berekenen verwarming Houtskelet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik en mijn Vriendin gaan een houtskelet woning bouwen en we raken niet uit welke verwarming te nemen.
We zijn al bij een 10 tal mensen geweest hiervoor en deze beginnen direct met een condensatieketel van 25kw.
Wij vinden dit zeer veel omdat bij mijn ouders hebben ze ook 25kw staan en dit huis heeft bijna geen isolatie en ook geen geisoleerd glas .
Ook om op een zo lage temperatuur te verwarmen willen we vloer verwarming nemen .
Hoe moet ik warmte verliezen berekenen en de juiste hoeveelheid kw voor de verwarming van mijn huis?
Ik lees dit op heel veel sites maar vind niets terug hoe ik dit moet doen.
Het is niet ecologisch als ik met een veel te grote ketel mijn huis ga verwarmen.

kan er mij iemand helpen met mijn probleem? Alvast bedankt .

Reacties

Zoiets laat je best doen. Je vindt er weinig van terug, omdat het een nogal omslachtig werkje is en niet zo eenvoudig voor de leek.

Vraag aan je architect of hij ervaring heeft met een goed studiebureau (epb ed.)

 Als de vorm van het gebouw niet te ingewikkeld (niet teveel uitsteksels) is valt zo'n berekening nogal mee kwa complexiteit. Op de volgende pagina vindt je een eenvoudige simulatie:

http://www.bouw-energie.be/verwarming.htm

Vul hierop de vloeroppervlaktes van je gebouw in en de berekening maakt op basis hiervan een 3d model waaruit het volume en de verliesoppervlaktes worden gehaald. Verder moet je ook wat gegevens van de isolatie in muur, dak en vloer invullen en gegevens over de ramen en het ventilatie -en verwarmingssysteem.
Met behulp van deze gegevens wordt dan het nodige vermogen berekend om het volledige gebouw op de gewenste binnen temperatuur te houden.

Dit is een simulatie, maar een studie bureau of architect gaat dezelfde berekening maken (als ze al het ventilatie -en verwarmingssysteem in rekening brengen). Het enige wat zij gedetaileerder gaan doen is de opbouw van het 3d model. Als het echter over een gebouw met een eenvoudige vorm gaat gebeurt ook dat hier vrij gedetailleerd.

Wat zowiso duidelijk gaat zijn uit deze berekening is dat 25kW zwaar overgedimensioneerd is voor een modern, goed geïsoleerd gebouw met boiler.

Dag Joris

Is het mogelijk om niet in elke post reclame te maken voor uw website. Daarnaast is een correcte berekening door een studiebureau hier meer op zijn plaats.

 Hallo Robin,

Ik denk dat deze persoon echt geholpen kan zijn met deze website. Het geeft in ieder geval al een richting. Natuurlijk is een detail berekening op maat van het gebouw beter. Verder beperk ik de reclame tot een minimum en post ik alleen een link als ik denk dat die mensen er ook echt iets aan hebben.

Tjah, een minimum? In 17 van de 22 topics waarop je reageert komt een link naar je website voor.

Een beetje minder mag ook dus ;-).

 Ik zal erop letten, maar het is natuurlijk niet onlogisch dat vooral de posts waar ik denk een bijdrage te kunnen leveren mijn aandacht trekken.