Viessmann Vitodens 222 W: waar vind ik overzicht van ALLE in te stellen functies?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik lees o.a. op dit forum dat we onze Vitodens 222 W zouden kunnen instellen, zodat bijvoorbeeld de CV-pomp minder (of meer) pompt dan wat standaard in het systeem is voorzien. Ook de stooklijn is aan te passen en het is mogelijk om bv. het vloerverwarmingscircuit 1°C (of Kelvin) hoger in te stellen dan ons radiatoren-circuit. Maar hoe moet ik het nu instellen?

Dat instellen van die Vitodens 222 W gebeurt via menu's met obscure namen als B4, H1 enzovoort, te bereiken door tegelijk de onderste toets en de OK-toets op de Vitodens in te drukken gedurende 4 seconden.

Maar wat ik zoek: een overzicht van ALLE functies en hun instellingen, hun nut of onnut. Wie kan me aan het juiste internet-adres helpen?

Meer nog: hoe kan ik, desnoods in stappen en door trial-and-error zelf tot de meest optimale en energie-zuinige instellingen komen? Ik hoor mensen zeggen: "ge moet uw termostaatkranen helemaal open zetten", maar anderen zeggen: "ge moet ze per ruimte goed instellen" en nog anderen zeggen: "gooi uw Viessmann ketel uit het raam".

Dus: waar vind ik informatie over het optimaal instellen van het VOLLEDIGE systeem Vitodens 222 W voor radiatoren EN vloerverwarming, met temperatuursonde voor buitentemperatuur en op alle radiatoren een termostaatkraan?

Reacties

Jens,

 

Hoe dit allemaal in te stellen staat gewoon in je handleiding hoor, Je kan de handleidingen downloaden op de viessmann site. Stooklijn en programmatie voor radiatoren en vloerverwarming kan je uiteraard afzonderlijk instellen ( als er 2 pompgroepen zijn voorzien tenminste ). stooklijn vlvw stel je bv. in op 0,4 en deze van de radiatoren op 1,2, hierdoor werken beide circuits op een andere temperatuur. De beste stooklijn en tijdsinstelling bekom je door een beetje te experimenteren ( zoals je zelf al aanhaalde ).

De benamingen van de circuits kan je zelf veranderen als je dit wenst, in de handleiding staat normaalgezien ook wel welke naam er standaard gegeven wordt aan de directe ( radiatoren ) en de gemengde ( vlvw ) kring. 

Thermostaatkoppen instellen op de gewenste waarde -> 3 = +- 20 °C ( is afhankelijk van merk thermostaatkop ) en best de radiator en/of handdoekdroger in de badkamer volledig open laten staan. Hierdoor is er altijd circulatie over je cv pomp ( als er een bypass is voorzien kan je deze dan ook volledig dichtzetten = zuiniger ). Je kan dan best het radiatorencircuit zo instellen ( tijd en stooklijn ) zodat het in je badkamer aangenaam is, de overige ruimtes worden dan geregeld met de thermostaatkoppen.   

Uw installateur is uw raadgever

RTFM

Doe even moeite en zoek hier op het forum. Enkele maanden geleden heb ik een beschrijving en uitleg gepost over de instellingen.

Indien er dan nog vragen zijn mag je ze altijd stellen.

... Inderdaad --> RTFM

Alles staat netjes uitgelegd in de documentatie die bij je ketel meegeleverd werd .

En anders is je installateur de aangewezen persoon om je verder te helpen .

Soms blijf je als particulier van sommige parameters af , zeker als je niet weet waar je mee bezig bent . Zelfs somige installateurs hebben het er al moeilijk mee .

 

Eerst handleiding goed en duidelijk lezen , en daarna nog eens lezen , en nog eens lezen ...  

 

en als je ALLE parameters wil hebben , solliciteer dan maar bij Viessmann . Krijg je een laptop mee waar nog ne hoop verborgen parameters mee kunnen worden uitgelezen ...

heb een vitodns 200

bij ons is er de dag door een vervelend gezoem van de pomp en vooral als hij in vorst beveileging gaat

voor installateur is dat normaal . bij andere plaatsen met een condecatie ketel hoor ik dat niet

wat kan men daar aan regelen of aan verhelpen

is nog zelf niets aan bij geregeld

Ik zal maar niet op die "RTFM" ingaan, zekers?

De vraag stel ik ... omdat onze installateur (nog steeds) geen handleiding heeft meegeleverd. We hebben er wat last mee gehad, moet ik zeggen, met onze man uit Kontich. Ze hadden namelijk een foute aansluiting gemaakt aan de schoorsteen, waardoor (hou u vast) condenswater van de schoorsteenmantel (sic) afstroomde naar beneden en ... over de ketel lekte, over de kranen en regelaars.

Ik ben dan zelf vanalles gaan napluizen en moest vaststellen dat bij normaal gebruik er dagelijks zo'n 10 à 15 liter condenswater afkomt. De installateur (uit Kontich) bleef maar ontkennen dat er een probleem was en ondertussen lekte het boeltje.

Maar om toch ook op uw opmerking te reageren: voor zover ik handleidingen kan lezen -- en ik vond er inderdaad een aantal op het internet -- vroeg ik me vooral af hoe ik zelf die instellingen kon doen EN WAT DE VOOR- OF NADELEN VAN EEN BEPAALDE FUNCTIE -INSTELLING ZIJN.

Zo begrijp ik ook wel het principe van de stooklijn, maar ik vond (behalve hier en daar op dit forum en dan nog zeer fragmentarisch) geen enkele uitleg WAAROM je bijvoorbeeld de stooklijn voor de vloerverwarming op 0,4 zou moeten instellen en deze van de gewone radiatoren op 1,2, zoals één van de forumleden (hierna) meldt.

