keer op keer mislukken van blowerdoor test

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben net onze derde (!) blowerdoortest achter de rug, en deze is vooralsnog nog slechter dan de vorige !
(debiet moet minder dan 180 zijn, vorige keer zaten we aan 260, nu zitten we aan 360 ! )
nochtans laten wij bouwen door architect die ons werd aangeraden door Maison Passive. We hebben grotendeels de aannemers aangeraden door architect genomen (ook al waren die beduidend duurder) Electriciteit en sanitair hebben wij zelf gekozen. Maar de start van de bouw ging al slecht :
Teneerste waren de gebruikte OSB pannelen niet winddicht, ook de vloerbedekking bleek verkeerd. Voor de osb panelen werd plastiek geplakt (maar daarop zitten nu balken genageld, maar iedere nagel is toch een gat ? Architect vind van niet) en op de grond licht nu 20 cm luchtdichte PUR. Boven de PUR nog eens afgeplakt met plastiek. We wilden eerst een test doen met enkel deze aanpassingen, maar architect had electricien en loodgieter vergeten af te bellen. Dus gaten naar buiten voor deze voorziening zitten er, al hebben we die dichtgespoten met cilicone (draden) en pur-schuim.
Ik vraag me af of het een gekend fenomeen is dat de bouwer alle nodige investeringen doet en toch geen passief huis kan krijgen ?

Reacties

Neen,

maar vele passiefbouwers doen de luchtdichting dan ook in grote mate zelf.

Vraag eventueel raadt aan een specialist naast je architect die ook blowerdoor doet of je vooraf kan helpen met luchtdichting.

 

Ik veronderstel dat je die blowertest doet om het passiefhuiscertrificaat te behalen maar heeft dat eigenlijk nog veel nut na het wegvallen van de subsidies?

benn

dus onder het motto : wat je zelf doet doe je beter ?
'vooraf' ..... makkelijk gezegd achteraf :-)
De persoon die de blowerdoor test doet , en waar ik wel veel vertrouwen in heb, zit ook met de handen in 't haar.   Hij komt morgen speciaal terug om verder te zoeken.
Dus in principe haalt iedereen die 'passief' begint ook de eindstreep ?  (kwestie van te weten dat we hier geen verloren strijd aan het strijden zijn, want de kosten lopen op naarmate de tijd vordert : bij sommige aannemers mogen we al rekenen op extra kosten owv het uitstel (moesten er al in zitten met nieuwjaar...)

Luchtdichting heeft een enorme invloed op het kengetal, dus dat doe je niet alleen maar voor het papiertje, maar vooral omdat je anders geen energiezuinig huis bouwt.

pur-schuim is NIET luchtdicht !!!

luchtdichting vloer doe je op de beton, ONDER de pur, niet er boven

...

"Voor de osb panelen werd plastiek geplakt (maar daarop zitten nu balken genageld, maar iedere nagel is toch een gat ? Architect vind van niet)"

 

 Heb je het over plastiek of heeft men een dampscherm geplaatst? Daarnaast dicht de nagel in princiepe het gat terug af. Alle dampschermen en folie's worden genageld of geniet. Hier zie ik geen probleem.

 

"We wilden eerst een test doen met enkel deze aanpassingen, maar architect had electricien en loodgieter vergeten af te bellen. Dus gaten naar buiten voor deze voorziening zitten er, al hebben we die dichtgespoten met cilicone (draden) en pur-schuim."

 

Silicone en PUR schuim zijn niet de juiste middelen om doorboringen naar buiten luchtdicht af te werken. Alles moet je afplakken met de juiste tape, orcon-lijm, luchtichtingsfolie of bv voor kabels kan je een speciale rubber manchet gebruiken.

 

 

Isotrie zou wel luchtdicht materiaal leveren

http://www.isotrie.be/NL/volledig-luchtdicht.asp

(als de beton al verkeerd was, hebben we weinig andere keus dan erboven te werken aan luchtdichtheid)
 

 

Eveline, Rob,

Verschillen tussen je eerste test en je tweede lijken me wel groot.  (Niets vergeten af te dichten bij de test?)

 

Niet dat dit jullie wellicht nog helpt, maar inderdaad is OSB niet volledig luchtdicht (geen enkele OSB denk ik), SPANO is dat daarentegen wel.  Nu, naar wij ons hebben laten vertellen kan je perfect een n50 halen onder de 1 met afgetapedte OSB platen.  Wanneer je echt passief wil bouwen (luchtdichtheidseis van n50 < 0,6) kan dit wellicht moeilijk anders dan met SPANO.

