alles van in het begin.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Als ik nu opnieuw zou bouwen, hoe en met wat zou ik moeten verwarmen, verluchten?
Ook isolatie in de muren, vloer (voor vloerverwarming)en het dak, hoe dik de isolatie overal moet zijn?
Welke verwarming is de beste ?
Ik heb me laten vertellen dat tegen het jaar 2020 er geen fossiele brandstoffen meer in een nieuwe woning mogen gebruikt worden, is dit waar?
Hoe gaan we dan verwarmen als de warmtepomp ook al geen goed idee blijkt te zijn?
Als ik op dit forum kijk, stellen de meeste hun vraag wanneer het huis al bijna af is, in sommige gevallen te laat om het anders te doen.
Dan krijgen we meningsverschillen, opzoekwerk om zeker te weten en te hopen dat je goed bezig bent.
Massa’s geld tegenaan gesmeten, pur-isolatie, warmtepompen,…. Om toch maar te voldoen aan de eisen die er in deze tijd gesteld worden.
Volgens fabrikanten het beste wat er is, maar op dit forum meestal andere en beter alternatieven.
Daar staan we dan met een lening van dertig jaar,en een huis waar je al spijt van hebt dat je er aan begonnen bent.

Reacties

 " Ik heb me laten vertellen dat tegen het jaar 2020 er geen fossiele brandstoffen meer in een nieuwe woning mogen gebruikt worden, is dit waar?"

 

Europa zou willen tegen 2021 dat alle nieuwbouw dan volgens de passiefstandaard/nul-energie is uitgevoerd...Ze hebben nog 9 jaar en een zeer lange weg te gaan zou ik zeggen...

 Ik blijf er bij dat nulenergie onmogelijk is zodra men zelfs een passiefhuis bijverwarmt of WW produceert met gas of hout.

De enige mogelijke oplossing is dan elektrisch, dus warmtepomp, of in geval van zeer lage verbruiken direct elektrisch.

En dan hopen dat men tegen 2021 of eerder 2050 een oplossing heeft voor decentrale opslag van elektriciteit.

Maar helaas zijn onze overheden in dit verband niet visionair, dus waarom zou een beginnende bouweer dat moeten zijn ?

 

Zouden ze al niet verder staan dan wij denken, maar zolang er olie is dat de OPEC dit allemaal tegenhoudt. Je ziet de prijzen van de olie steeds duurder worden, daaraan gekoppeld de gas en elektriciteit. Is dit misschien omdat we al goed bezig zijn? Alles  wordt zuiniger, auto’s, hoogrendement verwarming, …. Maar ja de OPEC moet toch jaarlijks winst blijven maken. Voor mijn part bouwen ze heel het land vol met windmolens en zonnepanelen. Als ze dit : http://nos.nl/video/335175-zonneenergie-uit-de-sahara.html waarmaken zijn we nog steeds afhankelijk van andere landen.:-( Ook deze als je tijd moest hebben: http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU&feature=player_embeddedEen lange documentaire, anders even kijken vanaf 1u26min. Ook: pietervandenberg.net/documentaireskijken/?p=9333

yannick

dat moet je me wat beter uitleggen want dat begrijp ik niet, waarom zou nulenergie wel kunnen met een WP (wat volgens mij bijna onmogelijk is), en niet met hout bv.   gas, ok, want dat is fossiel.

de dag dat we echt onze elektriciteit thuis kunnen  gaan opslaan kan het probleemloos met de WP, daar ben ik het mee eens, maar zover zijn we nog bijlange niet.

wat je laatste vraag betreft, ik vraag me het tegenovergestelde af, waarom zou je dat als bouwheer niet doen?  we gaan onze kop toch niet in het zand steken zeker, iedereen moet toch zo langzaamaan gaan beseffen waar we naartoe gaan?

spinner

<< Alles  wordt zuiniger, auto’s, hoogrendement verwarming, …. >>   en toch verbruiken we met z'n allen steeds meer.

