enthalpiewisselaar of niet bij WTW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo;

Ik ben overtuigd van het nut van een degelijke balansventilatie (oa de novus) maar twijfel nog of de extra kost van een enthalpiewisselaar echt nuttig is?

Heeft iemand hier ervaring mee?

Is er geen gevaar voor te vochtige lucht in de zomer of zijn alternatieven zoals na het douchen de badkamerdeur openen, planten zetten, was binnen drogen, geen dampkap aanzetten bij koken van water, schaaltjes zetten, … niet voldoende ?

 

alvast bedankt;

S.

 

Reacties

 

 

Bij een enthalpiewisserlaar (warmtewiel) wordt een gedeelte afgezogen lucht gerecycleerd, waardoor dat deel van het vocht binnen blijft. Bij de ventilatie van grote zalen wordt altijd een deel lucht gerecycleerd, want anders zou de opwarming van telkens nieuwe loucht teveel energie vergen, (tenzij ze daar nu ook warmtewisselaars inzetten).

 

Wij hebben nu een gewone wtw. In de praktijk blijft het debiet verse lucht beperkt, tenminste als het huis voldoende luchtdicht is. Zodoende wordt de geproduceerde vochtigheid niet zo snel afgevoerd. Zo blijft ook de hoeveelheid koude droge lucht beperkt, lucht waarvan tijdens het opwarmen de vochtigheidsgraad afneemt. We hebben op dat gebied geen problemen meer, vroeger wel.

de balansventilatie niet gebaseerd op het warmtewiel maar met een enigzins vochtdoorlatende warmtewisselaar (dan kan een beetje vochtigheid overgaan van uitgaande lucht naar inkomende lucht) zal wel een verschil maken voor de vochtigheid in de woning.

 

hoeveel verschil ..... kan je op voorhand weinig inschatten hé

ook of het uberhaupt nodig is is ook zo'n vraag ....

kris

ik had vroeger een systeem met vochtrecuperatie, en als je teveel ventileert maakt het geen bal uit, in de winter hadden wij met vochtterugwinning dikwijls minderr dan 30% RV.  als je een probleem van te droog hebt, is ofwel je debiet te groot (is bij ons het geval), of lekt je huis als een zeef.

ik heb om een aantal rden nu een "gewoon" systeem met tegenstroomwarmtewisslelaar staan, en ik merk geen verschil.  volgens mij is het vooral een verkooptruc.

Eén van de vele topics over ventilatie. In plaats van nog een nieuw topic te beginnen sluit ik me hier even aan.

Ik ben een fervent hater van droge lucht, waardoor we de keuze hebben gemaakt voor een strobalenwoning met geleemde binnenmuren, waarbij het leem een vochtregulerend effect heeft. Aangezien we nu eenmaal vastzitten aan een ventilatiesysteem - en dus de hevige schrik dat de luchtvochtigheid verstoord zal worden - zijn wij alvast gewonnen voor het idee van enthalpie...

Dantherm zou een volledig gereviseerde versie op de markt brengen (deze zomer ergens?), uiteraard is er Paul, en blijkt dat ook Samsung iets dergelijks heeft om eens een andere naam te noemen (ERV - geen warmtewiel maar diamantvorm). De keuze is nog niet gemaakt dus alle feedback over deze (helaas nog zeer nieuwe systemen in het geval van Dantherm en Samsung) is welkom.

Maar de hamvraag blijft inderdaad: werkt het of werkt het niet (of enkel in het koppeke) ? Of bepaalde toestellen al beter dan andere? En welk effect zou het leem kunnen hebben op de ventilatie of de ventilatie op de functie van het leem?

 Wij hebben een unit met warmtewiel (en vochttransport), en ik zou niets anders willen.

De luchtvochtigheid blijft binnen de 55-65%, winter of zomer, dag of nacht.

Behalve met de nachtkoeling aan, dan staat het warmtewiel stil en dus komt de soms zeer vochtige nachtlucht binnen.

Maar dat is een keuze die je dan kan maken, soms voelt een graadje warmer binnen aangenamer aan, met een lagere luchtvochtigheid...

