor de standaard hedendaagse gezinswoningen. Kostprijs zal ook wel niet niks zijn, zeker als je begint met bufferboilers en dergelijke.

 

 

Wat wil dat zeggen: een rendement van 165 %? Is dat gelijk aan een COP van 1,65?  Dan zou ge uw broek hieraan scheuren.

 Voor woningen is er een beter alternatief: een Micro-WKK . Deze haalt ook een rendement van een 150%.  Maar ook hier is het probleem dat die een relatief groot vermogen vraagt.  Veelal niet geschikt daarom voor een moderne eengezinswoning.  Maar voor een bestaande woning of appartement zeker een optie.  

Walter 

Het rendement wordt uitgedrukt in vergelijking met klassieke verwarmingketel op mazout/gas.

klassiek model =theoretisch 100% (in praktijk 80-90%)

Hoog rendementsketels/condesatieketels halen 105-110% (in vgl met de klassieke)

De absorptiewarmtepompen op gas zouden dus 150-165% halen (in vgl met de klassieke/oude ketel)

Heb WKK's ook eens bekeken, maar werken deze niet op een sterligmotor ? dan vrees ik een beetje voor lawaai (en regelmatiger onderhoud). Volgens dat ik begrepen heb zou de gas absorptie warmtepomp deze nadelen niet hebben.