speksteenkachel luchtoevoer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

We staan op punt voor het aanschaffen van een speksteenkachel. We wensen de luchttoevoer van buiten te nemen.Verschillende dealers wijzen erop dat  externeluchtoevoer moet gebeuren via een buis van min. 160mm diameter. In ons huis is echter een buis van 110mm diameter voorzien (via vloerplaat naar de spouw,westen). Moet die buis echt diameter 160mm hebben? Zijn er mensen die externe luchttoevoer voorzien hebben met een diameter van 110mm? Graag jullie ervaringen? Indien enkel de binnenlucht genomen wordt dan vrees ik dat er een tochtgevoel gecreërd zal worden (indien het debiet  aan luchttoevoer tenminste voldoende zal zijn want het huis is vrij afgesloten). Graag jullie advies!

Reacties

 In principe moet de luchttoevoer minstens de schouwdiameter zijn of groter. 

 

Die bepaalde schouwdiameter is nodig om een X aantal m³ rookgassen per uur naar buiten te evacueren. Alles wat naar buiten gaat moet er lucht voor in de plaats komen. Als je dan een kleinere diameter luchtaanvoer hebt kan de toevoer afgeremd worden omdat het debiet van een kleinere buis anders is. Mogelijks zal je hierdoor een slechte verbranding kunnen krijgen.

 

Ik weet niet in hoeverre een speksteenkachel luchtdicht is maar het zou bijvoorbeeld wel kunnen dat de kachel het overgrote deel van buitenaf kan nemen via de 110 en ook een deel via de binnenlucht. Niet ideaal maar de luchtoevoer is hierdoor wel verzekerd.

 

Beste, bedankt voor uw commentaar.

Denkt u niet dat er een tochtgevoel gecreeërd zal worden indien de combinatie binnen/buiten luchttoevoer wordt toegepast? Ik veronderstel. Een dampkap/ventilatiesysteem kan de luchttoevoer via binnenlucht te niet doen.De schouw bestaat uit boiseaux potten, men zou hier een enkel/dubbelwandige buis in plaatsen (170/180mm). In uw commentaar lees ik " In principe moet de luchttoevoer minstens de schouwdiameter zijn of groter" , de schouwafvoer kleiner nemen is dit een optie?

Gezien de luchtoevoer via een buis is ingegoten in de vloerplaat, kan ik de diameter niet vergroten. De speksteenkachel neemt zijn lucht steeds van onderen aan, via de buitenmoer blijkt niet mogelijk te zijn. Ziet u andere mogelijkheden omde luchttoevoer van buiten te vergroten?

Ik vrees dat we onze droom-kachel kunnen opbergen :-( 

 Schouw verkleinen kan alléén maar als de fabrikant dat toelaat. Deze schrijft de diameter voor die de schouw moet zijn in functie van het vermogen van de kachel. Verkleinen kan zorgen voor slechte afgassing van de kachel en mag je dus niet zomaar doen.

 

Ik denk niet dat je echt een "tocht" gaat krijgen als de kachel zijn verbrandingslucht uit de kamer zal nemen, en/of gedeeltelijk van binnen en buiten via de buis 110. Uiteraard moet de weggeblazen verbrandingslucht vervangen worden door verse lucht. Als je niet in een luchtdichte woning woont zal dat geen probleem zijn denk ik.

 

Er moet wel opgelet worden met ventialtiesystemen en dampkappen. Dat kan je huis in onderdruk brengen en er voor zorgen dat de rook niet door de schouw gaat maar in uw woning gezogen wordt. Dat effect kan verstekt worden als de kachel zijn lucht niet van buitenaf kan nemen. Maar in uw geval is dat maar gedeeltelijk omdat je toch al een zekere aanzuig hebt van buitenaf. ik zou me niet teveel zorgen over maken.

 

Nu, ongetwijfeld zijn hier wel nog mensen op het forum dat een aanvoerbuis kleiner hebben dan hun afvoer...

Doorgaans is schouwaansluiting 150 voldoende voor de tulikivi kachels.

netto opening binnenluchtaanvoer ( opp. rechthoek ) van de kachels is ongeveer gelijk aan de netto opening buis van dia 110 ( opp. cirkel ) .... als je geen rooster op deze buis legt of je lucht rechtstreeks uit je (kruip)kelder zuigt zie ik niet dadelijk problemen ....