We hebben voor onze (grondige) renovatie een warmteverliesberekening laten maken. Ik zou dus verwachten dat "onze" loodgieter heel het systeem dan zou afstellen op de benodigde hoeveelheden warmte, verliezen, buitentemperatuursensor, timing en hysteresis-lussen en lag-time enzovoort, maar helaas pindakaas.: we kregen een (eerst 2 maanden lekkende) Vitodens, waarvan beide circuits zijn ingesteld op 1,2 als stooklijn. Dat was het.

Ik vermoed dat installateur in het begin een fout heeft gemaakt -- heeft dit overigens gedeeltelijk toegegeven -- bij installatie en dat zijn herhaalde bezoeken om een en ander recht te trekken zo zwaar begonnen door te wegen (financieel dan), dat hij ons verder maar wat in de kou laat zitten. En ja, er is zelfs iemand van Viessmann uit Zaventem komen kijken en die bevestigde dat het niet normaal was, maar liet uiteindelijk alles verder aan de installateur over.

Om een lang verhaal kort te maken: ik wil dus niet alleen weten hoeveel gram, graden of meter ik deze of gene variabele moet instellen, maar ook WAAROM.

Daarom durf ik zeggen: IDRTFM  (I did read the fucking manual(s)). Meer nog: ik begon steeds op het forum met "vitodens 222 w" als zoekterm en vond niet de informatie die ik zoek. Geen kritiek op het forum, maar verwijt me dan ook niet dat ik dit als nieuwe vraag post.

Het zou overigens fijn zijn om niet afgeblaft te worden op dit forum; gelukkig zijn er ook forumleden mét kennis van zaken die wél interessante of bruikbare informatie leveren.

Hallo Tumkie,

Dát is inderdaad grotendeels hetgeen ik zocht.

Zo ontdek ik ook helaas dat "onze" installateur zomaar even -- gemakzucht? -- de vloer- en de radiatorverwarming op eenzelfde inclinatie heeft ingesteld, hetgeen zelfs volgens deze Viessmann-handleing NIET de bedoeling is.

Jens,

Wat je vraagt ( Waarom, voor en nadelen, ... ), is niet echt voer voor een algemeen forum. Er zijn daar volledige cursussen over geschreven en daar valt niet zomaar even op te antwoorden. Vandaar de reacties RTFM. Als je echt alles wilt weten dan kan je best bij Viessmann zelf in de leer gaan ( kennis ketel ) en er een cursus klimatisatie in avondschool bijnemen ( algemene kennis hydraulica, warmteverlies, ventilatieverlies, regeltechniek, ... ). 

Geen enkele installatie en/of woonsituatie is "textbook" en je zal een beetje moeten experimenteren met stooklijn, gevraagde temperatuur, werkelijke temp, ... van de 2 apparte circuits. De ketels zijn bij levering zo ingesteld zodat je voor de meeste omstandigheden een comfortabele situatie bekomt. Je kan dit "fijnregelen" door proefondervindelijke veranderingen aan te brengen in de stooklijn, verschuiving, temp., tijden, ... gewoon logisch proberen na te denken en het gedrag van je ketel en gasteller in het oog houden ... . De instelling van de stooklijn voor het vlvw en radiatoren circuit  is afhankelijk van je dimentionering van de radiatoren en de ontwerptemperatuur van je vlvw. Naast het warmteverlies van de woning spelen hierbij ook externe factoren zoals zonnewinsten, bezetting woning, el. winsten van apparaten, ... een rol. Een goed vertrekpunt is 1.2 voor de radiatoren en 0.4 voor de vlvw en gewenste temperatuur op 20 °C. Deze stooklijn verhoog of verlaag ( en/of verticaal verschuiven ) je dan, afhankelijk van de werkelijke binnentemperatuur. Programmering ( tijden en nachtverlaging ) sanitair en cv is dan weer afhankelijk van je warmwaterverbruik en aanwezigheid in de woning. vitodens is standaard ook ingesteld met een "boost" functie waarbij hij de gewenste temp. verhoogt met 2 °C tijdens het eerste uur na overgang van nacht naar dag programma ... dit kan je eventueel weglaten als dit niet nodig is ( als het comfortabel warm is zonder deze functie aan = niet nodig ) ( paramaters hiervoor weet ik niet uit het hoofd -> zie handleiding ;-D ). 

Tip: zoek ook op vitodens 200, vitodens 300, vitodens 333, vitotronic 200, vitotrol, ....  

Succes 

Minstens één keer per maand komt deze vraag over de stooklijn (en dan nog vaak over Viessmann) hier op het forum langs. Als je echt de hele uitleg wil geven, zoek dan eens op stooklijn op Google.

De reden waarom de stooklijn op 0,4 moet staan is gewoon omdat vloerverwarming op lage temp werkt, en een stooklijn van 0,4 geen hoge vertrektemperaturen geeft.

Maar eigenlijk moet je gewoon je installateur in gebreke stellen. Als hij je laat verrekken, dan moet je hem op zijn verantwoordelijkheden wijzen (of je architect of desnoods een advocaat). In dit geval is zelf beginnen te rommelen geen goed idee. Bramcup heeft trouwens al heel goed het antwoord gegeven. Het is allemaal niet zo eenvoudig om al deze zaken even hier op het forum uit te leggen. Misschien kan je al van je installateur eisen dat hij een opstart door Viessmann laat uitvoeren. Dan zullen alle parameters ingesteld worden en wordt een verslag over de toestand van de installatie opgesteld.