 

De plastiek waar je het over hebt is wellicht een "damprem" of "dampscherm".  (Eerste laat nog enigzins iets door, tweede niet.  Wanneer je damopen muuropbouw hebt gebruikt men wellicht een dampscherm.)  Nu, normaal is dit niet expliciet noodzakelijk zolang men je OSB of SPANO maar aftaped met daarvoor geschikte luchtdichtingstape.

 

Degene die je blowerdoortest deed - droegen zij zorg voor afdichten van zaken dampkap-muurdoorvoer etc?  Let ook op luchtdichte uitvoering van muurdoorvoeren van je ventilatie en verwarming.  (Je hebt hier speciale doeken voor.)  Ook de ramen zijn vaak een zwakke plek.  (Luchtdichte uitvoering aansluitingen aan de muur, maar ook gebruikte raamprofiel zelf is belangrijk.)

 

Bij een houtskelet is ook uitvoering van de verdiepingsvloer van belang.  Men kan een luchtdichtingsfolie laten doorlopen van muur beneden, naar buiten gevouwen rond de vloer om dan terug binnen aan de sluiten op de muur van de verdieping.  (Alles uiteraard zorgvuldig afgetaped.)

 

Nu, wat je wél verder kan helpen is het uitvoeren van een test terwijl je met een warmtebeeldcamera rondgaat.  Deze zal de temperatuursverschillen aangeven op de oppervlakte van je bouwschil (ramen, deuren, doorvoeren, ...), dit geeft een indicatie van waar je verliezen zich exact bevinden.  Een andere manier is om te werken met daarvoor verkrijgbare rookstaafjes - daar waar rook wegtrekt (niet recht omhoog gaat) bevinden zich lekken.

 

Hopelijk geraken jullie eruit!  Veel succes.

 

 

Enorme invloed van de luchtdichting? Dit moet toch met een grote korrel zout genomen worden. Het verschil tussen 0,6 /h en 1 /h geeft een verschil van verbruik van ongeveer 1,3 kWh/m² en per jaar (voor een gemiddeld alleenstaand huis). 

 

Uw huis schijnt een volume te hebben van 180/0,6 = 300 m³. Een debiet  van 260 m³ geeft een n50 van 0,87 /h; 360 m³ geeft n50 = 1,2 /h. Als het certificaat voor een PH niet meer van zulk groot belang is, valt er toch mee te leven van ongeveer 1,3 kWh/m² en per jaar meerverbruik te hebben. Er zijn genoeg PH die onder de 15 kWh/m² per jaar zitten, zij het dan met een n50 die lager ligt dan 0,6 /h. Als de rest in orde is zit ge nog niet zo slecht.

andere mogelijke oorzaak : energiebocht die lekt

Hoe dicht je best een energiebocht? Vraag me het ook af.

Wij hebben het als volgt gedaan

- je neemt een stuk mousse die je rond de bv aansluitkabel elektriciteit aanbrengt of je klemt het in de lege buis, mousse type tochtband, uitzettingsmousse chappe opgerold of bv isolatie van chaufagebuizen, hoe beter de mousse aansluit hoe makkelijker

- je brengt hierbovenop een soepel blijvende sanitaire mastiek aan

- daarboven breng je kruislings tescon vana aan

Ziet er misschien niet top uit maar werkte wel zeer goed op onze blowerdoortest

Voordeel is dat je hiermee enige vrijheid voor later kan behouden moest er toch nog eens iets  bijkomen

 

Heb je hier foto's van?

enkel met de tescon erop dus veel zie hier niet meer van.

onze blower door voor massief passief zelfbouw buiten de ruwbouw zit op bijna 1/10 van de PH waarde, dus alvast geen lekken via de energiebocht.

1/10 ! Chic !

Wij hebben niet eens een energie-bocht.  Alle buizen gaan individueel de grond in, maar daar zou niet zoveel verlies op zitten.

