Degelijke CV kachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi iedereen,
met onze aanbouw zal er ook een kachel geplaatst worden om zo onze verwarmingskosten wat naar beneden te brengen, en om natuurlijk ook wat charme in de living te krijgen ;o)

Om de kachel wat meer te laten meewerken aan de verwarming van sanitair warm water en eventueel later de verwarming van de hele woning, was ik op zoek naar goedkopere alternatieven voor een finoven.
Een finoven zou ik er doodgraag plaatsen, echter zal het budget dit (zeker de eerste jaren) niet toe laten.

Daarom ook de zoektocht naar een degelijke CV haard waarbij ik me geen zorgen moet maken naar vervuiling van de omgeving toe.

Welke merken zijn er aan te raden? De Brunner kachels zien er wel degelijk uit en heb er al veel positieve ervaringen over gelezen, maar deze zijn blijkbaar ook aan de dure kant... Bestaan er nog andere alternatieven op stukhout? (GEEN pellets - haat dat vlambeeld)

En nog een vraag waar ik mee zit:
Als we dan een CV kachel plaatsen maar we gaan maar een jaartje later het buffervat en regelingen plaatsen, kan dit dan kwaad voor het boilergedeelte?

Thanks
Gunnar

Reacties

Een heel eenvoudige kachel  zonder electronica met rendement van93% en mogelijkheid om grote stukken hout erin te steken is een walltherm.

 

http://www.youtube.com/watch?v=ZkkFzfK6ZO0&context=C4d86674ADvjVQa1PpcF…

 

groetjes

 Thanks, zou die wel eens in het echt moeten zien.

Het model op zich spreekt ons niet direct aan, maar je kan blijkbaar kiezen voor een model dat je kan inbouwen, dus misschien is dat dan wel een oplossing.

 

Heb ook een aantal mooie modellen gezien van Nordic fire, maar die rendementen zijn blijkbaar wel een pak lager...

Ik moet er ook rekening mee houden dat onze woning waarschijnlijk nooit (of toch niet de eerste zoveel jaar) een lage energiewoning zal worden, dus de hoeveelheid warmte die nodig is om effectief de ruimte te verwarmen moet ook nog voldoende zijn.

 

We zoeken nog wat verder ;o)

 

Iemand enig idee of je nu een CV haard kan laten branden zonder dat er een buffervat aangesloten is?

 Een CV haard of Kachel met hout heeft  altijd een boiler nodig ongeveer 50l per kW. Het is ook altijd aangewezen om dit in combinatie met zonneboiler  te gebruiken . Want in de zomer  hoef je dan geen  kachel aan te steken.

 

De juiste benaming is hier houtvergasser en niet houtkachel ;-).

Wat zou je dan wel doen met uw CV-kachel als je er geen buffer aan hangt? Het grootste deel van de warmte gaat namelijk naar de buffer. En een buffer is nu ook de kost niet hé.

hey Robin, inderdaad, de kostprijs van een buffervat is slechts een klein deel van de kostprijs van de kachel (die komt in onze leefruimte te staan, dus ik weet niet of je dan ook kan spreken van een houtvergasser?).

Het punt is gewoon dat er na de aanbouw en aankoop van een degelijke kachel misschien te weinig op de bank nog staat om direct het buffervat aan te kopen.

Het is zeker de bedoeling om met een buffervat te werken, maar zou de kachel een probleem hebben indien deze bvb een winter lang gebruikt zal worden zonder buffervat, dus zonder water in de leidingen/warmtewisselaar van de kachel?

 

We hebben zeker het budget niet om direct na de aanbouw zonnecollectoren te plaatsen met een buffervat zodat we daar ook geen aanspraak kunnen maken op de premies. We voorzien dus om in fases te werken: kachel - buffervat - collectoren - aanpassing bestaande woning naar vloerverwarming.

Een cv-kachel of houtvergasser is zo gemaakt dat hij slechts 15-20% van zijn warmte vrijlaat in de ruimte. De overige warmte moet hij ook kwijt kunnen hé.

Dus een buffervat zal wel een must zijn vrees ik.

Zonnecollectoren zijn in principe nog geen zo'n must. Die kun je nadien nog plaatsen. Voorlopig kun je dan in de zomer uw huidige CV gebruiken voor SWW.

OK, dan zullen we eerst wat moeten sparen zodat we beide in één keer kunnen kopen. Thanks Robin.

wij zijn op zoek naar een houtkachel (vergasser) maar zijn ze er ook die bijna 80% of meer aan een buffer af kunnen staan!? of zijn die dusdanig specifiek en kostbaar dat dit een groot verschil in prijs oplevert?

welke fabrikaten hebbendit al?

als je een sww toepast kun je e.e..a combineren met tapwater bedoel je!? maar dan zul je een grotere buffer dan 50 liter toepassen neem ik aan?

 

Vanwaar haal jij die 50 liter?

Als je met een cv-kachel werkt wordt sowieso een grote buffer aangeraden (500-1000+ liter).

Walltherm geeft 70% af aan de buffer.

Waarom zo specifiek meer dan 80%?

 50 liter per kw, lees ik nu....vond het al wat weinig

verder vond ik de 15-20% wat laag oftewel wat opgeslagen kan worden in een boiler wat veel. de meeste toestellen die ik vind gaan toch niet hoger dan 30% ruimte en 70% in het systeem zogezegd.

