Zelf zonneboiler plaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik ben actief bezig met het zoeken naar een zonneboiler

ik heb al een paar merken voorkeuren etc.... maar we zouden wel zoveel mogelijk zelf willen doen

bij de groothandel kunnen we ook een volledige set bestellen maar dan stel ik mezelf de vraag: hoe zorgen we ervoor dat de glycol in het systeem gaat

maw. is er een speciale pomp nodig om die glycol erin te krijgen ofzo ??

Reacties

Hou je er rekening mee dat de premies voor een zonneboiler opgetrokken zijn van 200euro/m² naar 550 euro/m². En 6% btw voor oudere woningen ipv 21% als particulier. Eerst toch even goed rekenen of het echt goedkoper is om het zelf te doen.
Ze zijn op dit ogenblik bij ons thuis een zonneboiler aan het plaatsen. Merk OEG, duitse groothandel met merkloos goed materiaal. (vacuum buizen komen van bij Kingspan heb ik gezien op de verpakking, dacht dat daar meerdere fabrikanten hun vacuumbuizen haalden.)
Ik ben zelf een beetje technisch, maar als ik zie wat de installateur nu allemaal plaatst (en aan mij uitlegt waarom) dan had ik dat zelf niet helemaal goed gedaan. Als je interesse hebt in een  installateur met kennis van zaken kan ik je zijn gegevens wel doorsturen. 
 

Voor je met lofbetuigingen begint over de installateur, eerst even de werking van je systeem afwachten zou ik zeggen. Het is niet dat als er iets mooi en/of ingewikkeld uitziet dat het ook deftig werkt en storingsvrij blijft ....  

Premies zijn idd opgetrokken .... laten we nu allemaal een systeem plaatsen waarvan de panelen zo weinig mogelijk rendement hebben zodat we zeker genoeg m² op het dak kunnen/moeten leggen ;-).

Idee van premie voor zonneboiler is goed maar ze hebben er weer een potje van gemaakt door premie te geven op de hoeveelheid geplaatste m² collectoroppervlakte .... Ze hadden beter een premie gegeven op inhoud boiler en rendement systeem. Nu winnen de goeiekope panelen met een lage energieopbrengst per m² ....

... inderdaad speciale pomp nodig om de installatie goed en correct op te vullen !

Waarom doe je dit niet in overleg met een installateur ? Laat hem de materialen leveren en plaatsen op de bon  (ook al doe je zoveel mogelijk zelf ) . Dan geniet je van de premies en 6% Btw en laat hem de installatie nakijken en opstarten ...

 

belangrijke factoren bij opstart

*voordruk expansievat

* vuldruk

* debiet

* instellingen solar-station

* vullen en ontluchten solar-systeem

* ...

 

Wij werken altijd met Buderus ... Opstart wordt door hen gedaan indien gewenst ( via installateur )

 http://www.buderus.be/?language=1&page_id=2943

 

even een vraagje tussendoor hoe zeker is het al dat de subsidies in 2012 doorgaan werken. Senternovem geeft hierover nog steeds geen duidelijkheid toch!?

 

 eeh, dit is een belgisch forum, geen senternovem dus

bij ons is het nieuwbouw dus betalen we sowieso 21%BTW .... het verschil tussen alles volledig zelf plaatsen en de installateur ook nog laten "afwerken" zijn de dure werkuren

(ik weet wel waarom die werkuren duur zijn - de installateur moet ook kunnen leven - maar voor ons telt het bedrag dat moet betaald worden)

En een leegloopsysteem? Dan heb je geen vulproblemen of speciaal materiaal nodig. Ik ga binnenkort ook zelf een zonneboiler met leegloopsysteem installeren... als het dak klaar is :-)

 soapwater, welk leegloopsysteem heb jij ?  van welke merk?

ik vind bitter weinig leegloopsystemen die een boiler van meer dan 400 liter aankunnen. (idealiter 7 à 800 liter)

Ja, dat is waar.
Maar wie moet je uiteindeljik nog geloven als het over kwaliteit en/of duurzaamheid gaat. Wanneer betaal je meer voor marketing, wanneer betaal je minder voor mindere kwaliteit/rendement...?
Topproducten geïnstalleerd door een slechte vakman leveren helaas ook niet de juiste rendementen vrees ik....
 

