Nieuwe verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen,
Ik zit met enkele vragen en zou graag jullie mening horen. Wij hebben onlangs een condensatieketel en radiatoren laten installeren ter vervanging van elektrische verwarming. Het gaat om een vrijstaand huis, met wat isolatie, maar ook met heel grote ramen en rolluikkasten die voorlopig meer op een zeef lijken...dit gewoon om een idee te geven van het huis. Mijn vragen gaan over twee verschillende dingen:.
-onze installateur ziet geen nut in een modulerende thermostaat en in een buitenvoeler. Volgens hem is de ketel al modulerend en moet je niet nog andere modulerende aansturingen op zetten(????). Ik heb er geen verstand van, maar van wat ik gelezen heb, kun je hiermee je ketel een stukje zuiniger maken en draagt een modulerende thermostaat bij tot meer comfort (minder temperatuur schommelingen in de verwarmde ruimte). Kan iemand mij duidelijke argumenten geven over de nut van zulke snufjes?
-andere vraag is over de radiatoren. Wij hadden gevraagd om die te overdimensioneren om op lagere temperatuur te kunnen verwarmen. Als de verwarming draait halen we gemakkelijk de gevraagde 20 graden in de living, maar in de badkamer blijft het ook steken op 20 graden. Ik zou graag met de thermostaat in de living en de thermostatische kranen volledig open (zowel in de living als in de badkamer) 20 graden in de living hebben en 22/23 in de badkamer. De thermostatische kranen lager zetten in de living zou een oplossing zijn, maar dan moet ik zeker niet aandringen op een modulerende thermostaat, gezien de temperatuur dan gewoon via de thermostatische kranen geregeld wordt....volgens mij zijn de verhoudingen tussen de groote van de raiatoren in living en badkamer niet goed berekend.
Graag jullie mening,
Bedankt,
Margarida

Reacties

 

Geen buitenvoeler? Dus wanneer het buiten -10°C is, of 10°C wil dat zeggen dat de ketel dezelfde watertemperatuur naar de radiatoren stuurt? Je zal hierdoor niet in de koude zitten, alleen het verbruik zal wel wat hoger liggen. Het is  onnodig om bv. 70°C water te maken, bij een buitentemperatuur van 10°C of 15°C. Toch belangrijk om te werken met een stooklijn die je weersafhankelijk kan instellen.(moduleren) Zeker wanneer je nieuwe ketel dat aankan. Normaalgezien in de ruimte waar je thermostaat hangt, plaatsen wij geen thermostaatkranen omdat de thermostaat de temperatuur van die ruimte regelt, tenzij je puur weersafhankelijk regelt zonder rekening te houden met de binnentemperatuur. Als oplossing voor de kamers die te koud blijven, kan je in de ruimte waar de thermostaat hangt, het debiet afremmen door je retourkoppelingen van die radiatoren wat af te remmen.(als ze afsluitbaar zijn, meestal inbussleutel) Zo zal het langer duren vooraleer het daar op temperatuur komt, en zullen de andere ruimtes de tijd krijgen om warmer te worden.

Ook je rolluikkasten best isoleren aansluitend aan de isolatie in de spouw

 

 

Hoever staan de kranen van de radiatoren in de living open? Moeten die volledig open staan om uw 20° te bekomen? Probeer eens de kraan in de badkamer  volledig open te zetten, en die in de living wat te sluiten. Dan moet de ketel wat langer draaien om uw 20° te bekomen, en zal het wel warmer worden in de badkamer. Misschien dat de ketel dan ook  zijn watertemperatuur bij aanpast als het niet snel genoeg opwarmt, maar daar ben ik niet zeker van. Dit hangt af van de stooklijn.

 

Uw voorgestelde regeling zal niet werken. Met de thermostatische kranen volldedig open in de living regelt de kamerthermostaat alles. Maar deze zal nog te snel afslaan om de badkamer meer te verwarmen. Ge zou dan andersom moeten werken: thermostaat volledig open en enkel regelen met de thermostatische kranen. Maar zijn deze nauwkeurig genoeg?

 Precies, ik denk dat de thermostatische kranen niet nauwkeurig genoeg zijn. Door met de kranen de temperatuur te regelen in de living ga ik gewoon achteruit wat comfort betreft (in vergelijking met gewone thermostaat en ik had gehoopt dat we met en modulerende thermostaat aan comfort zouden winnen omdat we toch veel verliezen hebben door de grote ramen en de tmperatuur toch snel schommelt).maar ik denk dat de kranen op 2 te zetten (20°C) in de living ook niet veel gaat helpen, want of de kranen op 2 of op 5 staan, het gaat even snel warmen tot 20°C. Als de kranen op 2 zitten,dan stroomt geen water meer in de living als die temperatuur wordt bereikt en blijft de ketel alleen draaien voor de badkamer. dat lijkt mij dan ook niet ideaal voor je verbruik. Bovendien, op deze manier heb ik eigenlijk helemaal geen thermostaat nodig, dan regel ik gewoon alles via de kranen en dat is toch een beetje achterhaald?

probeer het idee van spinner eens.

 Ja, ik heb even opgezocht wat dat precies betekent, de retourkoppelingen afremmen. Ik zal de installateur vragen of hij dat kan, ook al weet hij niets van buitenvoelers, dat zou hij dat toch moeten weten. Ik moet er wel bij zeggen dat de verwarming in de badkamer een sierradiator is (zeg maar met een  vlakke plat ervoor) en die in de living zullen ook sierradiatoren zijn,maar de platten hangen er nog niet voor. De afgifte van een sierradiator van dezelfde afmetingen als een gewone is iets lager (in het geval van deradiator in de badkamer 300W). Maar dat lijkt me een te kleine verschil om ervoor te zorgen dat de badkamer niet boven de 20°C komt. ZOu je eigenlijk kunnen stellen dat de sierradiators voor extra verbruik zorgen? in die zin dat de ketel warmer water zal moeten sturen om de kamer op temperatuur te brengen? Of is dat verschil te verwaardlozen?

Een sierradiator geeft normaal zen opgegeven vermogen bij de watertemperatuur die is aangegeven.

vaak wordt zen rendement niet behaald omdat ze er handoeken op hangen.

 

 

Wordt die plaat voor de sierradiator wel voldoende warm om stralingswarmte af te geven? Anders zou de radiator eerder als convector werken en dit vraagt een hogere temperatuur, vooral als hij eerder onderbemeten is.