Op de warmtecamera zien we vlammen vanaf +/- vloerniveau achter de muur-plastiek (dampscherm).    Maar gezien de lucht vlug opwarmt is het onmogelijk te zien waar de lucht de plastiek verlaat.    Met rookstaafjes de doer van het huis gedaan, maar nergens een indicatie gekregen van waar de lucht terugkomt in het huis.  

onze houtskeletbouwer wist te vertellen dat er wel degelijk verschil tussen de ene OSB en de andere.

hij werkte enkel met de OSB die getest was met de beste luchtdichting(-sfactor of hoe noem je dat), enfin de dichtste OSB-plaat.

overal goed afgeplakt:

ramen en deuren: wijzelf

OSB-naden: wijzelf

plafond/plat dak: de isolatiefirma (die samenwerkte met de houtskeletbouwer)

overgang van houtskelet op de betonvloer: isolatiefirma, dmv. een recticel isolatieplaat tegen de Ytong kim blokken en die boven en onderaan tegen skelet/OSB en anderzijds de betonplaat werd afgeplakt.

degelijke passieframen ==> ramen hebben de 3 rubber dichtingen zodat ze als luchtdicht te beschouwen zijn !!

resultaat 0.2 op 0.6 bij de test

 

nagels en schroeven en nieten in de OSB van de buitenmuren kan geen kwaad zolang ze er niet meer uitgehaald worden. Het gaatje mag maw. woorden niet opgemaakt worden.

Kris,

herkenbaar systeem an kimblokken, bij osn ook zo gedaan
en morgen de test !!!

duim maar voor ons, ik hoop ook op 0,2

Stefan

het is 0,34 geworden
niet slecht volgens de aannemer

niet echt problemen gevonden, de gewone dingen, sleutelgat, hoek opengaand raam en deur, nietjes, OSB, riolering, ...

op zich vind ik raar dat jullie geen melding maken van de gebruikte of gedane afplakking van OSB-naden en overgangen buitenschrijnwerkerij en OSB/skelet ?

 

ook geven jullie geen details over het verloop van de blowerdoortesten .... zijn er tijdens die laatste test nog eens rondgegaan met een infraroodcamera of rookpluimpje ?

dan moeten jullie toch wel een beter beeld krijgen van wat er nu nog het probleem is .... bv. een raam dat een beetje scheef hangt, een tape die niet correct is aangebracht .... dat moeten jullie op die manier toch kunnen opsporen ?

Kris,

IR-camera haalt meestal niet zoveel uit bij een ruwbouw zonder verwarming, ...

We hebben voor de eerste testen het huis wel verwarmd, maar dat help toch niet zoveel gezien de lucht vlug opwarmt onder het plastiek.

Voor de rest hebben de aannemers wel het afplakken van de OSB-naden, ramen etc.   goed uitgevoerd, maar als de OSB niet luchtdicht is heeft het toch weinig zin.   Ik beschik over de verslagen van de BD-testen maar de rapporten zijn nogal zwaar om erbij te hechten

Laatste overeenkomst : nu moeten alle zijkanten van alle balken (die dienen om gyproc platen aan te nagelen) afgedicht worden met een soort cilicone (uit de test bleek dat sommige nagels inderdaad wel lucht lieten ontsnappen).   Dus nog wat werk voor de boeg.   

 

 

Als ik dit allemaal lees vraag ik mij toch af of zulks in de toekomst voor iedereen haalbaar zal zijn. Men spuit mist als de regering nu komt zeggen dat voor 2020 alle nieuwe huizen passief moeten zijn. Op deze manier is dat zeker niet haalbaar.

 

Ik ben niet de enige die zegt dat men moet afstappen van de eis van een luchtdichtheid van n50 < 0,6 volume per uur te halen. Het verschil tussen n50 = 1 en n50 = 0,6 is hemelsbreed, de opbrengst in warmtebesparing is bijlange niet in verhouding met de moeiliijkheidsgraad.

Luchtdichting beste mensen is een specialiteit waar bouwheer, architect en aannemers goed moeten samenwerken. Verschillende luchtdichtingstesten tijdens het bouwproces voorkomen dat gemaakte fouten in luchtdichting niet meer hersteld kunnen worden.
Een bedrijf gespecialiseerd in luchtdichting kan je luchtdichting in orde brengen, en zoniet, dan zijn er fouten gemaakt in de plannen of tijdens de uitvoering. Al de rest zijn praatjes van aannemers of architecten om gemaakte fouten goed te praten.
Trouwens in Duitsland gelden deze normen al langer als in België en ze zijn daar bij mijn weten nog altijd van kracht. Als men in Duitsland zo kan bouwen zie ik niet in waarom dat in België niet zou kunnen.

 

 

Hobbes,

 

Voor zover ik kan terugvinden is in Duitsland de volgende norm van toepassing:

woningen zonder mechanische ventilatie:  n50 < 3  /uur

woningen met mechanische ventilatie: n50 < 1,5 / uur

 

Gemiddeld voldoen de Belgische huizen niet aan deze laatste norm.

