kookplaat op gas of inductie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers,

wij waren van plan om in onze keuken (nieuwbouw) voor een gasfornuis te kiezen, maar we overwegen nu een inductiekookplaat. Wij vinden het echter moeilijk om de twee te vergelijken op het vlak van
- energiegebruik (en bijgevolg ook -niet te voorspellen op lange termijn uiteraard- verbruikskosten)
- milieubelasting (gas tegenover elektriciteit van Ecopower)
- gevolgen voor E-peil van de woning?

Heeft iemand hier meer informatie over?

Reacties

Katrien en David,

Gas zou nog altijd de beste keuze moeten zijn als je kijkt naar primair energieverbruik.

Voor 1 kWh elektriciteit heb je 3 kWh primaire energie nodig.

Voor 1 kWh gas heb je natuurlijk maar 1 kWh primaire energie nodig.

het percentage hernieuwbare energie is nog steeds veel te laag in electriciteitsopwekking, vooral op de momenten dat je kookt want dit is meestal piekuurverbruik (behalve WE of als je heel laat kookt).

Maarten

 

Bekijk ook vaste kosten bij gas.

Dus als je al  CV op gas hebt, zou ik gas nemen.

Als je uitsluitend gas voor koken nodig hebt, zou ik voor inductie gaan.

 

moeilijk te maken rekening, want bij gas gaat de helft van de energie verloren, bij inductie wordt quasi alle energie gebruikt voor het koken en gaat er dus niks verloren.

hans d.

En met (PV) zonnepanelen gebruik je je eigen groene elektriciteit en het transportverlies is veel lager. Gas zul je zelf niet kunnen produceren. Je bent dus afhankelijk van een ander. Bah daar hou ik niet van.

Neem een pot van het inductievuur en de plaat slaat automatisch af. Je weet maar nooit dat je op oudere leeftijd dementeert :-) of dat je kleine kindjes overal aanzitten. Veiligheid heeft m.i. ook zijn prijs. Stel u voor dat je vrouw lak opgelost in methaan, op haar haar spuit.

En gasvlammen verbruiken zuurstof. Dus moet er aanvoer zijn van verse lucht. Dit veroorzaakt ook warmteverlies. Ik brand zelfs geen kaarsen in huis.

't wordt dus moeilijk om de twee met elkaar te vergelijken.

Gr

 

luc

luc

in de praktijk zal je dikwijls staan koken als je PV-panelen weinig of niks meer geven (althans ik kook meestal 's avonds) en dan haal je je stroom van het net. en aangezien op dat moment waarschijnlijk zowat iedereen aan het koken is, zal het geen groene stroom zijn vrees ik.

om te koken met gas heb je inderdaad zuurstof nodig, maar als je een mechanisch ventilatiesysteem hebt zie ik daar niet direct problemen in, maar anders is het inderdaad oppassen. maar ik zou toch niet zover willen gaan dat ik geen kaars meer durf aansteken, dat lijkt me toch wat overdreven voorzichtig.

misschien zijn er ook nog vrouwen die lak op hun haar spuiten, maar toch niet boven het kookfornuis neem ik aan?

hans d

Hans,

ben jij er zeker van dat met gas koken, resultert in 50% energieverlies.

Bestaan daar gegevens over?

Het lijkt me inderdaad zo als je een kleine pot op een groot vuur zet,  zodat de vlammen rond de pot likken.

Maar met de correcte maten?

 

Groeten,

 

Maarten

wel, ik daag je uit, gebruik de geschikte pot en hou je handen dan maar eens naast die pot, ik denk dat je zal overtuigd zijn. niet te lang je handen daar houden, of je draagt de rest van je leven de bewijzen met je mee ;-)

natuurlijk ben ik niet zeker van die 50%, dat is natuurlijk maar een losse raming. maar veel is het zeker. zelfs in ons slecht geïsoleerde huis vroeger, waar we met gas kookten kon ik putje winter het keukenraam oplaten zonder kou te lijden.

hans d

Er bestaan ook zuinigere gasbranders

Atag heeft bijvoorbeeld een reeks die zuiniger branden, met hetzelfde effect.

Soms moet ik het boek van JM Dedecker gelijk geven. Energie en ecologie overschaduwen soms te sterk de andere welzijnspunten.

