Houtworm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen

Wij kochten enkele maanden terug een huis uit de jaren 50 en begonnen aan een grondige renovatie. Op de eerste verdieping en de zolderverdieping ligt een mooie houtvloer die wij wensen te recupereren, maar nu heb ik ontdekt dat er op zolder houtworm (of boktor?) in zit.
Ik zou deze vloer zo snel mogelijk willen behandelen.
De bedoeling is dat deze opgeschuurd en behandeld word met een of ander ecologisch product (nog niet zeker, tips zijn welkom).
De houtsoort is waarschijnlijk lariks.

Ik las dat Galtane HM1 heeft als behandeling tegen houtworm.

Iemand ervaring hiermee, en tips over hoe dit probleem aan te pakken?

Reacties

Het product dat je vernoemd is op basis van Natrium- of Kaliumsilicaat  (in de volksmond soms ook natronloog of waterglas genoemd).

Dat is inderdaad bijzonder goed voor dit doel.

Het princiepe is het hout oneetbaar maken door het hout te "mineraliseren" waardoor het oneetbaar wordt voor houtinsecten.

Voordeel: Super ecologisch, het is geen insecticide en het is blijvend effectief.

Nadelen:

Moeilijker indringen in dikke balken en nadien niet zo goed geschikt indien er "iets" op moet verlijmd worden.

Het hout kan door de silicaten te hard en bros worden.

 

Daarnaast bestaan er talrijke producten op basis van Permetrine (die bestaan in wateroplossing en in solventen)

Permetrine is chrysanteenzuur waarop 1 atoom chloor is aangebracht. Reden daarvan is dat chrysanteenzuur maar temperatuursbestendig is tot +-45 graden Celcius. Door het chloor gaat de temperatuurbestendigheid ergens met 20 tot 40 graden Celcius naar boven zodat het in warm of heet geworden dakhout effectief blijft.

Voordelen:

Uitzonderlijk goede indringing in het hout en is uiterst effectief.

Het is zéér giftig voor koudbloedigen (insecten) en weinig giftig voor warmbloedigen (mens...), (daardoor is het ook toegelaten op graangewassen).

Het mag enkel op de markt gebracht worden mits vergunning door het Ministerie Van Volksgezondheid. Deze vergunning wordt enkel gegeven na zeer grondig onderzoek van zowel effectiviteit, ecologische aspecten, veiligheidsaspekten enz.

Nadelen:

Het is synthetisch nagemaakt natuurlijk product, wat ecologisten meestal niet wensen.

Het behoord tot de groep van de "insecticiden", waardoor op langere termijn gevaar voor resistentie nooit uitgesloten is.

 

Terug naar uw probleem:

U spreekt over mogelijke aantasting door boktor. Dat is een kever die binnen in dakbalken serieuse ravage kan aanrichting terwijl het er langs de buitenzijde soms helemaal niet zo erg uit ziet.

Ik raad derhalve aan om al je houtwerk, vooral de dragende elementen, grondig te inspecteren of te laten inspecteren door een deskundige. Stoot bv. met de steel van een halfzware hamer tegen het hout. Klinkt dat hol zoals je op beschuit zou kloppen dan kan je verwachten dat het ernstig aangetast is.

Twijfel je, haal er dan absoluut een vakman bij (schrijnwerker, dakwerker, architect...) om je hout te laten onderzoeken.

Te sterk aangetaste stukken moeten absoluut vervangen worden en op een constuctief veilige werkwijze.

 

Uit bovenstaande kan je het besluit zelf al afleiden:

Is er aantasting door boktor dan zou ik zeker een  product op basis van permetrine aanraden, vooral voor alle constructiehout.

Voor alle andere toestanden kan je gerust een product op basis van silicaten toepassen.

Voor alle dragende elementen ook hout tot in de muur ingebracht:  gaten boren en het product injecteren.

En ik val in herhaling: Als je twijfelt laat het dan absoluut door een erkend vakman uitvoeren.

 

 Heel erg bedankt voor je antwoord, Rudy.

Ik ben daarnet nog s nader gaan inspecteren en het blijkt nog erger dan op t eerste zicht. Ik denk dat we met twee verschillende beestjes zitten: boktor in de plankenvloer en houtworm in de balken.

In de plankenvloer zijn er verzakkingen, waaronder diepe gangen gegraven zijn en in de balken kleine gaatjes waar stof uit valt.

