Creosoot met nieuwe Rika Twist

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Enkele weken geleden werd onze nieuwe Rika Twist houtkachel geïnstalleerd. De kachel staat vrij in de hoek, heeft externe luchtaanvoer als verbrandingslucht, heeft nieuwe dikke stalen pijpen (van Rika zelf) tot aan het het plafond. Alleen de schoorsteen buiten, galvanisébuizen met dakje erop, is gebleven. Wij hebben de kachel al 3 keer doen branden hoewel het niet zo koud meer was maar we wouden gewoon controleren of alles in orde was. Van het resultaat zijn we heel tevreden hoewel het nog een beetje moet wennen om ermee te werken maar dat komt wel.

Sinds deze nieuwe kachel er staat verschijnt er op de buitenkant van de galvanisébuis creosoot in de vorm van vloeibare sporen. Moet ik mij hierover zorgen maken? Bij onze vorige kachel, een oude godin colonial hadden we dit probleem niet. Enerzijds denk ik dat creosoot ontstaat door slechte verbranding maar met zo'n rika lijkt mij dat onwaarschijnlijk. Anderzijds denk ik dat het misschien komt doordat de rookgassen koeler zijn dan vroeger en dus creosoot afzetten. Kan ik hieraan iets doen? We hebben alleen nog maar licht hout gestookt (de bekisting van de rika, wat pannelatjes van de jaren 30, ...)

Alvast bedankt voor de tips!

Reacties

Hallo,

Ik heb een Rika Cult, en heb er (momenteel) geen problemen mee...

't is wel zo dat de afgastemperatuur inderdaad redelijk laag is: net achter de kachel in begin van de schouw zit ik tussen de 100 en 200°C, daar waar de buis in het plafond gaat haal ik nog max 100°C.

 

Condens in de schouw is misschien een mogelijkheid bij voorzichtig stoken, en die brengt oude creosoot mee naar beneden ? Je vorige kachel zal zeker een lager rendement gehad hebben (max 70% bij voluit branden ?), en had een veel zwaarder vermogen dus veel hogere afgastemperatuur. Bij een rendement van 70% zit je vaak rond de 300°C afgastemp.

 

Wat ik wel gemerkt heb: de kachel die ik heb moet je echt warm laten worden en voluit laten branden, dan heb je praktisch geen rook (en geur)buiten. Het duurt tot de 2e vulling om hem defig op temperatuur te krijgen. (+- 1 uur, soms wat langer, soms korter ...)

Volgens de handleiding die ik heb zou de kachel tussen de 0.6 en 1.2 kg/vulling moeten krijgen, maar mijn ervaring leert dat er min 1.2 kg in moet anders haalt hij zijn temperatuur niet en is de verbranding niet goed.  Misschien dat 0.6 wel lukt, maar dan met hout dat in hele kleine stukjes gesneden is.

Ik vermoed dat je bij het huidige weer voorzichtig gestookt heb: probeer eens opnieuw, maar doe er de max hoeveelheid hout in. (zie handleiding, kachel ook niet overladen anders krijg je zwarte rook). De living zal wel een sauna worden :-).

 

groeten,

 

Nayy

Navy, bedankt voor je antwoord.

We hebben de kachel echt wel warm gestookt. Enkele dagen geleden was het nog vrij fris 's avonds en het is wel een grote ruimte om te verwarmen dus konden we dat wel doen :-) Volgens mijn handleiding mag er 2kg. in per laadbeurt en dat hebben we dus ook gedaan. Als de kachel goed warm was en alles goed aan het branden was heb ik wel de luchttoevoer eens op 33% gezet, het minimum volgens Rika. Dat viel niet zo goed mee want de vlam was vrij snel weg. Speelt geen rol want in de winter zal het toch steeds op 66% staan (ideaal volgens manual) of op 100%.

Ik vermoed dat het 'probleem' zich misschien ook in het rookkanaal buiten kan situeren (galvanisébuis). Misschien moet ik deze vervangen door een dubbelwandige geïsoleerde inoxbuis. Indien dit het geval is vraag ik mij wel af of er verloopstukken bestaan van enkelwandige galvanisébuis naar dubbelwandige inoxbuis? Ik kan de galvaniseebuis net boven de dakdoorsteek afslijpen en daar dan overgaan in de dubbelwandige of zie ik dit verkeerd? Anderzijds wil ik wel zeker weten of het probleem dan zal opgelost zijn. Iemand advies?
 

Dag Ferb,

Indien je kachelruit helder blijft, je stookruimte wit-grijs, en er enkel wat witte rook (of helemaal niets zichtbaar) uit de schouw komt kan je ervan uitgaan dat de verbranding goed verloopt en het probleem zich inderdaad situeert in het rookgaskanaal. De afgassen van jouw huidige kachel zijn veel minder heet in vergelijking met de vorige kachel en condenseren bijgevolg in het koude rookgaskanaal. Roetresten worden door deze condens meegenomen en geven de sporen. Deze roetresten komen ofwel van jouw vorige kachel maar kunnen eveneens ontstaan bij opstart van jouw nieuwe kachel. De verbranding is immers nog niet optimaal wegens te lage temperatuur en daardoor verbrandt het hout onvolledig en bijgevolg minder zuiver. Voeg daarbij nog wat condenswater aan toe en je hebt het vastgestelde effect. Omgekeerd stoken (het hout bovenaan aansteken ipv onderaan) zal dit al deels verhelpen maar het belangrijkste is om jouw kanaal geïsoleerd uit te voeren, zoals je zelf al aangaf. Bovendien is de kans erg groot dat je met een geïsoleerd kanaal de luchttoevoer wel op 33% kan zetten omdat deze een veel betere trek zal genereren. Best is wel om het vermogen van de kachel te regelen met de hoeveelheid hout en niet met de luchttoevoer. Die moet eigenlijk altijd zodanig openstaan zodat je een flink vuur met felgele vlam krijgt, zonder dat het wordt aangeblazen zoals een smidse; dan staat ie te ver. Van verloopstukken ben ik zo niet op de hoogte maar elke kachelhandelaar zal je hierin feilloos kunnen adviseren. 

groet

Wouter

Ik ben gaan informeren in een groothandel. Een verloopstuk van de enkelwandige galvanisé-buis naar een dubbelwandige inoxbuis bestaat.
Nu ben ik van plan om de galvanisébuis tot aan de dakrand (net boven de mortel) af te slijpen en daar dan dat verloopstuk in te duwen. Vervolgens zou ik een bekisting maken en het verloopstuk vast zetten in de mortel. Daarboven kan ik dan 1m. dubbelwandige buis plaatsen en een trekkap of regenkap. Het probleem van het creosoot zou op die manier moeten opgelost zijn.
 

Op die manier denk ik dat ik ook de mogelijkheid heb om de dubbelwandige inoxbuis er op elk moment af te halen om eventueel te vegen.
Lijkt deze manier van werken oké of hebben jullie andere voorstellen. Dankuwel!

Ferb

PS: iemand al dingen besteld op www.uwrookkanalen.be? Zijn deze ok?