Ik vind het vreemd dat bij inductie en gas enkel wordt gefocust op het energieverbruik, terwijl het gebruiksgemak en de veiligheid slechts secundaire aspecten lijken. Ze komen hier niet eens aan bod, mogelijks doordat het veelal vrouwen zijn die aan het fornuis staan en het alhier mannen zijn ?

- Een inductieplaat zal overlopende vloeistoffen bijna niet doen aanbranden. Bij gasfornuizen ken ik het resultaat niet, maar ik vrees dat de kok wel meer werk zal hebben bij de opkuis.

- Ik las ooit dat een Belgische 3sterrenrestaurant overschakelde van gas naar inductie omdat de temperatuur door zijn gasfornuizen in de keuken teveel opwarmde. Zijn personeel was lovend over de inductiefornuizen en de chef kon zijn aircotoestel wegdoen. Hij moest wel zijn koperen pannen en potten verkopen. Enkel ijzer, kobalt en nikkel zijn magnetisch.

 

Gr

 

Luc

Beste allen,

alvast bedankt voor alle reacties, en ga zeker door.  En, Luc, je bedenkingen over gebruiksgemak en veiligheid houden inderdaad steek, maar die hadden we zelf ook al gemaakt.  Mijn vraag richt zich dan ook enkel op energie en milieu (om een totaalplaatje te krijgen en van daaruit te beslissen), vandaar allicht de antwoorden in die richting. 

Vriendelijke groeten,

Katrien - een vrouw dus, en nee, geen haarlak ;)

Ik sluit me aan bij de mening van lucvt. Gisteren nog kwam ik n.a.v. de nieuwsbrief van Ecopower terecht op hun website en bekeek ik hun "Energie sparen":

"Koken

Ook voor het koken vermijden we beter elektriciteit, om dezelfde reden als waarom we elektrische verwarming weren. Koken doet u dus beter rechtstreeks op gas of hout. Maar hoe u kookt, speelt ook een rol.

En natuurlijk kan je met je menu ook keuzes maken. Verse producten van het seizoen, van dicht in de buurt, kosten minder energie dan groenten en fruit uit gestookte serres, of die per vliegtuig werden ingevoerd.

Of je kan af en toe vegetarisch eten. Zo'n 18% van de mondiale broeikasuitstoot heeft als oorsprong de veeteelt."

Bron: http://ecopower.be/index.php?option=com_content&view=article&id=110&Ite…

Dit sluit eigenlijk perfect aan bij "Energie en ecologie overschaduwen soms te sterk de andere welzijnspunten.", zoals lucvt verwoordde.

Momenteel koken we op gas, maar voorlopig ziet het er naar uit dat we voor onze PH zullen kiezen voor koken op inductie, vooral omwille het gemak van schoonmaken en de veiligheid.

CO2 vergelijken tussen gas -inductie

- niet evident, in de zomer is het verlies van de gasgestookte kookplaat niet verloren, deze warmt het huis ook wat op.

- in de zomer kook je minder dan in de winter

 

Verder zijn de herstelkosten voor inductiekookplaten niet van de poes.  zelf 2 defecten buiten garantie op 8 jaar tijd ervaren (dagelijks gebruik)

Persoonlijk denk ik dat gas de meest economische optie is om te koken en tevens voor de minste CO2 uitstoot zorgt als je de opwekking van de electrische energie met fossiele brandstoffen realiseert.

 

luc

ik vind dat niet vreemd, want de initiële vraag ging over het energieverbruik. het is net een ziekte dat op dit forum altijd wordt afgeweken van de oorspronkelijke vraag en na een tijdje een vraag over bv windmolens uitmondt in een diskussie of nu diesel of benzine beter is.

maar nu je het er toch over hebt, het aantal ernstige ongevallen met gasfornuizen is volgens mij toch heel beperkt, je hoort er althans niks over. inductie is een erg dure techniek, en wat de gezondheidsrisico's zijn weten we nog niet. iets zoals de GSM waarschijnlijk?  het risico op verbranden is natuurlijk heel klein geworden met inductie, en dat is een pluspunt. maar wat doet het met een mens als de plaat blijft opstaan zonder pot, en je er vlak bijstaat?

kortom, veel onzekerheden.

hans d

 

molenman

vreemde redenatie, ofwel heb je je verkeerd uitgedrukt. maar volgens mij is die warmte in de zomer wel degelijk verloren, want we hebben dan geen behoefte aan opwarming. integendeel, het leidt mogelijk tot oncomfortabele toestanden in huis door oververhitting.

defecten, ja, hoe ingewikkelder de techniek, hoe meer risico op defecten. maar dat is ook voor bv. de condensatieketel het geval, ervaar ik regelmatig, die zijn ook veel storingsgevoeliger dan de oude atmosferische ketels.

hans d.

