Tisun zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoi, Ik overweeg eventueel een tisun pro clean zonneboiler te zetten van 1250L met 5 collectoren. Wat ik me afvraag, die isolatie van die boiler kost 1000 euro zou ik dan niet beter een grote omkisting maken rond die boiler en die volstoppen met isolatie. Dat mag vlot 20/25cm, zelfs meer zijn en zal zeker een pak minder kosten.. Daarnaast is die dan proper weg gewerkt.

 

kris

Reacties

Hallo,

 

Ik heb de ProClean van 980 l geïnstalleerd.

De ProClean geeft geen ingebouwde warmtewisselaar voor de zonnepanelen, een apart warmtewisselaar moet ertegenaan gebout worden. Deze kost al 1200 Eur. Ik weet niet of de ProClean deze hoge kost (bovenop de aankoopprijs ) kan verantwoorden. Ik denk dat deze hoge extra kost de financiële basis van SWW productie met een zonnecollector onderuit maait. 

Tisun geeft ook warmtebuffers met alles in één.  Ik zou zeggen, overweeg goed. Wat is de extra toegevoegde waarden van de ProClean t.o.v. deze? Kan dat gekwantiseerd worden?

 Oostlandvaarder,

 

Ik ben er me van bewust dat de proclean een aparte warmtewisselaar heeft.
Het voordeel van deze is vooral het dode water vat, ik wil geen verswatervat om kalkproblemen te vermijden en overweeg ondersteuning voor mijn cv.

Ik vraag me alleen af of die 1000 euro voor de isolatie zijn prijs waard is.

 

kris

De ProClean is niet de enige uit het Tisun assortisement met het doorstroomprincipe voor SWW bereiding.

Mijn vat is een inox, de inox is langs de buitenkant geschilderd. Voor sommige isolatiematerialen een must.

Over de isolatie: het is een 10 cm dik zacht materiaal, vergelijk het met vulling van een warme jas. 0,035 W/mK , volgens technische fiche.

Ik vond het niet zo gemakkelijk in elkaar zetten, met die clipssluiting. De harde kunststofschaal rand van het 'isolatiedeksel' is ingescheurd gedurende het plaatsen. Als U dat op een andere manier beter kunt isoleren, waarom niet?

kris
 

ik zie meer na dan voordelen aan het systeem.  zoals oostlandvaarder al aanhaalde, er zijn tientallen buffervaten die gelaagd laden en alles in een hebben.  daarvoor is het geheel veel compacter, en de islatie dus efficiênter.
 

ik heb mijn buffers ook zelf geïsoleerd met 25cm cellulose (op de dunste plaatsen), en dat is een heel stuk goedkoper, maar wel wat meer werk.
 

wat je echter niet mag onderschatten zijn de warmteverliezen via de aansluitingen, volgens een onderzoek van het ITW in stuttgart gaat zowat de helft van de warmteverliezen over de aansluitingen.  als je zelf wil isoleren is dat makkelijk op te vangen, ga met elke aansluiting eerst een stuk naar beneden zodat je een sifon maakt, en je hebt een belangrijk deel van de warmteverliezen geëlimineerd.  enige waar je dan nog voor moet zorgen is dat je ongewenste circulatie vermijd, maar dat zullen de sifons voor het grootste deel op zich nemen.
 

 Hans,

Hartelijk dank voor je feedback.

Als ik het juist lees adviseer jij dus een beetje weg te blijven van de pro clean, dit kan het mss wat goedkoper maken want de pro clean is echt wel heel duur.
Ik heb hier in enkele andere draden ook al gelezen dat er alternatieven bestaan.
In dergelijk grote vaten vind ik echter weinig van merken terug ook niet hier op dit forum.

Hoe moet ik je bovenstaand  eigenlijk lezen, adviseer je ook om alles zlef te isoleren dan , maar wel zoen dat je het degelijk doet ?

Ik was van plan een kast er rond te bouwen en deze volledig vol te stoppen met isolatie zodat ik op de minste plaatsen 20 tot 25cm heb en op de hoeken dus nog veel meer.

 

Kan er iemand mss nog alternatieven aangeven wat die gelaagde buffervaten betreft waar cv ondersteuning mee mogelijk is (wil dat niet onmiddelijkk doen aar is zeker een optie ik ik wil openhouden?
 

Ik heb wel zoiets, als ik van de pro clean kan weg gaan kan ik mss goedkoper zelfs een groter vat zetten 1250  of 1500l, wat op zich dan ook weer voordelen heeft.

 

Ik heb wel iets terug gevonden van Viesmann bv de 360M bv maar die gaat maar tot 950L

 

Kris

kris

nee, ik adviseer dat niet, alleen al omdat ik belanghebbende partij ben.  ik geef gewoon mijn  bedenkingen waarom ik daar niet voor dat type gekozen heb.

er bestaan inderdaad wel wat alternatieven, maar grote buffers zijn bij ons nog niet zo courant, en daarom vind je er minder makkelijk info over.  plus, we proberen op het forum reclame zoveel mogelijk te mijden en dus probeer ik alvast het noemen van merknamen zo veel mogelijk te vermijden of een zo volledig mogelijke opsomming te geven.

de 360M van viessmann is wel een gelaagde boiler volgens de fabrikant, al heb ik een beetje mij  twijfels over de efficiëntie, ik denk dat er betere oplossingen op de markt zijn. 

op de website van het autonome huis  http://www.hetautonomehuis.be/thermischeautonomie/  vind je alvast een paar modellen