Klopt.
Maar in vergelijking met andere installateurs waar ik al mee te maken heb gehad, steekt deze er echt wel boven uit. Wat nog niet wil zeggen dat de installatie deftig zal werken.... ik zal het laten weten binnenkort. 

leegloop en boilerinhoud hebben geen enkel verband met elkaar

Izen is specialist inzake leegloop

Ik heb geen totaalpakket.
Heb collectoren (7,5m²) en pompgroep besteld in Duitsland, leegloopvat zelf gemaakt, boiler (inox buffer 300 liter) gekregen en laten lassen, sturing heb ik op ebay gevonden. De installatie die ik gewoon helemaal zelf. Die systemen bestaan al tientallen jaren, veel komt er niet bij kijken dus moeilijk kan het ook niet zijn. Alleen de basisregels respecteren. Hoe ingewikkelder, hoe meer problemen.

Ik ben bij een kennis een installatie van Izen gaan bekijken, was ook leegloop en dat zag er wel goed uit. Werkte prima, opbouw was zeer eenvoudig.

ik heb eens op de izen website gekeken, maar veel technische info vind ik er niet (helaas).   

Een klein duo-systeem van 300liter kost er algauw 6000euro, ik vrees dus dat een systeem van 7 of 800 liter onbetaalbaar wordt :-(

Ook de premie van 550 Eur/m2 via Eandis, is enkel geldig voor een huis dat al minstens 5 jaar op het electriciteitsdistributienet aangesloten is. Nieuwbouwers worden wel hard afgestraft. Op  deze manier is een zonneboiler totaal niet haalbaar. Ik verbruikte  240 Eur over laatste jaar  voor sanitair warm water. Als ik daar 50 % kan van winnen met een zonneboiler, dan mag een volledige installatie, inclusief 21 % Belasting TW, slechts 2400 Eur kosten, geleverd en geplaatst, om na 20 jaar gewoon het ingelegd bedrag terug te winnen ( een echte Pay Back tijd zal dan nog langer zijn, financieringskost dan wel gedervde intrest, electriciteitsverbruik, onderhoud). Ik wil best een duitje in het zakje doen voor het groene doel, maar zo zit er niets anders op dan nog 4 jaar te wachten, hé. Maar tegen dan verlaten de kinderen het nest, de kost voor sanitair warm water zakt nog, en het wordt nog minder interessant. Geeft er iemand een idee voor een echt betaalbare oplossing ( dus rond 2400 Eur totaal) voor een gezin van 4 personen?

Oostlandvaarder, jouw bevindingen lijken me te stroken met wat ik aanvoelde: voor een nieuwbouw is een zonneboiler moeilijk te verantwoorden als je de 'pay back' in rekening brengt. Vandaar hebben wij gekozen voor de PV-panelen.

Vorige week was ik in Polen, waar ik meer zonneboilersystemen dan PV-panelen op de daken heb gezien. Als ik het goed heb begrepen van een Pool krijgen ze van de overheid 45% van de kosten terug, zowel voor PV als voor zonneboiler. Waarom ik dan meer zonneboiler, dan PV zag, weet ik echter niet...

wellicht omdat het systeem van GSC daar in Polen niet bestaat ??

anderes zou er meer PV panelen zijn .... denk ik

 

ivm het verschil tussen premies voor 'renovatie' en nieuwbouw wordt nog eens versterkt door het verschil in BTW.

een voorbeeld van een offerte die ik voor me heb liggen: 4.293,88 euro excl. BTW  voor Wagner zonneboiler installatie (5m² collector en 300L boiler)

 

Bij nieuwbouw: 4.293,88 + 21% BTW = 5.195,59 euro te betalen

 

bij huis ouder dan 5 jaar: 4.293,88 + 6% BTW - 2750 euro premie netbeheerder (zijnde 5m² x 550 euro/m² collector)  ==> te betalen 1.801,51 euro

 

Verschil is dus 3.394,08 euro.

 

Ik denk dat we voorlopig maar even met een simpele electrische boiler zullen doen .... pas binnen een paar een zonneboiler nemen als er terug financiele ademruimte is ....

Ik heb het vroeger al gezegd, maar dit is ronduit belachelijk.

Het is alsof de vorige en huidige regeringen dit soort maatregel wil ontmoedigen bij nieuwbouw.

Er zijn genoeg manieren om het E-peil naar beneden te brengen.