Ik ben zelf zeer gevoelig aan droge winterlucht, vooral 's nachts. Plus we hebben een piano en een fortepiano, en die dingen zien serieus af van luchtvochtigheidschommelingen, en dan vooral van te droge lucht.

 

 

Scarvy,

 

Ik had het verkeerd voor bij mijn vorige tussenkomst over het warmrtewiel Dat komt als men op internet niet voldoende naar de basisprincipes zoekt van een ongekend systeem.

 

Op de site "Werkingsprincipe warmtewiel" vindt men de theoretische grondslag. Het gaat hiet wel over installaties op grote schaal voor bureaux, gekoppeld aan verwarming-afkoeling en bijkomende bevochtigingsinstallaties. (Energiebesparende installatiecomponenten, Jeroen Rietkerk, 29/01/2007, Universiteit van Eindhoven).

 

Van de drie soorten rotoren ziet de sorptierotor het interessantse uit. De alluminium plaatjes zijn hier bedekt met een chemisch product dat aan de warme kant meer condensatievocht kan adsorberen en dan terug kan afgeven als het wiel aan de zijde van de luchtingang komt. Er is zeker geen sprake van gewilde recirculatie, want men neemt zoveel mogelijk voorzorgen om alle lekken uit te schakelen.

 

Het is dus de condensatie van de vochtige warme lucht die in contact komt met de afgekoelde plaatjes die aan de basis ligt van de vochtoverbrenging van de warme naar de koude kant. Het is vanzelfsprekend dat dit fenomeen effectiever is als de warme uitgaande lucht vochtiger is.

 

Er zijn wel verschillende aanmerkingen:

 

-  de luchtweerstand in het wiel is eerder aan de hoge kant, hetgeen zich uit in een verhoogd elektriciteitsverbruik van de ventilatoren.

 

-  Het rendement van de overbrenging van de droge warmte is redelijk constant en schommelt rond 66% in de winter.

 

-  Het rendement van de overbrenging van de latente warmte is het hoogst bij de sorptierotor, en schommelt van 55 tot 60%. Er is echter geen garantie dat gedurende een Hollandse winter de relatieve vochtigheid binnenshuis nooit onder de 30% zou zakken.

 

-  Het gevaar van bevriezing blijft bestaan.

 

 

 Toch even nuanceren.

Bij ons is het warmtewiel ineens ook de fijnstoffilter, dus je hebt maar 1 keer de bijbehorende tegendruk.

Bovendien is het rendement blijkbaar hoger, volgens De fabrikant 95%...

Door de vochtuitwisseling is er geen condensafvoer nodig.

Ons record is -18 tijdens 1 nacht, en meermaals -12-15 gedurende meerdere nachten, geen bevriezing van de warmtewisselaar en wij hebben geen voorverwarming of andere maatregelen !

Yannick,

 

Hebt ge meer recente documentatie? Dit artikel stamt reeds uit 2007. Vooruitgang is er altijd, maar een maximaal rendement in de beste omstandigheden is hier nog niet noodzakelijk gelijk aan gemiddeld rendement. Het latent rendement hangt vooral af van de vochtigheidsgraad van de uitgaande lucht.

 

Dat de alluminiumplaatjes ook dienst doen als filter is handig meegenomen. Dan moet de uitstroom van de warme lucht, in tegenstroom met de koude en vuile ingaande lucht, wel voldoende effect hebben om de filter telkens terug proper te blazen.

 

In het artikel wordt gezegd dat er in grootschalige installaties 80 tot zelfs 145 Pa tegendruk zou ontstaan. Voor de ventilator is dit wel een hele opgave. Ik weet dus niet hoe het zit in kleinschalige installaties.

 

Bij -18°C buitentemperatuur en 95% rendement is het uitgesloten dat er geen bevriezing in het apparaat ontstaat. Dit ijs ontdooit misschien wel naargelang het wiel verder draait en er minder warmteuitwisseling ontstaat. In het artikel is goed uitgelegd hoe de drie zones in het wiel mee evolueren met de draaibeweging. De fabricant moet hier toch meer gegevens over hebben.