Stadswoning - praktijkruimte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben op zoek naar een kantoorgebouw voor mijn kleine ICT-onderneming.

Ik heb interesse in de aankoop van een af te breken gebouw in het centrum van een stad. Het is een gesloten bebouwing van 5m breed op 18m diep, met 2 bouwlagen + zolder.

De bedoeling is op het gelijkvloers een kantoorruimte te maken en een woonfunctie op de hogere verdiepingen. Er is ook een kleine tuin.

Het is natuurlijk eenvoudig om klassiek te bouwen: gevelstenen, rotswolisolaite, gasketel, alu ramen, airco voor de koeling kantoor. Maar ik zou graag op een duurzame manier bouwen en ondernemen. Voor mij betekent dat o.a. dat het energieverbruik zo laag mogelijk wordt. Bijkomende uitdaging is de aard van onze activiteiten: enkele mensen die de hele dag computerwerk verrichten genereert veel meer warmte dan een klassieke woning. Er moet dus ook op de een of andere manier gekoeld kunnen worden.

Het probleem is dat er zoveel info te vinden is en er zoveel afwijkende meningen zijn. Wat zijn volgens jullie de basisvereisten voor een duurzaam gebouw? Wat moet je zeker doen en wat mag je zeker niet doen? Waar begin ik mijn zoektocht naar betrouwbare informatie?

Alvast bedankt om me op weg te helpen

Reacties

 Bouwtechnisch zullen anderen beter kunnen antwoorden. Maar ik ben het niet eens dat een kantoorruimte de facto gekoeld moet worden.

Led verlichting of hoogrendement TL heeft een zeer beperkte warmte afgifte.

Mijn nieuwe PC inclusief LED scherm verbruikt bij typisch gebruik 75 W ipv mijn vorige, die zat aan 80 W voor het scherm alleen, en dan nog 200 W continu voor de PC.

Als je wat investeert in nieuwer materiaal, dan kan je volgens mij een dure airco uitsparen, zeker in combinatie met wat massa in het gebouw en goede zonwering.

Dan heb je ook ineens het genot van goed licht, snelle pc en een zeer goed scherm, en geen lawaai meer !

 

Yannick, niet vergeten dat elke persoon ook makkelijk 100W afgeeft hé.

Dus als er een 5-tal personen werken in een relatief kleine ruimte, kan die temperatuur snel oplopen.

Maar ik ben het wel met je eens dat, mits goed ontwerp, een kantoor kan zonder airco. Er kan ook gebruik gemaakt worden van PCM bv. en nachtkoeling.

Het werk dat we doen (programmatie - webdesign) vraagt grote schermen en in sommige gevallen zwaardere hardware. Als je dan met een paar mensen in 1 ruimte zit te werken, loopt de temperatuur snel op.

Robin, die PCM koeling, daar vind ik precies niet veel informatie over? Zou het mogelijk zijn om 1 systeem te maken dat kan instaan voor verwarming + koeling? Of waar kan ik info vinden die mij op weg helpt?

 

Als je er vanuit gaat dat de zon geweerd wordt (efficiente zonwering aan de buitenkant van de gevel, max 40 % beglaasd, of ramen op de noordkant) dan bepalen je interne lasten inderdaad of je moet koelen of niet.

Een vuistregel (maar vuistregels zijn per definitie een veralgemening): Als je een maximum van 5% overschrijdingsuren boven de 25.5°C wil behalen, en dit  zonder airco, maar enkel met passieve maatregelen (dagventilatie, verhoogde nachtventilatie) dan moeten je interne lasten onder de 40W/m² blijven.

Hierin zitten dus personen (80W/pers), verlichting (gemiddeld bij kantoren kan dat onder de 10 W/m² als je moeite doet) en computers. Dus reken even hoeveel mensen je bijeen wil zetten, wat het vermogen van de computers en andere apparatuur is en dan kan je eventueel nog wat spelen met het licht.

Kom je niet boven de 40 W/m², dan is airco in principe overbodig. Passief koelen wil wel zeggen dat je voldoende maatregelen neemt om ook 's nachts het kantoor te kunnen laten koelen (beschikbare massa dus liefst geen voleldig vals plafond, voldoende debieten 's nachts door opengaande ramen,..)

 Als je comforteis hoger ligt (dus minder dan 5% boven de 25.5°C) dan zal je ook sneller airco moeten plaatsen.

 

mvg

Geert

 

 Inderdaad, als je zwaardere toepassingen nodig hebt, dan loopt de temperatuur op, maar mijn argument blijft. 

Als je bijv al vijf maal 200 W spaart, gaat je ruimte veel minder oververhitten, je wint eigenlijk 25 m2 !

De bijv twee zware workstations kan je nog altijd in een technische ruimte zetten. Die oplossingen bestaan, wij doen dat al bijna twintig jaar, wegens het lawaai (studiotoepassingen), maar ook de warmte.

Vraagje, hoe groot zijn die schermen dan ? 

 Inderdaad, als je zwaardere toepassingen nodig hebt, dan loopt de temperatuur op, maar mijn argument blijft. 

Als je bijv al vijf maal 200 W spaart, gaat je ruimte veel minder oververhitten, je wint eigenlijk 25 m2 !

De bijv twee zware workstations kan je nog altijd in een technische ruimte zetten. Die oplossingen bestaan, wij doen dat al bijna twintig jaar, wegens het lawaai (studiotoepassingen), maar ook de warmte.

Vraagje, hoe groot zijn die schermen dan ? 

Ik heb altijd met Eizo-scherm van 24"-27" gewerkt, 2 per PC. Dat zijn de beste schermen die je kan kopen, maar dat is wat offtopic vrees ik :).

Als ik de rekensom van Geert maak voor een ruimte van 50m² met 5 personen:

5 personen x 80W = 400W

50 x 10W verlichting = 500W

5 pc's + scherm x 200W = 1000W

totaal 1900W / 50 m² = 38W / m².

Dus dat zou moeten lukken. Dus wat doe ik best? Een warmtepomp met vloerverwarming die ook kan koelen  + systeem D ventilatie voor de verse lucht? Of zijn er systemen met luchtverwarming + luchtkoeling + ventilatie ineen?

Dat zou moeten lukken... op voorwaarde dat er één beglaasde gevel is, buitenzonwering, max 40% beglaasd, beschikbare massa en nachtventilatie.

Lukt dat niet, kan je overwegen 's nachts mechanisch door te ventileren, maar dan vergroot je best je totaal debiet en kies je zeker voor zuinige ventilatoren, want je gooit voor een groot deel je winst weg door het ventilatorverbruik.

Misschien eerste ook eens zien berekenen wat je theoretisch nodig hebt van verwarming.Als die interne lasten continu aanwezig zijn, heb je bij een goed geisoleerde kantoorruimte enkel een opstart nodig 'smorgens en dan vooral maandagmorgen, want gedurende de dag heb je al 1500 W elektrische verwarming. Misschien dat je  de rest evengoed in je ventilatielucht kan steken.

Dan hoeft er enkel een warmwaterbatterij in de luchtgroep bijgeplaatst worden zodat de ventilatie 's morgens het kantoor wat kan opwarmen.

Geert

 

 

Die werkstations in een (goed verluchte) technische ruimte vind ik ook een goede oplossing voor in de zomer. 's Winters is dit dan natuurlijk weer een nadeel. Maar dan kan je misschien de warmte in de bureauruimte blazen.

De technische ruimte kan je desnoods natuurlijk laten verluchten (afsluitbare buis die binnenkomt van onder de grond/onderaan de gevel en bovenaan een schouw/muurdoorvoer) middels het schouweffect.