 

Hans, met alle respect, maar voor iemand die toch regelmatig achter een computer zit vind ik dat een vreemd argument.

Inductie gebeurt met toch wel zeer lage frequenties, heeft niets met microgolven te maken. Waarom zou dat schadelijker zijn dan een gewoon stopcontact ? Tenzij je van de strekking bent dat eender welke koperen draad met 50Hz electriciteit op een aanslag is op ons leven.

Begin eerst maar eens met DECT babyfoons af te raden. Misschien daarna gsm. Daarna is het nog een lange lijst vooraleer we bij inductievuren aankomen ...

 

Meer ontopic : ik hoor hier niemand elektrische ovens afraden. Dat lijkt mij toch wel veel meer elektriciteitsverspilling te zijn tegenover gasovens dan inductie tegenover koken op gas.

Maar ja, wie wil er nog een gasoven in huis ?

wij hebben sinds vorig jaar inductie het was voor ons een nieuwe ervaring maar zou geen andere willen is heel veilig voor je zelf en de kinderen en je hebt er geen schoonmaak aan als er is iets overkookt keukenpapier en tis weer netjes kookt nie aan

yannick

misschien vreemd voor jou, maar niet voor mij.  ik probeer de risico's te vermijden in de mate van het mogelijke. ik heb geen dect-telefoons in huis, ik gebruik in principe geen GSM, geen draadloos netwerk, etc. misschien ben jij er zeker van dat er geen enkel probleem is met inductie, ik weet het gewoon niet, m'n kennis van elektromagnetisme velden en dergelijke is daarvoor verre van ontoereikend. en fabrikanten en onderzoekers geloof ik niet zomaar. ik heb de tijd nog gekend dat DDT vlotjes rondgestrooit werd; dat iedereen hier in de streek asbestafval gebruikte voor z'n tuinpad en z'n oprit, want onverwoestbaar (jaja); dat pentachloorfenol ook zonder aarzelen binnenhuis gebruikt werd, en het probleem van de gechloreerde koolwaterstoffen.  tot voor een paar jaar waren er nog "geleerden" (??) die beweerden dat tabak geen probleem was, er zijn de de CCA-verbindingen die recenter verboden werden. enz. binnen een jaar of 10 worden allicht formaldehydes verboden, GSM aan banden gelegd, enz.  en nu je het zegt, zelfs het duitse ministerie van volksgezondheid maant in z'n brochures iedereen tot voorzichtigheid aan met stroomkabels, zeker niet onder het bed plaatsen!
noem mij dus maar voorzichtig, heb ik geen probleem mee.
wat gasovens betreft, ik kook graag en gasovens is nu eenmaal niet zo comfortabel om mee te werken. en ook daar is er een hoop energie die verloren gaat, iets dat de elektrische oven ook veel minder heeft.
hans d

willy

mijn beperkte ervaring met inductie is gelijkaardig, maar ik heb toen 1 ding vastgesteld, en dat is als je alle vuren (nu ja, hoe noem je dat) tegelijk gebruikt het vermogen sterk zakt. nu was het wel zo dat indertijd de inductievuren slechts 1 bron hadden, nu hebben ze er misschien meerdere?

hans d

ik heb er geen probleem mee en wij koken veel hoor de technologie staat daar ook nie stil hoor

allicht niet, en gelukkig maar.