 

De norm van n50 < 0,6 is in Duitsland samen met de notie passief huizen ontstaan. Dit is dan klakkeloos door België overgenomen. Van nn50 = 0,6 naar 1 overgaan vermeerdert het totale (toegestane) energieverbuik van 15 kWh / m² en per jaar met ongeveer 10 %. Dit kan gemakkelijker op een andere manier terug gecompenseerd worden.

Zelfde principe bij ons. Ook zeer goede blowerdoortest (ruimschoots passiefhuisnorm)

Aandacht bij het bouwen en kennis van zaken helpen al heel veel. Werk bijvoorbeeld niet met de OSB als luchtdichting maar met speciale luchtdichtingspapier/damprem zorgvuldig aangebracht, verniet en verlijmd. En test tussendoor als je nog aan cruciale punten aan kan (dichting vloerplaat naar wand, wand naar dak, ramen naar wand...

 

Voor zover ik weet (maar ik ben ook niet meer helemaal up to date) is er in België slechts 1 luchtdichtingsnorm, nl die voor Passiefhuizen zijnde n<0,6, net zoals deze in Duitsland. Duitsland heeft daarnaast ook luchtdichtingsnormen voor 'gewone 'nieuwbouw in tegenstelling tot België.
In België kan men een nieuw 'gewoon' huis bouwen zonder luchtdichtingsattest. Er wordt voor het E peil rekening gehouden met een hallucinant slechte n-waarde, dus elke test, zelfs slecht levert al aanzienlijke winsten op E-peil op. Op zich al een rare situatie.
Waarom zou je niet 1 keer moeite (ook financieel) doen bij de bouw, om dan jaarlijks tot einde levensduur van de woning die besparing te realiseren? Anders moet je gaan compenseren, en die compensatie kost denk ik altijd energie, energie die de komende jaren niet goedkoper gaat worden en ook niet direct talrijker aanwezig.
Het feit dat al zoveel mensen de n<0,6 norm halen is toch een teken dat die norm niet zo onrealistisch is? Maar ik ben er wel van overtuigd dat er een gebrek aan kennis is bij alle geledingen in de bouw om goed luchtdicht te bouwen. Daar zou de confederatie bouw etc beter werk van maken.
Ik ken persoonlijk iemand met een LEW met een belabberde luchtdichting maar wel de compenserende maatregelen om het benodigde E-peil te halen. Wel, als het afgelopen winter -10°C was, was het jammer genoeg voor hem, allesbehalve comfortabel in zijn huis, met koude tocht gevoel (luchtdichting) en koudestraling (koudebruggen) als je in de zetel zat. En dan was het volgens de thermostaat wel mooi 21°. Hij is nu begonnen om de hele zolder van zijn net gebouwd huis (2010) luchtdicht te maken (was zo lek als een mand) en beter te isoleren. (bijzonder veel slecht uitgevoerde details)  De bouwfirma zet zo 80 huizen per jaar en zijn gespecialiseerd in LEW. Om maar te illustreren hoe goed we hier bezig zijn. 

 

 

De nieuwbouwers die een n50 van minder dan 0,6 behalen behoren tot een zeer beperkte kring. Ik denk persoonlijk dat men dit criterium iets moet versoepelen om deze kring gevoelig uit te breiden. Teveel constructeurs beginnen daar gewoonweg niet aan.

Hoe kun je de kring van mensen met een n50 van minder dan 0.6 vergroten door die te versoepelen?

Dat is een te meten waarde. Dus daar zijn geen voorwaarden... aan verbonden. Het is minder dan 0.6 of niet.

Pierre bedoelt vermoedelijk gewoon dat "het aantal mensen dat aandacht, tijd en moeite spendeert" aan luchtdichting momenteel nog beperkt is omdat strenge norm van 0,6 niet eenvoudig te halen is.

Ik kan hier volgen in die zin dat het goed zou zijn dat er meer aandacht naartoe zou gaan; onafgezien of iedereen dan ook 0,6 zou halen. Alles is beter dan "niets" doen en dit zou aangemoedigd moeten worden - toch?

 

 

Al diegenen die dit resultaat behaald hebben zijn er terecht fier op. Maar deze vraagstaart gaat juist over diegenen die het daarmee moeilijk hebben .Ik zou zeggen, dit is nog geen katastroof.