Toevallig kwam vandaag onze dakwerker langs, die zei dat dat allemaal niet zo erg was (gebaseerd op??? hij heeft niet eens naar het houtwerk gekeken) en dat we gewoon door één of ander product te verstuiven van alles af zouden zijn.

Hij was natuurlijk wel van zin de pannen eraf te lichten en te herleggen en dan alles van buitenaf te behandelen, maar ik weet niet of die pannen eraf halen wel nodig is. Er moet binnenkort toch een schrijwerker komen, dus ik denk dat ik hem maar beter eens om zijn raad vraag.

Indien we het gewoon zelf gaan behandelen, enige raad qua product? En hoe aan te brengen.

Wij warten oorspronkelijk van plan die vloer op de zolder te laten opschuren en gewoon te oliën, is dat nog haalbaar (heb al gangetjes van een goede centimeter ontdekt in de vloer)?

Nogmaals bedankt!

 

 

Die kleine mulmgaatjes en als het er niet te veel zijn (het mag geen "zeef" zijn hé) dat is nog niet zo erg. Die zou ik behandelen door overvloedig te bestrijken met één van beide vernoemde producten.

 

Die boktor daar zou ik voorzichtiger mee zijn. Die zou ik zeker met een Permetrineproduct op waterbasis (bv. Aquamulti) behandelen. En zeker meerdere gaatjes boren tot +- in het midden van de balken zodat je met een trechtertje of spuitfles (pipetteerfles) het product diep in de balk kan ingieten of inspuiten.

Vraag toch maar zo snel mogelijk aan die schrijnwerker om te komen kijken en zijn raad en oordeel te vragen.

Dag Rudy,

Ooit zag ik in Essen een woning helemaal in plastiek ingepakt, daarnaast een aanhangwagen met apparatuur die een paar weken een soort gif in het huis bracht.

het huis was wel die tijd niet bewoonbaar, zou het kunnen dat dat ook boktor was?

 

Ik hoorde jaren geleden van deze techniek, en... dat het effectief was voor alle insecten (dus ook boktor), maar heb geen idee welke gassen of producten men hiervoor gebruikt(e).

Het hoef geen betoog dat deze techniek  vrij gevaarlijk is en door goed opgeleiden moet uitgevoerd worden.

Ik zou er niet van opkijken dat men omwille van het gevaar de soort behandeling stop gezet heeft.

Mogelijk komt er nog reactie van andere forumleden op jouw repliek.

 

 

 

Bedankt voor je info, boktor spreekt me namelijk aan omdat ik het ik men dak had.

ik kocht men huis en de architect contateerde het.

omdat ik geen risico wou nemen heb ik heel men dak vervangen.

 Heb de schrijnwerker gezien en die zei dat het geen probleem vormde mbt de structuur, er moet niks vervangen worden. Hij zei ook dat we dit perfect zelf kunnen uitvoeren, dus ik ga zo snel mogelijk op zoek naar de vermelde producten.

rudy

wat denk je van pyrethrine?

Ik ken het niet rechtstreeks maar aan de naam is het duidelijk een afgeleide van pyrethrum.

Effectief zal het zeker en vast zijn!

Ik heb geen weet van merken die er een vergunning voor hebben om het op de Belgische markt te mogen brengen.

Vroeger was er ook nog Cyfluthrine maar Bayer of Basf heeft ofwel de notificatie voor de EU ofwel de vergunning voor Belgie niet verder doorgevoerd. Ook hier was de effectiviteit uiterst goed (zéér giftig voor insecten) en de giftigheid voor warmbloedigen (mens...) laag.

 

klopt, is inderdaad een synthetische kopie van pyrethrum.  ik weet dat dat vroeger te koop was in belgie, maar ik spreek wel van vele jaartjes geleden.

 even een update voor de geïnteresseerden. We gingen dus behandelen met permetrine (vloer met boktorgangen en balken met worm). Om dit efficient ter kunnen doen moet je de gangetjres blootleggen en stofzuigen. Dit leverde de constatatie op dat wat een solifde vloer lijkt eigenlijk een soort gemalen parmezzaan vloer was. We hebben er ondertussen al ongeveer 6 volledige vloerplanken moeten uittrekken. Nyu hebben we besloten om de planken er allemaal af te doen (als we selectoefg werken beschadigen we de naastliggende plaken door de tandgroef) en dan één voor één te controleren wat we kunnen recupereren.

We hebben al zeker 5 specialisten op onze zolder gehad en geeneen van hen had dat gezien!!! 