 

cinic,

Zie ook hier voor info luchttoevoer buiten : http://www.ecobouwers.be/forum/post/speksteenkachels-tulikivi-nunnauuni-0?page=109

vanaf post #3293

groeten

Bramcup,

In heel wat reacties stel ik vast dat de luchttoevoer van diameter160mm te groot is .Toch zou ik op een of andere manier zekerheid moeten verkrijgen ofdat de luchttoevoer van110mm voldoende zal zijn ? Kan het debiet van de luchttoevoer op voorhand bepaald worden, evenals het  debiet van de luchtafvoer. Indien dit op voorhand kan worden ingeschat, dan kan ik met een geruster hart (gezien de kost) de plaatsing laten uitvoeren.

Bestaat er een systeem waar de combinatie binnenluchttoevoer/buitenluchttoevoer afzonderlijk kan worden geregeld?

Cinic,

 

geen idee, dat zul je aan je kachelplaatser moeten vragen vrees ik.

binnenlucht kan je normaalgezien altijd volledig (of een beetje) openmaken als de buitenluchttoevoer niet voldoende zou zijn ( of je deze om de een of andere rede niet meer zou willen gebruiken ). Deze luchtinlaat wordt ( zo is het toch bij mij gedaan ) gewoon afgeplakt met alu tape.  

 Beste Cinic,

 

De Tulikivi pakt altijd lucht uit de ruimte waar hij staat opgesteld. Dit doet hij bij het raam aan de bovenzijde.

Ik dacht ook een droomkachel te hebben gekocht maar de kachel is op bijna alle punten tegengevallen. Ze brand niet

zo schoon als de verkoper u wil doen geloven en ook de warmteopbrengst zal u tegenvallen. Om het in een kamer van 40 vierkante

meter warm te hebben dien ik de vloerverwarming op 25 graden te laten staan (TU 2200). Huis volledig geisoleerd.

 

Gr.

 

Piet

Piet,

 

Er wordt enkel bij de oudere modellen "lucht gepakt" via de kacheldeur. Bij wervelkamers werk je met 100 % buitenlucht ( langs beneden ) als dit zo is voorzien. Je moet bij deze kachels niet meer aan je kacheldeur ( of kleppen erboven ) komen tijdens stoken.

 

Zoals je aanhaalt in de andere draad hier op het forum is het een jammerlijke zaak wat je tu2200 betreft. Het is zeker allemaal niet zo rooskleurig als dat sommige verkopers doen uitschijnen, maar er zijn ook tevreden speksteenkachelbezitters hoor. Alles begint bij Isolatie van de woning .....

 Beste Bramcup,

Ik heb een volledig geisoleerd huis met balansventilatie. Op de site van dutry staat dat alleen groep 2 hiervoor geschikt is.

Dit heb ik voor aankoop naar Geerts gemaild. Zij zeiden echter dat dit geen enkel probleem zou zijn. De TU 2200 was de 

enige kachel die probleemloos was.

Gr.

 

Piet

Meet anders de temperaturen eens van je kachelmantel, dan weet je onmiddelijk of er iets loos is .... als je een 15 a 20 kg hout hebt verstookt hoort de manteltemp. +- 100 °C te zijn bij de oudere generatie kachels met vlakke rooster. Bij de nieuwere wervelkachels met isolatie ( of luchtspouw ) in de mantel ( voor LEW woningen ) is deze temperatuur beduidend lager: 70 a 80 °C MAX . Je kachel met vlakke rooster en massieve speksteen wand zou je ruimte sneller moeten kunnen verwarmen dan een kachel van de nieuwe generatie.  

 Beste Bramcup,

Ik baal er gewoon van dat ik er nu pas achterkom dat ik een godsvermogen heb betaald voor een oud model.

Wanneer je naar de dealer gaat voor een nieuwe auto wil je toch ook geen overjarig model (tenzij je dit van tevoren 

weet en dus ook minder betaald). 

Ik heb zowel Geerts als Dutry in kennis gesteld van mijn probleem en ben benieuwd wat ze zullen antwoorden.

Gr.

 

Piet

 

Daar kan ik je absoluut wel in bijtreden hoor. Ik zou daar ook (even) niet tegoei van zijn. Ge hebt ze daar bij Geerts toch eens goed U gedacht gezegd mag ik hopen. Ben ook wel benieuwd hoe dit afloopt, al betwijfel ik het dat ze er veel aan zullen doen. Ze hebben daar bij Dutry nogal veel klachten de laatste tijd denk ik ;-) . Ze zullen er wel nen draai aan proberen te geven ( zoals ik bovenstaand met betrekking tot de manteltemp. en hoger startvermogen van de oudere generatie = groep 1 ) ... maar bon, we horen het hier nog wel. Ps: de TU2200 was een promotiemodel 2011 dus technisch gezien heb je hier ook minder voor betaald dan "normaal".

veel succes en goede moed toegewenst

 Beste Bramcup,

 

Ze hebben zojuist gereageerd. Ze zeggen dat er geen wervelverbrandingskamer bestaat voor de TU 2200.