 

Is dat mss omdat er zoveel wordt bijgebouwd?

Hier in Kalmthout een hele wijk in aanbouw, in Essen ook al twee

nee, heeft niks met bowuen te maken, maar met ons verspilziek gedrag.  ik zou zelfs zeggen, integendeel, mensen die bouwen zullen in een woning trekken die allicht een stuk zuiniger is dan hun vorige.  maar blijkbaar kan niemand nog zonder een dozijn elektrische apparaatjes.  er zijn ondertussen meer gsm's aktief dan er mensen op deze wereldbol wonen, terwijl er toch miljoenen mensen geen gsm hebben.   en in plaats van onze tanden te poetsen met een gewone borstel, nemen we een elektrische, en dan rijden we daarna met de auto naar de fitness om wat meer beweging te hebben.  de mensen zijn gewoon gek.

 

De wereldbevolking  explodeert. In Europa komt er steeds meer inwijking zonder dat de oppervlakte stijgt .  Toch blijven we veel te grote huizen bouwen,  nemen we steeds meer open ruimtes in. De stadsvlucht en de lintbebouwing blijven aanhouden. Met een “ideale” verwarming in een perfect geïsoleerd huis staan we nog nergens. Als we niet op alle punten anders beginnen denken. Zo weinig mogelijk vliegen , vlees beperken , fietsen en ga zo maar door….

 

Jep ik ben er zo ene, ik rijd met de auto naar de fitness. Alleen als ik op tijd thuis ben rijd ik met de fiets, anders ben ik te laat. Beetje ontspanning mag wel hé, al druk en stresserend genoeg opt werk. Maar een gsm en laptop zijn toch niet DE grote verbruikers? De apparaten die hier in huis altijd in de stekker zit zijn: ijskast, wekker, pc, verwarmingsketel, carterheating van de airco’s, oven(klok). We zijn natuurlijk niet anders gewoon.    

 Mijn punt is gewoon, als je bijstookt met hout in een nulenergiewoning, dan zal je dus zeker netto elekiciteit op het net zetten.

Dus heb je hout verbrand en elektriciteit opgewekt.

Ooit moet het volgens mij mogelijk zijn om elektriciteit op te wekken, op te slaan en later te verbruiken. Dan moet er niets gestookt worden en niets op het net gaan.

Mijn buikgevoel blijft mij zeggen dat hout stoken NIET co2 neutraal is. Maar dat kan aan mijn buik liggen ...

yannick

ik zal wel te lomp zijn zeker, maar 't is me nog altijd niet duidelijk, ik zie het verband niet tussen hout stoken en elektriciteit op het net zetten niet.  ik ken geen enkele houtkachel die elektriciteit maakt.

dat het niet CO²-neutraal is, daar ben ik het mee eens, maar 't komt er dicht bij. jou elektriciteit is ook niet CO²-neutraal, niks van wat wij doen is dat, we belasten altijd onze leefomgeving in alle wat we doen.

 

In mijn ideale wereld heeft een échte nulenergiewoning een nulenergietransport !

Voila.

Ik denk dat dat de enige manier is om onze leefomgeving minimaal te belasten.

Volledig mee eens, hadden wij nooit de stap gezet dan hadden hadden wij nooit ons primair energieverbruik door 3 gedeeld (!), en dat is nog geen rekening gehouden met het feit dat we nu groene stroom verbruiken. Ik weet niet of je dan nog steeds x2.5 moet doen.

Elke keer er iets vernieuwd wordt, licht of electronica, kiezen we bewust voor een item minder ofwel veel zuiniger. Op die manier heb ik tegenover drie jaar terug al een 1000KWh per jaar besparing. Binnenkort nóg 300Kwh.

yannick

da's mooi, maar de wereld is niet ideaal, en nultransport is voorlopig niet haalbaar, maar met hout een stuk makkelijker dan met een warmtepomp.