Advies nodig voor Verwarmen Houtskelet bouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ik heb onlangs een Houtskelet bouw gekocht (Bungalow alleenstaand).

bewoonbare opp. 133m²

Bouwjaar 1986

Dak is geisoleerd overal dubbele beglazing. (nieuw van 2007)

Er is 1 pellet kachel aanwezig om de living te verwarmen van 5.2 KW( ±30m²)

Nergens anders is er verwarming aanwezig.

Hoe zou ik het best verwarmen (badkamer 9m² en 3 slaapkamers 3 x 14m² geen verwarming aanwezig)???

Ik had gedacht aan elektisch (3-fasen net aanwezig) of elektrisch maar dan met infrarood verwarming...

Gas zou ik niet graag leggen want ik woon redelijk ver van de rooi lijn (straat) ± 25 meter en een te grote instalatie kost.

een pellet ketel is ook geen optie doordat ik de ruimte er niet voor heb...

Heeft hier iemand Ideeën?

Groeten

bram

 

Reacties

 De vraag is hoeveel wil je er mee gaan verwarmen? De leefruimte heeft al verwarming met een pelletkachel maar de slaapkamers en badkamer hebben niets. Ben je van plan om uw slaapkamers en badkamer op temperatuur te houden of moet het enkel dienst doen om de kou er eens uit te krijgen?

 

Eventueel kan je een pelletkachel kopen met kanalisatie om zo een deel warmte naar de badkamer te blazen.

Hallo,

 

De bedoeling is om zeker de badkamer te verwarmen en overdag op ± 15°C te houden net als 2 Slaapkamers.

Een pelletkachel met kanalisatie bestaad inderdaad ook, maar de bestaande kachel zou ik graag laten staan, want die is nog maar nieuw...

 

Wij kochten onlangs ook een houtskelet, bouwjaar 1999. Ook enkel verwarming in living (wel op gas). Wij hebben ervoor gekozen om elektrisch te verwarmen boven (aansluitingen voor elektrische verwarming waren al voorzien). Bedoeling is om enkel wat bij te verwarmen in de winter. We hebben hiervoor zonnepanelen laten leggen (produceren zo'n 3500kwh). Nu heb ik wel spijt dat ik niet meer panelen gelegd heb, want 3500kwh is niet veel als je daarmee elektrisch wil verwarmen. Deze winter verbruikten we bvb 70kwh per dag louter en alleen om de boventemperatuur op 7°C te houden (ja, muurisolatie is in onze woning blijkbaar niet je dat).

Dus: indien je voor elektrisch kiest, vergewis je er dan wel eerst van dat de isolatie goed is, en dat je zonnepanelen of iets dergelijks voorziet. Anders betaal je je blauw.

 

 

 

En waarom niet met een splitmodel warmtepomp lucht-lucht werken? Die kan men gemakkelijk opstellen.

hallo,

bedankt voor jullie reacties.

Pierre, kan je eens een link doorsturen met informatie over deze warmtepomp?

Hoe zitten de instalatie kosten tov andere verwarmingsmiddelen?

Dan bekijk ik even.

 

groeten,

bram

 

 @Bram C:

 

Die lucht/lucht warmtepomp, is eigenlijk gewoon een airco, met de meeste modellen van alle merken kan je zowel koelen als verwarmen.

 

Het zal zuiniger zijn dan puur elektrisch verwarmen maar je zit wel zoals je zegt ook met een bepaalde installatiekost. Er komt een buitenunit en dan per kamer die je wilt verwarmen een binnenunit, daarbij komt dan nog het nodige leidingwerk e.d. maar het kan wel een betaalbaar(der) alternatief zijn als je geen gas wilt/hebt voor een CV ketel.

 

Of het echte de moeite is om te doen zal je eens een offerte moeten vragen bij een koeltechnisch bedrijf in de buurt, prijzen kunnen nu eenmaal sterk uiteenlopen.

Bedankt voor de reactie!

heeft iemand ervaring met infrarood verwarming?

 

Beste Bram,

zelf woon ik in een soortgelijke woning. Bungalow, 1980, 2 slaapkamers, helaas enkel met directe elektrische verwarming.

In de badkamer hing oorspronkelijk een "warmeluchtblazertje" Door dit te vervangen door een grote handdoekradiator (1000W) en een warmte straler (2000W) waarvan de 3 stralingsbuizen in stappen geactiveerd kunnen worden (0123) werd het confort sterk bevorderd.

De stralingswarmte doet onmiddellijk zijn ding, maar enkel zeer plaatselijk. (goed richten is de boodschap) Deze verwarming wordt enkel geactiveerd indien nodig. De ganse dag een badkamer onnodig op hoge temperatuur houden is verspilling. Voor een echt lang comfortabel bad laat ik wel de straler een uur op voorhand aanstaan om zo de ganse badkamer te verwarmen.

Enkel de slaapkamer van de dochter wordt verwarmd als ze thuis is. Haar kamer is wel extra geisoleerd. (9 cm rotswol in de "muur" + 5cm PUR achter een gyproq plaat.

Wanneer ik alleen thuis ben, worden in de winter de keuken en woonkamer op 17-18 graden gehouden met de radiatoren en gebruik ik een kleine IR-lamp van 150W om aan mijn bureautje wat extra stralingswarmte te krijgen. Op deze wijze kan je veel besparen.

Isolatie is dus wel van doorslaggevend belang. Indien je de mogelijkheid ziet kan je daar eerst mee beginnen.

Zelf twijfel ik nog welk systeem er hier bij kan komen in de woonkamer en de rest, gas is nog niet binnen gebracht.

Lucht lucht warmtepomp kan voor jou een goede oplossing zijn daar je in putje winter je pelletkachel het zware werk kan laten leveren.

Om snel snel wat warmte te hebben is straling het snelste en de installatiekost is echt minimaal.