Maar misschien denkt de wetgever dat de kleine eenmalige E-bonus volstaat voor alle maatregelen bij mekaar, daar waar deze bij renovatie apart gesubsidieerd worden ? De premie voor zonneboilers alleen overtreft al ruim een E39 subsidie.

Bon, wij moeten nog 25 maanden wachten ...

Soapwater,

Wilt U iets meer details geven over Uw opzet?

Waar hebt U Uw matriaal besteld? Je bent geen lasser, anders had U zelf Uw boiler kunnen lassen, maar hoe hebt U dat leegloopvat dan wel ineen gezet? Plastiek lijkt mij uitgesloten, wegens de hoge temperatuur. Hoe wordt het debiet over de collector geregeld?

Beste,

 

Ik ben hier nieuw.

Heb je al een zonneboiler?

Zo ja welk systeem en hoe groot en zelf geplaatst.

Kan je van een een druk systeem een leegloop systeem maken?

Alvast bedank voor de antwoorden.

 

 

Kris, Yannick en anderen,

opletten met de kleine letters in het subsidiereglement. Bij dit van Infrax staat duidelijk vermeld dat de subsidie van de zonneboiler niet meer mogelijk is bij woningen die na 2006 zijn aangesloten. Dus als je een nieuwbouwwoning kan je nog wachten tot Godot, maar je komt hiervoor niet meer in aanmerking, wel nog voor de verminderde BTW.

 

Roel

ondertussen is de keuze gevallen op een zonneboilersysteem van Wagner, set ref. is BW480AR. Omvat 300liter boiler en 4.8m² netto opp. zonnecollectoren.

De enige premie die we hiervoor kunnen krijgen omdat het nieuwbouw is zal de 300euro extra premie zijn bij de EPB aangifte....

't is dus een flinke investering ....

betreffende de installatie, die moet nog gebeuren maar de installateur doet enkel de opstart van de installatie, wij doen zelf de rest van de installatie voorafgaand aan de opstart ....

zie ook mijn andere forumdraad "zonneboiler 300liter of 400liter met 4.8m² zonnecollector"

yyup, nieuwbouw valt alweer eens buiten de boot jammergenoeg

zowel voor bouwers, als installateurs een spijtige zaak.

ik woon momenteel in een huis 50jaar oud, ik ben aan het bouwen nieuwbouw andere gemeente,

 

Kan en mag ik een zonneboilerinstallatie zetten in mijn huidige woning en ze afbreken na een jaar en ze meenemen naar mijn nieuwe woning?

 

Pleeg ik fraude?

 

Mvg

 

TST

 

 

 

Ik denk dat dat subsidiereglement elk jaar zal aangepast worden, dus elk jaar een jaar erbij, om in overeenstemming te blijven met de regelgeving van de Vlaamse regering.

Beste Oostlandvaarder,

het subsidiereglement wordt inderdaad ieder jaar aangepast, doch de regel dat enkel woningen na 2006 aangesloten op het net, gebruik kunnen maken van bepaalde subsidies staat er al enkele jaren in en het beginjaar is altijd behouden.

Roel

klopt. maar de premie op zonneboilers heeft niets met de BTW te zien. En die premie ligt op 550€/m² apertuuropppervlakte van de collectoren. De voorwaarde hiervoor is dat ie wel door een aannemer geplaatst wordt. ik heb hiervoor opgebeld naar EANDIS en een aparte factuur van je materiaal mag; zolang je systeem maar geplaatst wordt en daarvoor kan je bijvoorbeeld een chauffagist of sanitairfirma kiezen en die het leidingsinstallatiechema geven van de fabrikant/groothandelaar van je produkt. ik kan me best voorstellen dat je materiaal in het buitenland de helft goedkoper vindt en dan zou het jammer zijn dat je geen premie hebt door het zelf te installeren....

@TST : je pleegt geen fraude he ;-)  want dat systeem dat je eerst gebruikt en dan hergebruikt na een jaar is tegen dan tweedehands hahaha... en je vraagt toch geen tweede maal de premie en krijgt die zelfs niet voor zonneboilers bij nieuwbouw dacht ik.
Zie dat je van het installeren toch foto's bijhoudt (je weet maar nooit dat er van EANDIS of INFRAX een steekproefcontrole is). Maar in principe werkt die premie op basis van facturen als bewijs.