Walltherm geeft ook idd 70%

mag ik vragen of u ervaring met deze toestellen heeft en hoe die zijn?!

 50 liter per kw, lees ik nu....vond het al wat weinig

verder vond ik de 15-20% wat laag oftewel wat opgeslagen kan worden in een boiler wat veel. de meeste toestellen die ik vind gaan toch niet hoger dan 30% ruimte en 70% in het systeem zogezegd.

Walltherm geeft ook idd 70%

mag ik vragen of u ervaring met deze toestellen heeft en hoe die zijn?!

 Die 50l/per kW voor hout ketels of kachels  heb ik gehoord ooit op een beurs bij een Oostenrijkse leverancier  Solarfocus. Walltherm iwordt ingevoerd voor  benelux door ECO2all. Die zaakvoerder daarvan heeft thuis één staan  en is daar helemaal in de wolken van. Ik geloof dat er nog niet zoveel in Belgie staan anders moet je  eens contact op nemen met Eco2all. Het ziet er wel een eenvoudige kachel uit en voor mij is dit wel belangrijk dat er niet te veel electronica op zit.

 we zitten idd naar de specs te kijken, maar 6 meter trek is voor ons niet haalbaar boven het toestel. we moeten max naar 3meter (1 meter bovendaks.

in nl zijn er in middels wel meer leveranciers en wij hebben hem wel zien staan bij mensen, maar....

we zoeken verder.

Die zaakvoerder daarvan heeft thuis één staan  en is daar helemaal in de wolken van.

 

 hoe zou dat toch komen

 Weet ik wel daarom moet je het verder zoeken en eens kijken wie hem ook heeft.  Die zaakvoerder verdeelt wel meer dan deze vergasser  en volgens hem is dit het neusje van de zalm . Ja volgens hem.

Zelf heb ik er geen ervaring mee nee.

Het neusje v/d zalm is idd de Waltherm , daarom is die ook bijna onbetaalbaar !

Alternatieven zijn er genoeg te vinden op het net, die ook een rendement halen tegen de 90% .

50l/kw is naar de lage kant , ik zit zelf met een verhouding van +/- 100 l / kw en vind dit nog te weinig - tenslotte dient de grootte v/d buffer om warmte op te slagen om minstens de nacht door te komen .

Deze grootte hangt natuurlijk af v/d energie die je nodig hebt om je woning warm te houden , dus eerst een berekening maken van je verbruik en aan de hand van die uitkomst een cv-kachel kiezen met het nodige vermogen .

Rekening houdend met het vermogen dat je nodig hebt om de woning te verwarmen en dan nog een reserve die opgeslagen word in de buffer.

Ik stook zelf alleen met hout voor verw en ww , geen gas of mazout in huis .

Real time te volgen

http://users.skynet.be/zonnigruisbroek/pagina3.html

 

mvg , Kris

 Kris,

kan je eventueel die andere types eens doorgeven?

Want hoe goed de Walltherm ook mag zijn, het uitzicht is toch niet direct iets om wild van te worden.

Onze smaak gaat meer uit naar bvb een nordic fire NFW25, dus meer richting de traditionele inbouwhaard.

Thanks! (eventueel via Pb als je dit niet op het forum wil doen)

Wat denken jullie van de Herald80B die heeft een ingeboude wrap around boiler.

ik verschiet ervan dat julie over boilers van 500-1000l spreken.

Ik heb momenteel gas met een kleine boiler in de hal.

http://www.kachelschuur.be/site/products/detail/1/264/2/hunterherald80b.htm

 

Hunter Herald 80 B € 2050

De Herald 80B houtkachel is een grote, imposante houtkachel. Met zijn 26kW behoort hij tot de zwaardere houtkachels in ons assortiment. Deze kachel is een lust voor het oog. Met de geinstalleerde en meer efficiente Wrap Around boiler kan deze houtkachel worden aangesloten in uw CV systeem en kan dan tot 15 radiatoren van warm water voorzien!

Een praktische en mooie houtkachel met cv-aansluiting!

Kenmerken:

  • Multi Brandstof
  • Wrap Around Boiler (geinstalleerd)
  • Stofvrij en veilig zeefrooster
  • Hi-tech secundaire verbranding
  • Buitengewoon heet 'Airwash' systeem
  • Optioneel: Thermostaat (meerprijs)
  • Optioneel: Messing knoppen (meerprijs)
  • Zeer toegankelijk voor schoorsteenvegen
  • 2 jaar garantie
  • Kan 's nachts blijven branden
  • Beheersbare brandsnelheid
  • Kruizen voor ruit zijn verwijderbaar
  • Kleur: Antraciet
  • Vermogen (kw): + 20
  • Merk: Hunter
  • Type: voorzetkachel
  • Hoogte: 82.0 cm
  • Breedte: 77.0 cm
  • Diepte: 54.5 cm
  • Bovenaansluiting: ja
  • Achteraansluiting: ja

    Luchttoevoeraansluiting:

  • Aansluitbaar op cv:
  • -->

  • Diameter rookgasafvoer: 180 mm
  • Hoogte hart aansluiting: 70.0 cm