Op de site van Tulikivi.com kun je zien van wel. Groen symbool met de  blaadjes.

Ik heb ongeveer 10.500 euro betaald.

Gr.

Piet

 

Idd , Is voor mij al even geleden maar ik zou me dit toch eens tegoei uitspitten als ik van U was ... groep 1, groep 2, p10 pelletsysteem mogelijk of niet, al dan niet wervelkamer, ... Al te lang geleden voor mij. Anders eens naar een andere plaatser bellen of zo met de vraag : ik wil een tu2200 .... heeft deze wervelkamer en kan ik hierin pellets stoken ;-) ..... Zet je me dit even op een offerte aub ....

Zie alvast staan op de site van dutry:

"OPGELET : de pelletbrander van Tulikivi is uitsluitend beschikbaar voor modellen van Groep 2 (modellen met dubbele buitenwand)".

In de online catalogus van Tulikivi staat de TU2200 aangeduid als een groep 1 kachel, dus .....

Meen me thans ook wel te herinneren dat ze in der tijd zeiden dat alle kacheks met een wervelkamer zouden uitgerust zijn vanaf 2010 ofzo. Ook de kacheldeur zou van het modernere type ( rechthoekig, strakker ) zijn vanaf dan. Op batibouw 2012 was dit ook het geval bij de kachels die daar opgesteld stonden... 

10500, is dit incl. of excl. btw, 21% of 6% ? Denk dat wij ook rond dat bedrag zaten excl. btw voor de sonka met speksteenbankje aangebouwd. Dacht wel dat de TU2200 beterkoop was dan de sonka toen wij bestelden. Wij waren ook wel wat in ons gat gebeten hoor, we hebben de sonka besteld begin 2010 maar hij zou pas geplaatst worden in 2011 ( nieuwbouw in uitvoering ). We hebben zo vroeg besteld omdat we wisten dat de prijzen algemeen zouden stijgen na batibouw van dat jaar. Ik heb toen  specifiek gevraagd of dit model niet in promotie zou komen in 2011 waardoor we de bestelling zouden uitstellen ( als dit het geval zou zijn ). Antwoord van de verkoper was dat dit hoogst onwaarschijnlijk zou zijn aangezien een nieuw type kachel .... ze konden dit niet op voorhand weten en bla bla bla .... dus wij de kachel maar besteld in 2010 ..... Ik natuurlijk in 2011 nog eens gaan zien op de site van Dutry en wat bleek, Sonka was promotiemodel 2011 !! Pffff scheelde ook een 800 euro als ik me goed herinner .... Ik nog proberen te onderhandelen toen maar tevergeeft, ze hadden de kachel zelf besteld in 2010 en hij stond al bij hun te wachten voor installatie .... Tja life sucks  zeker ... Ze hebben het wel op een andere manier gecompenseerd toen ( daar konden wij ons ook wel in vinden ;-) )  ...   

 Beste Bramcup,

Je kunt het geloven of niet. ik heb keurig antwoord gekregen van Dutry. Zij hebben mij bevestigd dat de TU 2200 die ik heb

(geleverd in 2011) inderdaad is voorzien van een wervelverbrandingskamer. Het pelletrooster kan dan ook optioneel worden

aangeschaft. Het is wel verwonderlijk dat het bedrijf die hem heeft verkocht en tevens claimen dat zij de meeste speksteenkachels

plaatsen van geheel Belgie hiervan niet op de hoogte zijn. zij hebben inmiddels hun fout toegegeven en een aanbieding gemaakt voor 

een dergelijk rooster. Van de winter maar eens proberen of ik de kachel dan wel zonder donkere rook kan stoken.

Gr.

Piet

 

Piet,

Of de kachel, al dan niet, is uitgerust met een wervelkamer kan je toch zien aan de stenen die tegen de binnenwand van je vuurkamer zitten. Als er tussen deze stenen een horizontale spleet zit waarlangs zuurstof de vuurkamer in kan dan is het een wervelkamer. Als je kachel goed brand dan komen er vlammen uit deze spleet....

Wel goed dat je ongerustheid deels onterecht is gebleken. Ik hoop dat je rookprobleem ook opgelost geraakt... meestal is de oorzaak van rook toch net te vochtig en/of te groot hout of een foute stookmethode. Het kan ook zijn dat je schouw niet voldoende, of net te fel, trekt. Als je een lading pellets stookt zou je zoiezo niets van rook mogen zien buiten .... is dit toch het geval, dan is er iets constructief mis .... 

 

Groeten