Ik zou zeggen : volg jullie gevoel. Het zijn 2 verschillende manieren van koken met elk hun voor en nadelen. Ik kook op gas en het grote voordeel is dat zo'n kookplaat niet veel kost en als ze later kapot is, heeft dit geen grote ecologische impact (geen glas, printplaten, ..., juist oud ijzer)

Als je geen aardgasaansluiting hebt, dan is dit iets moeilijker. Ik heb ook geen aansluiting, maar ik heb de kookplaat aangesloten op een gasfles die in een pvc-put onder mijn houten terras zit. Met een gasfles met een diameter van 35 cm en ongeveer 130 cm hoog, kook ik meer dan een jaar en een half. EEN ECHTE AANRADER !!!

Succes,

Steven

Ik weet niet hoe uw terras juist in elkaar zit. Mss kan het in uw geval geen kwaad als de opbouw er anders uitziet dan ik me voorstel.

 

Maar als deze fles ondergronds staat lijkt me dat wel niet echt aan te raden vermits flessengas (butaan-propaan) zwaarder is dan lucht. Bij een lek kan je iets meemaken...

 

Maar zoals je zegt, om te koken is het wel ideaal en een goedkope oplossing.

Ik kook al jaren op inductie en in onze nieuwe LEW zal ik ook zeker weer voor inductie kiezen. Het is voor ons milieuvriendelijker, aangezien we in onze eigen energie gaan voorzien middels zonnepanelen. Gas blijft een delfstof, waar op den duur een tekort aan zal ontstaan.

Heb vroeger ook op gas gekookt, maar gevoelsmatig kookt het water eerder met de inductiekookplaat. Daarbij speelt bij ons de veiligheid en ook de esthetiek een rol. Een mooie strakke kookplaat die veel gemakkelijker schoon te maken is, vind ik veel praktischer. Daarnaast kun je hem ook gewoon als aanrecht gebruiken. Dat is op een gasfornuis veel moeilijker.

 

Succes met de keuze !

 

Corine

Ik had vroeger gas en nu inductie. Met gas was het altijd vaste gewoonte: dampkap aan! Nu koken we heel dikwijls zonder de dampkap aan te zetten. Die zuigt alleen maar warmte naar buiten en koude naar binnen.

Is het zo dat als je op gas kookt, je steeds de dampkap moet aanzetten en bij inductie niet noodzakelijk? Als je op gas kookt, dan treedt er verbranding op. Is het niet veiliger om dat weg te zuigen met de dampkap? En als je het vuur nu opendraait maar er is toevallig geen ontsteking, in theorie kan dat gebeuren, dan komt er gas in het huis dus best steeds als vaste gewoonte de dampkap aanzetten. Gewoon uit veiligheidsoverweging. Of zie ik dit volledig verkeerd?

Dan zou ik denken: neem inductie want niet altijd een dampkap noodzaklijk dus ook geen warme lucht die naar buiten gezogen wordt...

william

als je het gas opendraait en er geen ontsteking is, kan er maar volgens mij maar beter geen enkele andere mogelijke bron van ontsteking in de buurt zijn.  de dampkapmotor is een elektrische motor, het minste vonkje kan er dan voor zorgen dat de hele woning de lucht ingaat.  OK, die kans is bijzonder klein, maar niet uit te sluiten.  als je met gas kookt moet je gewoon je ogen openhouden.  een moderne gaskookplaat heeft een beveiliging via thermokoppel of gelijkaardig, zonder vlam zou de gastoevoer moeten afgesloten worden.

belangrijker dan afvoer volgens mij is dat je voldoende luchttoevoer hebt!

 

 

 

Hans,

 

Let op! Geen toevoer zonder afvoer. Hiet ontstaat de toevoer door de onderdruk van de afvoer.

hangt ook een beetje van de wind af.  maar als, je huispotdicht isnheb je onvoldoende aanvoer.  of onvoldoende toeveor?  de vraag van de kip en het ei  :-)

 

 

Hans,

 

De luchtbeweging wordt door drukverschil in gang gezet. Gelijk ge zegt hangt dat van de wind af, evenals van een draaiende ventilator en van het thermisch effect. Aan loefzijde heeft men overdruk. Aan lijzijde en op de twee zijkanten (indien de wind loodrecht op één gevel staat) heeft men onderdruk. Men kan uittellen welke druk of onderdruk het grootste is en zich binnen in het huis verder zet. Meestal is het de onderdruk die het belangrijkste is, zodat binnenshuis meestal een lichte onderdruk heerst. Ik heb vroeger ook altijd gedacht dat de overdruk aan loefzijde belangrijker is, maar dit is meestal niet zo. Aan de hand van dit drukverschil kan men ook het debiet langs de RTO's berekenen. Om dwarsventilatie te verhinderen moet de onderdruk van de ventilator groter zijn dan de onderdruk aan lijzijde, hetgeen praktisch nooit het geval is wanneer er een gemiddelde wind staat.