Ja, je moet zowel als leek/prartikulier en zowel als vakman/specialist erg opletten om enkel en alleen op  visueel zicht een oordeel te vellen over een aantasting door insecten.

Het bekloppen van het hout met een zwaar en hard voorwerp (bv; een steel van een zware hamer) geeft reeds een betere indicatie.

Klinkt dat hol zoals een beschuit (ik weet niet hoe ik het anders moet beschrijven...) dan is er  NIET veel goeds in de ondergrond te verwachten.

Er is in Belgie nog heel wat werk aan de winkel om de koper van een pand te beschermen tegen deze problemen.

 

In de meeste gevallen werd ook het spinthout gebruikt en waren ze indertijd onvoldoende droog. En dat hebben wormen graag uiteraard. Bovendien werden de meeste lariks vloeren dan nog eens overvloedig overschilderd zodat je niks ziet van wat onderin gaande is. En de jaren daarna werd er tapijt, ballatum, laminaat (in die volgorde) op gelegd, de plafonds waren toch hoog genoeg. De romantische zielen die nu de plankenvloer terugwillen komen dikwijls voor dergelijke verrassingen te staan.

ik vrees dat helemaal vervangen aan de orde is. Je zou kunnen de slechte planken vervangen maar die nieuwe planken moeten dan nog de juiste afmetingen hebben, de patina van nieuwe planken is ook nooit hetzelfde en het is dikwijls ander hout (nu is dat meestal Russische Lariks). Je kunt op zoek gaan naar oude planken bij bouwmateriaal-antiekzaken maar die kosten enorm veel geld. En het blijft oude rommel.

 momenteel denken we inderdaad een nieuwe vloer te leggen, althans op de zolderverdieping. En nog even controleren op de eerste verdieping om zeker te zijn. Hebben ondertussen ook al wat ravage in onze balken ontdekt... zucht

Als je zelf over "ravage" spreekt, behandel dan zeker alle blootgelegd en nog voldoende draagkrachtig hout met een goedgekeurd curatief product!

Vergeet ook de plaatsen niet waar het hout of de balken steunen op/in de muren:

Boor ook een schuin gat in het hout waar de balken in de muur gaan en giet of spuit in dat gat ook curatief product.

 

Het hoeft geen betoog dat dit  een extra kost is voor jullie nieuwe woonst, daarom zou ik wel overwegen om  de vloeroppervlakken terug  af te dekken met relatief prijsgunstige OSB platen.

 

 

Hou effectief is de werking van Rode Mazout?

Mijn schoonouders hebben dit gebruikt voor de behandeling van alle draagbalken op hun boerderij.
 

@Maenhout:

Met alle respect voor uw schoonouders maar dit is een typsiche toepassing die men uitvoert uit onwetendheid.

Met mazout worden de levende insecten in het hout wel gedood maar niet de eitjes die in het hout aanwezig zijn.

M.a.w.: Hout behandelen met mazout (en vele andere petroleumderivaten) heeft maar een tijdelijk effect.

Om diezelfde tijdelijke bescherming mocht tientallen jaren geleden stellinghout ook "tijdelijk" beschermt worden door impregnatie met white spirit (die toen bovendien ook nog eens circa 18% schadelijke aromaten bevatte).

Zowel met mazout als met die ouderwetse white spirit hoeft het geen betoog dat dit heden totaal uit den boze is.

 

Hou er ook rekening mede dat de generatie van toen geen problemen had wat betreft stank (teer, aromaten uit de mazout enz.).

En... wat velen niet weten: De rode kleurstof in mazout is familie van de aniline-kleurstoffen en daar hoef ik ook niet van uit te leggen dat die sterk kankerverwekkend zijn (zelfs bij gewoon bij contact met de huid dringt aniline door in de bloedblaan en is oorzaak van onder andere blaaskanker!).

Hetzelfde betoog zou ik kunnen aanvoeren voor het behandelen van hout met de groene "Eurobenzine". Dat groen pigment is... ja... aniline!. Om die laatste reden moeten technici die benzinepompen herstellen  EU-gekeurde handschoenen daarvoor gebruiken (om contact met de huid te vermijden).

En: Dan spreken we met die mazout nog niet over het langdurig effect van:

- de bevuiling op het leefmilieu van die boerderij

-  dierenvlees dat uit zulke voedingsketen op uw bord komt

-  een woning waarin men leeft (letterlijk dus: leefmilieu voor mensen!)

- enz...

 

Besluit:

Behandelen van hout met rode mazout (en ook  met groene Euro benzine):  NEEN!