ik heb de keuze gemaakt voor gas, ik ben eens een aantal herstellingsforums gaan bekijken en daar blijkt dat inductie toch regelmatig falende knopjes heeft of zelfs circuits die het laten afweten na een aantal jaar, gas daarentegen is erg bedrijfszeker ook op de lange termijn

dat plus de kostprijs gaven de doorslag

het voordeel van veiligheid van inductie klopt, de plaat wordt niet warm tenzij je metalen pot erop staat...,

je hebt geen gas en dus geen kans op lekkages, wel elektriciteit met kans op kortsluiting in het toestel of bij extreem morsen,

echter de meeste incidenten in de keuken met brand zijn te wijten aan vergetelheid namelijk het laten opstaan van een pot en pan met eten zonder het vuur uit te zetten, dit heb je met elke verwarmwijze

 

KDVR,

Je zegt :

"echter de meeste incidenten in de keuken met brand zijn te wijten aan vergetelheid namelijk het laten opstaan van een pot en pan met eten zonder het vuur uit te zetten, dit heb je met elke verwarmwijze"
 

Hoe kom je hierbij? Als je eten nog in de pot zit dan ruik je dit toch onmiddelijk als het begint aan te branden. Denk dat het vaker voorkomt dat je de vuren vergeet af te zetten als de pot eraf is genomen. Bij inductie valt je vuur dan automatisch uit , bij gas of el weerstand blijft ie dan doorgaan met als gevolg ..... .

Keukenbranden worden overigens meestal veroorzaakt door friteuse, een crême bruleke branden met gasbrander maar de servetten staan in de weg, flamberen onder dampkap waarvan de filters met vet zijn verzadigd, laten we eens spectaculair wokken op onze wokgasbrander, .....   

Ze zeggen niet voor niets: De vlam slaat in de pan ;-) .... als er geen vlam is tijdens het koken dan kan deze ook niet in de pan slaan niewaar .....

Gas in de keuken is voorbijgestreefd .... inductie is the way to go ! .... samen met stomen onder druk :-D ( die mannen van Miele zullen lachen als ze dit lezen ) ....  

KDVR, ik ben blij dat je de duurzaamheid van de hedendaagse elektronica aanhaalt. 
Het zijn dure toestellen en je kan er zeker van zijn dat ze ontworpen worden met een vast bepaalde levensduur voor ogen. Consumentenelektronica, niet echt "ecologisch". Als je bovendien al gas in huis hebt (verwarming) zie ik niet in waarom je zo'n inductieding zou nemen.
Keep it simple. Een puur mechanisch gasfornuus, eventueel met thermokoppel, maar waarom niet gewoon een gaskraan naast het fornuis die telkens toe gaat na het koken.

Maar zoals met alles: smaken verschillen buiten ecologisch, handig, hygiënisch zijn er nog andere facoren die de doorslag kunnen geven. Je moet er ook nog graag op koken natuurlijk.

halo

ik heb nu twee jaar een inductie,ben er heel kontent over en ook me vrouw zouden geen andere meer willen,als deze stuk ga word het weer een inductie zeker weten.

Hans D,

Jij spreekt dan ook over een oud kookfornuis. Bij nieuwe fornuizen staat de vlam vertikaal ipv horizontaal waardoor de vlam minder naast de pot gaat. Bovendien kan je ook kiezen voor een gasfornuis met een glasplaat erop zodat de warmte nog minder snel verloren gaat.

En over het gebruiksgemak, met een glasplaat erover kuist het ook goed af.

En het is niet omdat je zonnepanelen hebt dat je die elektriciteit rechtereeks gebruikt. Bovendien deel je de energie van die zonnepanelen met 10 buren. Groene stroom is maar een peulschil van het  totaal aanbod elektriciteit. Bovendien gaat het hier om een nieuwbouw en is het dus niet zeker of er zonnepanelen geplaatst zullen worden.